Hyppää sisältöön

Suomessa asuvien brittien pitää hakea brexitin takia oleskeluoikeutta 30.9. mennessä

Julkaisuajankohta 21.9.2021 12.30

Iso-Britannian kansalaisten on haettava Suomessa erosopimuksen mukaista oleskeluoikeutta syyskuun loppuun mennessä.

Elokuun loppuun mennessä niin sanottuja brexit-lupahakemuksia oli jätetty 3923. Suomessa arvioidaan olevan noin 5000 Iso-Britannian kansalaista. 

- Odotamme vielä loppusuoralla merkittävää määrää brittien hakemuksia, sanoo ylitarkastaja Mika Walldén

Suomessa asuvien brittien pitää hakea oleskeluoikeutta Maahanmuuttovirastolta, jos he aikovat jatkaa laillisesti oleskelua Suomessa syyskuun jälkeen. Brexit-lupien hakuaika alkoi vuoden 2020 lokakuussa ja päättyy 30.9.2021. 

Iso-Britannian EU-eron takia briteistä tuli niin sanottuja kolmannen maan kansalaisia. Euroopan unioniin kuulumattoman maan kansalainen tarvitsee oleskeluluvan yli 90 päivää kestävää Suomessa oleskelua varten. 

Ulkomailta muuttavat britit hakevat jo oleskelulupaa 

Brexit-lupaa Suomessa hakevat vain ne britit, jotka ovat asuneet Suomessa jo ennen niin sanotun siirtymäkauden päättymistä. Siirtymäkausi tarkoittaa ajanjaksoa, jonka aikana EU:n vapaan liikkuvuuden säännöksiä sovellettiin vielä EU-eron jälkeen Iso-Britannian kansalaisiin samalla tavalla kuin ennen eroa. Siirtymäkausi päättyi vuoden 2020 lopussa. 

Britit hakevat joko erosopimuksen mukaista oleskeluoikeutta tai erosopimuksen mukaista pysyvää oleskeluoikeutta riippuen siitä, miten pitkään he ovat aiemmin asuneet Suomessa. Myös osan brittien perheenjäsenistä pitää hakea brexitin takia oleskelulupaa. 

Näitä brexit-lupapäätöksiä on tehty Maahanmuuttovirastossa tähän mennessä 2280. Suurin osa päätöksistä on ollut myönteisiä, eli oleskeluoikeus on myönnetty. 

Siirtymäkauden jälkeen, eli vuoden 2021 alusta alkaen, ulkomailta muuttavat britit ovat hakeneet muiden EU-alueen ulkopuolelta muuttavien kansalaisten tavoin oleskelulupaa esimerkiksi työntekoa tai opiskelua varten. Vuoden 2021 tammi-elokuussa 256 brittiä on hakenut Suomeen muuttamista varten oleskelulupaa työn, opiskelun, perheen tai muun syyn vuoksi. 

Määräajan noudattaminen tärkeää, että oleskeluoikeus säilyy 

Brexit-hakemusten yleinen käsittelyaika on 6 kuukautta. Osassa hakemuksia käsittelyaika voi olla pidempi, koska hakemusten käsittely on ruuhkautunut. Jos hakemuksen käsittely on kestänyt yli 6 kuukautta, käsittely voi kestää enimmillään 10–14 kuukautta. Tärkeintä on kuitenkin, että hakemus on jätetty määräaikaan mennessä. 

- Päätöstä voi odottaa rauhassa. Kun hakemus on vireillä, oleskeluoikeus Suomessa on voimassa käsittelyn aikana, eli esimerkiksi työntekoa ja opiskelua voi jatkaa normaalisti, sanoo Walldén. 

Erityisinä vinkkeinä briteille Walldén sanoo, että hakemus kannattaa jättää verkossa Enter Finlandissa, sillä se on nopein tapa hakea. Oikean hakemuksen, eli lupatyypin, valinnassa auttaa migri.fi-verkkosivuilta löytyvä hakemusopas. Tärkeää hakemuksen sujuvan käsittelyn kannalta on tarkistaa, että hakemuksessa on tarvittavat tiedot ja liitteet. 

Fakta: Brexit 

  • 1.2.2020: Iso-Britannian erosopimus tuli voimaan. Sen jälkeen alkoi määräajan kestänyt siirtymäkausi, jonka aikana EU:n vapaan liikkuvuuden säännöksiä sovellettiin vielä Iso-Britannian kansalaisiin samalla tavalla kuin ennen eroa. 
  • 1.10.2020: Britit saivat alkaa hakea niin sanottuja brexit-lupia Suomeen, jos he aikovat oleskella Suomessa myös siirtymäkauden jälkeen. Aikaa brexit-luvan hakemiselle on syyskuun 2021 loppuun asti. 
  • 31.12.2020: Siirtymäkausi päättyi. Siirtymäkauden jälkeen Suomeen ulkomailta muuttavien brittien on pitänyt hakea oleskelulupaa, kuten muidenkin kolmannen maiden kansalaisten. 
  • 30.9.2021: Suomessa ennen siirtymäkauden päättymistä oleskelleiden Iso-Britannian kansalaisten pitää hakea syyskuun loppuun mennessä erosopimuksen mukaista oleskeluoikeutta Suomeen. 

Lisätietoja medialle 

Ylitarkastaja Mika Walldén, p. 0295 433 037, sähköposti: etunimi.sukunimi@migri.fi