Hyppää sisältöön

Maahanmuuton ilmiöt: Viisi vinkkiä uudistuneen tilastopalvelun käyttöön

17.3.2021 12.26
tilastot.migri.fi

Oletko jo tutustunut tilastopalveluumme? Löydät maahanmuuton tilastot kattavasti vuodesta 2015 alkaen osoitteesta tilastot.migri.fi. Edellisen kuukauden tilastot julkaistaan palvelussa aina 15. päivä. Tilastopalvelu uudistui vuoden alussa.

Tässä viisi vinkkiä tilastopalvelun uusista ominaisuuksista:

1. Kausityöntekijöiden erilaiset luvat

Kausityöllä tarkoitetaan työtä maatalouden ja matkailun alalla, jota tehdään tiettyinä vuodenaikoina. Luvan vaativia kausitöitä ovat esimerkiksi metsänhoitotyöt, kasvinviljely ja festivaalityöt. 

Suurin osa Maahanmuuttoviraston kausityöhön myöntämistä luvista ovat kausityötodistuksia. Nyt myös kausityötodistustilastot löytyvät tilastopalvelusta, oleskelutodistusten ja -ilmoitusten alta.

  • Kausityötodistuksen tarvitsee viisumivapaan maan kansalainen, jonka kausityö kestää enintään 90 päivää. Todistuspyynnön ratkaisee Maahanmuuttovirasto. Tutustu kausityötodistustilastoihin.
  • Kausityöoleskeluluvan tarvitsee työntekijä, joka tulee töihin Suomeen 3-9 kuukaudeksi. Oleskelulupaa haetaan Maahanmuuttovirastosta. Jos kausityön kesto on 6-9 kuukautta, TE-toimisto antaa ensin osapäätöksen. Tutustu tilastoihin:

2. Brexit

Kun Iso-Britannia erosi Euroopan unionista, syntyi kokonaan uusi lupakategoria. Suomessa ennen vuotta 2021 asuneiden Iso-Britannian kansalaisten ja heidän perheenjäsentensä on haettava erosopimuksen mukaista oleskeluoikeutta 1.10.2020–30.9.2021 välisenä aikana. 1.1.2021 lähtien Suomeen muuttavien brittien täytyy hakea oleskelulupaa.

Kuinka moni britti on hakenut oleskeluoikeutta brexitin takia? Löydät kaikki brexit-tilastot tilastopalvelun kohdasta oleskeluasema

3. Muukalaispassit ja pakolaisen matkustusasiakirjat

Tilastopalveluun on tänä vuonna lisätty tilastot myös Maahanmuuttoviraston myöntämistä matkustusasiakirjoista. Muukalaispassi ja pakolaisen matkustusasiakirja ovat kansallisen passin sijasta annettavia matkustusasiakirjoja. Ne eivät kuitenkaan ole virallisia henkilöllisyystodistuksia, jotka myöntää poliisi. 

Tutustu matkustusasiakirjatilastoihin.

4. Entistä tarkempaa tietoa turvapaikanhakijoiden uusintahakemuksista 

Uusintahakemuksella tarkoitetaan turvapaikkahakemusta, jonka jättää turvapaikanhakija, joka on jo saanut päätöksen vähintään yhteen turvapaikkahakemukseen.

Uusintahakemuksien päätöstilastoihin on vuoden 2020 alusta lisätty uusi luokitus: Uusintahakemus (ei uusia perusteita). Uusintahakemus (ei uusia perusteita) -luokituksen näet, kun viet hiiren jätetty tutkimatta -tilastopalkin päälle. Aikaisemmin nämä päätökset sisältyvät tutkimatta jätettyjen muu peruste -luokitukseen. 

Kaikille uusintahakemukselle tehdään alustava tutkinta, jossa selvitetään tarve uudelle perusteelliselle turvapaikkatutkinnalle puhutteluineen. Uusintahakemus (ei uusia perusteita) -päätöksiksi tilastoidaan päätökset hakemuksiin, jotka eivät täytä edellytyksiä hakemuksen tutkittavaksi ottamiselle. 

Tutustu uuteen luokitukseen uusintahakemusten päätöstilastoissa.

5. Apua tilastopalvelun käyttöön

Etkö löydä etsimääsi tietoa tai ymmärrä eri päätöstyyppejä? Verkkosivuiltamme löydät ohjeet tilastopalvelun käyttöön.

Lue lisää: Viisi vinkkiä maahanmuuton tilastoihin

Uutishuoneen uutinen