Hyppää sisältöön

Migrissä töissä: Ohjaajana säilöönottoyksikössä

8.11.2024 10.31
Henkilö hymyilee ja katsoo vasemmalle. Kuvassa teksti:

Turo Haapamäki työskentelee ohjaajana Joutsenon säilöönottoyksikössä. Työ on haastavaa, mutta palkitsevaa.

”Ohjaajan tehtävänä on säilöönottoyksikön päivittäisen toiminnan ylläpito. Työpäiviini sisältyy esimerkiksi ruokailujen järjestämistä, lääkkeiden jakamista ja turvallisuudesta huolehtimista. Teemme myös päivittäin yhteistyötä juristien, poliisin ja Rajavartiolaitoksen kanssa.

Säilöönottoyksikössä on pääosin hyvin rauhallista. Järjestyshäiriöitä varten täytyy kuitenkin olla varautunut, ja niihin on oltava valmius vastata itse. Siksi henkilöstöämme koulutetaan voimankäyttöön, ja olen itse yksi kouluttajista. Kouluttaminen tuo mukavaa vaihtelua ja mielekkyyttä työhön.

Tänä kesänä minulle tuli täyteen seitsemän vuotta säilöönottoyksikön ohjaajana. Aiemmin olen työskennellyt tullitarkastajana. Minun lisäkseni säilöönottoyksikössämme työskentelee lähes 30 ohjaajaa sekä esihenkilö. Työtä tehdään vuoroissa.

Säilöönottoyksikössä on monikansallinen ilmapiiri, ja työssä pääsee käyttämään kielitaitoaan.  Jokainen työpäivä on erilainen, ja työssä saa kokea onnistumisen tunteita. Mielenkiintoisten työtehtävien lisäksi meillä on hyvä työilmapiiri, mikä on erityisen tärkeää, kun yhdessä vietetään aina puoli vuorokautta putkeen tiiviissä tiloissa.” 

Suomessa on kaksi ulkomaalaisten säilöönottoyksikköä, jotka sijaitsevat Helsingin Metsälässä ja Joutsenon Konnunsuolla. Säilöönottoyksikön käytännön toiminnasta vastaa Maahanmuuttovirasto, mutta säilöön ottamisesta päättää poliisi tai Rajavartiolaitos. Säilöönottoyksikkö on suljettu tila, jonka alueelta säilöön otettu henkilö ei voi poistua. Ulkomaalainen henkilö voidaan ottaa säilöön esimerkiksi silloin, jos hänen henkilöllisyytensä on epäselvä, tai on perusteltua uskoa, että hän yrittäisi välttää maasta poistamisen.

Uutishuoneen uutinen