Hyppää sisältöön

Tidsfristen för styrkande av identitet vid beskickningarna och serviceställena har förlängts till och med den 31 december 2021

22.6.2021 13.38

Migrationsverket har förlängt den tidsfrist inom vilken du ska besöka ett av Migrationsverkets serviceställen eller en finsk beskickning för att styrka din identitet.

I regel ska en sökande som ansöker om 

  • uppehållstillstånd 

  • registrering av uppehållsrätt eller  

  • medborgarskap  

besöka en finsk beskickning utomlands eller ett av Migrationsverkets serviceställen i Finland inom tre månader från inlämningen av en webbansökan i e-tjänsten Enter Finland. Nu har tidsfristen för styrkande av identitet förlängts till och med den 31 december 2021. Den förlängda tidsfristen gäller även sådana begäranden om utredning som kräver ett besök vid en beskickning. 

Detta görs för att underlätta situationen för de sökande som har lämnat in sin ansökan i e-tjänsten Enter Finland, men som inte kan besöka en beskickning eller ett serviceställe för att styrka sin identitet i tid på grund av coronavirusutbrottet.

Du måste styrka din identitet innan Migrationsverket kan börja behandla din ansökan. För att styrka din identitet måste du besöka en beskickning eller ett serviceställe. Där tar man vid behov också dina fingeravtryck och kontrollerar de nödvändiga handlingarna. 

Om du befinner dig utomlands

På grund av coronasituationen kan Finlands beskickningar utomlands ta emot uppehållstillståndskunder i begränsad utsträckning. Utrikesministeriet ansvarar för beskickningarnas verksamhet. Enligt ministeriet påverkas stängningen av beskickningarnas och VFS-visumansökningscentrens kundservice av de olika ländernas coronabegränsningar. Läs mer om kundservicen vid beskickningarna på Utrikesministeriets webbplats

Migrationsverket kan inte påverka beskickningarnas och VFS-visumansökningscentrens verksamhet. Om du inte lyckas boka en tid till beskickningen ska du kontakta den finska beskickning som betjänar dig eller Utrikesministeriet. Beskickningarnas kontaktuppgifter finns på webbplatsen finlandabroad.fi som förvaltas av Utrikesministeriet.    

Därför lönar det sig att skicka in ansökan via Enter Finland:

  • Om du skickar din ansökan om uppehållstillstånd i e-tjänsten Enter Finland, är du lagligt i landet.

    • Om du ansöker om ditt första uppehållstillstånd i Finland och lämnar in din ansökan om uppehållstillstånd i Enter Finland, vistas du lagligeni Finland, även om du inte kan boka en tid för ett besök vid ett serviceställe för att styrka din identitet inom tre månader efter att du skickat in din ansökan om uppehållstillstånd.  

  • Du behöver inte alltid besöka ett serviceställe för att styrka din identitet när du ansöker om fortsatt tillstånd.