Hyppää sisältöön

Yksittäisten vuokrahintojen julkaisu vaikeuttaisi tulevia neuvotteluja

Migri
Julkaisuajankohta 22.10.2015 16.35
Uutinen

Maahanmuuttovirasto on saanut osakseen kritiikkiä päätettyään salata vuokrien suuruudet yksittäisistä vastaanottokeskuksia koskevista sopimuksista. Emme anna meiltä pyydettyjä vuokrahintoja ja hinnoitteluperusteita julkisuuteen, koska katsomme niiden olevan liikesalaisuuksia julkisuuslain 24 pykälän 1 momentin 17 kohdassa tarkoitetulla tavalla ja siten salassa pidettäviä. Vastaanottokeskusten kokonaiskustannuksista meille ei ole tehty tietopyyntöjä.

Sopimuksiin kirjattujen vuokrien julkaisu vaikeuttaisi merkittävästi neuvotteluja uusista vastaanottokeskuksista. Vuokrataso myös karkaisi helposti käsistä, koska luonnollisesti kaikki haluavat tiloistaan korkeimman mahdollisen korvauksen.

– Vuokrien vaihtelu on luonnollista, koska vuokrataso ei ole sama koko Suomessa ja vastaanottokeskuksia on erityyppisissä tiloissa. Tilojen erilaisuudesta johtuen hukkaneliöiden määrä vaihtelee: esimerkiksi kurssikeskuksessa voi olla tarpeisiin nähden liikaa yleistä tilaa, joka ei sovellu majoitukseen. Olennaista on, miten tehokkaasti tilat voidaan hyödyntää, painottaa Maahanmuuttoviraston hallintojohtaja Jouko Salonen.

Maahanmuuttovirasto raportoi vastaanoton kustannuksista sillä tasolla kuin valtion virastojen on raportoitava. Noudatamme meitä velvoittavaa lainsäädäntöä ja yhteistyökumppaniemme kanssa tehtyjä sopimuksia.

– Toimimme avoimilla markkinoilla ja olemme niistä syvästi riippuvaisia. Jos repostelisimme yhteistyökumppaneidemme liikesalaisuuksia julkisuudessa, meillä ei kohta olisi yhteistyökumppaneita eikä edellytyksiä toimia, toteaa Salonen.

Vastaanottopäivän keskihinta 43 euroa: sisältää kaikki kulut

Viime vuosina laskennallinen keskiarvo turvapaikanhakijan vuorokausihinnasta vastaanottopalvelujen piirissä on ollut 43 euroa henkilöltä. Tätä käytetään pohjana myös uusista sopimuksista neuvoteltaessa. Summa sisältää kaiken tilavuokrista kiinteistön huolto- ja ylläpitomenoihin, henkilökuntakuluihin, terveyspalveluihin, vastaanottorahaan ja mahdollisiin ruokapalveluihin.

Yleensä Maahanmuuttovirastolla on sopimus pelkästään toiminnan ylläpitäjän kanssa. Tämä puolestaan vuokraa tilat niiden omistajalta. Muutamassa yksittäisessä tapauksessa vuokrasopimus on solmittu suoraan Maahanmuuttoviraston kanssa.

Sopimusten keskinäinen vertailu on vaikeaa myös siksi, että niiden laajuus vaihtelee. Joissakin keskuksissa vuokrasopimus kattaa pelkästään vuokran ja sähkön ja veden kaltaiset ylläpitokulut. Toisissa taas kiinteistönomistajalle voidaan maksaa myös palveluista, kuten vartioinnista, ruokapalvelusta ja lumenaurauksesta.

Lisätietoja medialle

hallintojohtaja Jouko Salonen, puh. 0295 430 431, s-posti: etunimi.sukunimi@migri.fi

Lehdistötiedote