Hyppää sisältöön

Migrissä töissä: Ylitarkastajana Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmässä

8.3.2023 9.23

Työ Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmässä on vaativaa, mutta myös tärkeää ja arvokasta asiantuntijatyötä. Työssä kohdataan rikoksen uhreja ja haavoittuvassa asemassa olevia asiakkaita.

Kun kerron työstäni kahvipöydässä, monet vaivaantuvat tai pyytävät vaihtamaan puheenaihetta. Joku toteaa, että työni on raskasta ja tärkeää – ja se siitä. Työni onkin välillä rankkaa, mutta ei siksi, että se koskee vakavaa rikollisuutta ja sen uhreja. Työn rankkuus on ihan tavallisissa asioissa: siinä, että työtä on välillä hyvin paljon tai siinä, ettei jokin yhteistyökuvio ota toimiakseen. Totuus on, että rakastan työtäni ja minusta on hienoa kertoa siitä. 

Ihmiskauppa ei järkytä minua eikä tule uniini. Työssäni kohtaan toisaalta ihmisen kyvyn häikäilemättömään pahuuteen ja toisaalta pahuutta kokeneen ihmisen kyvyn selvitä kokemuksistaan. Oikeustieteilijänä minua kiinnostaa muun lainsäädännön tavoin myös ihmiskauppaan ja uhrien auttamiseen liittyvä lainsäädäntö. Jopa hallintolakiin voi uppoutua löytäen siitä koukuttavia yksityiskohtia. Vauhdikkaiden hetkien vastapainona hoivaankin kammiopersoonaani syventymällä hallinnollisiin ja oikeudellisiin kiemuroihin, hallintopäätöksiin, tilastojen laskeskeluun tai ihmiskauppa.fi-nettisivujen päivittämiseen.

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmässä olen saanut kehittyä ja taipua moneksi. Teen asiantuntijatyötä, ohjaan, neuvon, koulutan, esiinnyn ja osallistun lainsäädäntötyöhön sekä kansalliseen ja kansainväliseen verkostotyöhön. Kohtaan ja tuen haavoittuvassa asemassa olevia asiakkaita yhdessä upean ja asiantuntevan tiimimme kanssa. Joskus pääsen hiipimään poliisin perässä kohteeseen ja tapaamaan siellä irtautuvia rikoksen uhreja.

Pidän lottovoittona sitä, että olen työssä, josta jaksan vielä vuosikymmenenkin jälkeen innostua päivittäin ja josta löydän jatkuvasti jotain uutta. Migri on tarjonnut paljon mahdollisuuksia kehittyä ja vaikuttaa oman työn sisältöön. Ja Migristä löytyvät myös ne kollegat, joiden kanssa ihmiskaupastakin voi puhua kahvipöydässä.

Tässä juttusarjassa eri alojen asiantuntijat kertovat työstään Maahanmuuttovirastossa. Terhi Tafari työskentelee ylitarkastajana Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmässä. 

Uutishuoneen uutinen