Hyppää sisältöön

Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jari Kähkönen jättää tehtävänsä

Julkaisuajankohta 13.4.2022 15.00

Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jari Kähkönen jättää tehtävänsä 1.5.2022 alkaen. Hän aloitti määräaikaisen tehtävänsä viraston päällikkönä syyskuussa 2020.

– Asetin itselleni korkeat tavoitteet, kun otin ylijohtajan tehtävän vastaan. Maahanmuuttovirasto on kasvanut viime vuosina suureksi toimijaksi samaan aikaan, kun maahanmuutosta on tullut Suomeen merkittävä yhteiskunnallinen tekijä. Samalla siihen on kohdistunut voimakkaat kehittämisodotukset. Kyse on laajasta kehittämistarpeesta aina automaation tehokkaasta käyttöönotosta syvälliseen toimintakulttuurin muutokseen. Tässä kehitystyössä ollaan edistytty ja saatu muutoksia aikaan, mutta katson, etteivät tulokset riitä, toteaa Jari Kähkönen.

– Suomi tarvitsee sujuvaa maahanmuuttoa, ja Maahanmuuttovirasto ripeää uudistumista. Seuraajani työ ei ole helppo, sillä Suomen maahanmuuttojärjestelmä on rakennettu eri lähtökohdista kuin tämän hetken yhteiskunnalliset tarpeet. Kyse ei ole vain yhdestä virastosta, vaan laajasta kokonaisuudesta eri toimijoita julkishallinnon eri tasoilla ja osin koko yhteiskunnallisessa ilmapiirissä. Muutosten läpivieminen monimutkaisessa säädösympäristössä vie aikaa ja on haastavaa. Päätökseeni vaikuttavat erityisesti myös painavat henkilökohtaiset syyt ja perheeni hyvinvointi, sanoo Lappeenrannassa asuva Kähkönen.

Ylijohtajaa sijaistaa viraston apulaispäällikkö Elina Immonen. Maahanmuuttoviraston ylijohtajan nimittää valtioneuvosto. Sisäministeriö vastaa uudenylijohtajan rekrytoinnin käytännöistä ja siihen liittyvästä tiedottamisesta.

Lehdistötiedote