Hyppää sisältöön

Plockare av vilda bär ansöker för första gången om uppehållstillstånd – alla ansökningar har behandlats

Utgivningsdatum 16.7.2024 14.36
Pressmeddelande

I år behöver thailändska plockare av vilda bär som kommer till Finland för sommaren ett uppehållstillstånd för arbetstagare. Alla plockare har fått ett beslut på sin ansökan.

Utrikesministeriet har i vår avbrutit mottagandet av ansökningar om Schengenvisum för plockare av vilda bär vid Finlands ambassad i Bangkok. Thailändska plockare av vilda bär beviljas inga Schengenvisum för sommarens skördesäsong 2024. Utrikesministeriet har i sitt beslut tagit hänsyn till de allvarliga anklagelserna och misstankarna om människohandel gällande skördesäsongen 2023 samt de lagändringar som trätt i kraft i Thailand.

Eftersom utlänningar behöver ett tillstånd för att arbeta i Finland och plockning av vilda bär inte omfattas av lagen om säsongsanställning, behöver plockarna uppehållstillstånd för arbetstagare. Samma krav och granskning som gäller andra arbetstagare som rekryteras från utlandet gäller alltså för första gången också plockare av vilda bär.

Behandlingen av en ansökan om uppehållstillstånd för arbetstagare har två steg. När den sökande har lämnat in sin ansökan och styrkt sin identitet vid en finsk beskickning, övergår ansökan först till arbets- och näringsbyrån. Arbets- och näringsbyrån fattar ett delbeslut som inkluderar bland annat en prövning av tillgången på arbetskraft. Därefter bedömer Migrationsverket förutsättningarna för och riskerna med den sökandes vistelse i landet och fattar ett beslut om ansökan.

Två tredjedelar av sökandena beviljades uppehållstillstånd – det är skäl att fortsätta ansvarsarbetet inom bärbranschen

Alla de cirka 1 300 ansökningar om uppehållstillstånd för plockare av vilda bär som hittills lämnats in har nu behandlats. Av besluten var cirka 900 positiva och cirka 400 negativa. Alla sökande var thailändare.

Enligt de observationer som Migrationsverket gjorde under behandlingen av ansökningarna finns det fortfarande utmaningar inom branschen. Om det i ansökan upptäcktes sådana tecken på arbetsrelaterat utnyttjande eller människohandel som avses i utlänningslagen, fattades ett negativt beslut.

– Även om anställningsvillkoren uppfylls på papper, bedömer vi också situationen på basis av intervjuer. Om arbetstagarens uppfattning om sina inkomster eller anställningsvillkor väsentligt och beaktansvärt har avvikit från det som arbetsgivaren har uppgett, har vi utrett saken, berättar processägare Tuuli Huhtilainen som leder behandlingen av uppehållstillstånd för arbetstagare.

Migrationsverket bedömer riskerna för arbetsrelaterat utnyttjande särskilt noga när nettoinkomsterna för personen som ansöker om uppehållstillstånd är orimligt små och han eller hon måste betala orimliga ersättningar för sin inkvartering och sitt uppehälle. I värsta fall har den sökande riskerat att bli skuldsatt för det arbete han eller hon har gjort. Migrationsverket fäster också särskild uppmärksamhet vid fall där den sökande bara på ett begränsat sätt kan uträtta sina ärenden hos myndigheterna självständigt. Ofta finns det också en koordinator som fungerar som en länk mellan arbetstagaren och arbetsgivaren och som tar ut en del av inkomsterna.

– Plockare av vilda bär är ofta i utsatt ställning, eftersom de kanske inte har ett gemensamt språk med arbetsgivaren eller en tillräcklig uppfattning om sina rättigheter i Finland, berättar Huhtilainen.

Migrationsverket granskar plockarnas förhållanden i Finland som helhet i nära samarbete med andra myndigheter. När plockarna av vilda bär anländer till Finland, övervakar Regionförvaltningsverket att anställningsvillkoren uppfylls i praktiken.

Arrangemangen i år är exceptionella. Arbets- och näringsministeriet har sänt lagändringar på remiss vars syfte är att plockare av vilda bär ska omfattas av samma lag om säsongsanställning som till exempel plockare av trädgårdsbär. Ändringarna gäller från och med skördesäsongen 2025.

Ansökningarna om uppehållstillstånd behandlades snabbt

Finländska myndigheter inriktade sina resurser på behandlingen av ansökningar om uppehållstillstånd för thailändska bärplockare så att ansökningarna kunde behandlas innan bären mognade. Ansökningar om uppehållstillstånd för plockare av vilda bär har huvudsakligen lämnats in i slutet av maj och under juni.

– Samarbetet mellan myndigheterna har lyckats, och med hjälp av tilläggsresurser har beskickningen i Bangkok kunnat erbjuda en bra mängd tider för inlämning av ansökningar och höranden av de sökande. Arbets- och näringsbyrån och vi hos Migrationsverket har behandlat ansökningarna snabbt, berättar Huhtilainen.

Den genomsnittliga behandlingstiden för positiva beslut har i sommar varit 20 dagar. Behandlingstiden för negativa beslut har varit något längre, 35 dagar. En stor del av behandlingstiden har gått åt att myndigheterna har hört plockarna av vilda bär och begärt arbetsgivarna att lämna in tilläggsutredningar. Migrationsverket har också lagt ner tid på en noggrann helhetsbedömning.

– Vi förstår att detta nya tillståndsförfarande inom branschen medför utmaningar för arbetsgivarna, och vi har velat ge dem tillräckligt med tid att lämna in de tilläggsutredningar som behövs, berättar Huhtilainen.

När bärplockarna har fått ett uppehållstillstånd i Finland, behöver de ännu ett utresetillstånd från thailändska myndigheter. Myndigheterna i Finland kan inte påverka behandlingen av tillstånd hos thailändska myndigheter.

– Vi behandlar uppehållstillstånd för plockare av vilda bär hela sommaren om det behövs. Nästa år kommer vi att ha nya praxis, berättat Huhtilainen.

Ytterligare information till medier

Pressmeddelande