Hyppää sisältöön

Tunnistautumisaikaa edustustoissa ja palvelupisteissä on jatkettu 31.12.2021 asti

Julkaisuajankohta 22.6.2021 13.38

Maahanmuuttovirasto on pidentänyt määräaikaa, jona sinun on käytävä tunnistautumassa Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä tai Suomen edustustossa.

Yleensä hakijan, joka hakee  

  • oleskelulupaa 
  • oleskeluoikeuden rekisteröintiä tai  
  • kansalaisuutta

pitää käydä edustustossa tai Suomessa palvelupisteessä 3 kuukauden sisällä siitä, kun hakemus on laitettu vireille verkkopalvelu Enter Finlandissa. Nyt tunnistautumisaikaa on jatkettu 31.12.2021 asti. Sama pidennetty määräaika koskee niitä selvityspyyntöjä, joissa selvityksen saaminen vaatii vierailua edustustossa.  

Tarkoitus on helpottaa niiden hakijoiden tilannetta, joiden hakemus on vireillä Enter Finland -verkkopalvelussa, mutta tunnistautumaan pääseminen viivästyy koronaviruspandemian takia.  

Tunnistautuminen on pakollista ennen kuin hakemuksesi voidaan ottaa Maahanmuuttovirastossa käsittelyyn. Tunnistautuminen tarkoittaa sitä, että sinun pitää käydä edustustossa tai palvelupisteessä todistamassa henkilöllisyytesi. Sinulta otetaan myös tarvittaessa sormenjäljet ja tarkistetaan tarvittavat asiakirjat.

Jos olet ulkomailla

Koronatilanteen takia Suomen edustustot ulkomailla voivat ottaa oleskelulupa-asiakkaita vastaan rajoitetusti. Ulkoministeriö vastaa edustustojen toiminnasta. Ministeriön mukaan edustustojen ja VFS-lupakeskusten asiakaspalvelun sulkuun vaikuttavat eri maiden koronarajoitukset. Lue lisää edustustojen asiakaspalvelun tilanteesta ulkoministeriön verkkosivuilta

Maahanmuuttovirasto ei voi vaikuttaa edustustojen ja VFS-lupakeskusten toimintaan. Jos et saa varattua aikaa edustustosta, ota yhteyttä sinua palvelevaan Suomen edustustoon tai ulkoministeriöön. Edustustojen yhteystiedot löydät ulkoministeriön ylläpitämältä verkkosivulta finlandabroad.fi

Näistä syistä sinun kannattaa lähettää hakemuksesi Enter Finlandissa:

  • Olet laillisesti maassa, kun haet oleskelulupaa.

    • Jos haet ensimmäistä oleskelulupaa Suomessa ja jätät oleskelulupahakemuksesi Enter Finlandissa, oleskelusi Suomessa on laillista, vaikka et saisi varattua aikaa tunnistautumiskäynnille palvelupisteeseen kolmen kuukauden sisällä oleskelulupahakemuksesi lähettämisestä.

  • Jos haet jatkolupaa, voit välttää tunnistautumiskäynnin palvelupisteessä.

    • Kun kirjaudut Enter Finlandiin suomalaisilla verkkopankkitunnuksilla, palvelu ilmoittaa sinulle jatkolupahakemuksen lähettämisen yhteydessä tarvitseeko sinun käydä tunnistautumassa palvelupisteessä vai ei. Lue lisää jatkoluvan hakemisesta ilman tunnistautumiskäyntiä.