Hyppää sisältöön

Flyktingar från Ukraina söker tillfälligt skydd – de första besluten har fattats

Utgivningsdatum 11.3.2022 16.19 | Publicerad på svenska 17.3.2022 kl. 17.25

Efter Rysslands attack har 2 395 ukrainska medborgare ansökt om internationellt skydd i Finland. I går på torsdag (10.3) ansökte 648 ukrainare om internationellt skydd i Finland. Majoriteten av dem ansökte om tillfälligt skydd.

– Fler än två miljoner människor har flytt från Ukraina. Även om bara en liten andel av alla som flytt från Ukraina har kommit till Finland har antalet ukrainare som sökt internationellt skydd ökat betydligt även i Finland under denna vecka, berättar Antti Lehtinen, direktör för asylenheten.

Precis som de övriga EU-länderna beviljar Finland tillfälligt skydd till personer som flytt från Ukraina på grund av Rysslands attack. Tillfälligt skydd fungerar annorlunda än en asylansökan. Tillfälligt skydd beviljas till en avgränsad målgrupp, och man gör inga individuella prövningar av skyddsbehovet som med asylsökande.

Man kan ansöka om tillfälligt skydd hos polisen eller gränsbevakningsmyndigheten. Migrationsverket beviljar uppehållstillstånd för tillfälligt skydd. Sedan den 8 mars har majoriteten av de ukrainare som sökt internationellt skydd ansökt om tillfälligt skydd, och de första besluten har redan fattats. Till det tillfälliga skyddet hör en rätt att arbeta och studera, när tillståndet har beviljats. 

Även ukrainare som redan har sökt asyl kan ansöka om tillfälligt skydd. Behandlingen av asylansökan avbryts för den tid som uppehållstillståndet på grund av tillfälligt skydd är i kraft. 

Antalet inkvarteringsplatser har ökats

Migrationsverket har ökat antalet inkvarteringsplatser på förläggningarna. Genom att öka antalet inkvarteringsplatser förbereder man sig för ett ökat inkvarteringsbehov för ukrainska flyktingar i Finland.

Antalet inkvarteringsplatser har ökat med ungefär två tusen på de befintliga förläggningarna. Tills vidare har man inte grundat några nya förläggningar eller nödinkvarteringsenheter.

I Finland finns 27 förläggningar på olika håll i landet, varav 7 är avsedda för minderåriga. Efter ökningen av antalet inkvarteringsplatser har förläggningarna för närvarande omkring 1 500 lediga platser.

Precis som asylsökande har personer som får tillfälligt skydd rätt att bo på en förläggning, och de har också rätt till andra mottagningstjänster. Förläggningarnas kunder kan också välja att ordna sitt boende själva, vilket kallas för privat inkvartering. Även då får de övriga mottagningstjänster, såsom social- och hälsovårdstjänster och vid behov mottagningspenning, via förläggningen.

Man har förberett sig för ett ökat antal flyktingar från Ukraina

Migrationsverket följer i samarbete med andra myndigheter noggrant med migrationen vid Finlands gränser och i Europa. Förläggningarna är vid behov beredda att ta i bruk ännu fler tilläggsplatser, om antalet flyktingar från Ukraina ökar i Finland.

– Det är viktigt att de som ordnar frivilliga transporter gör en förhandsanmälan till Migrationsverket, så att myndigheterna kan förbereda sig för inkvarteringsbehovet och människors stödbehov, säger Pekka Nuutinen, direktör för enheten för mottagande.

Migrationsverket har beredskap att avtala med kommuner, organisationer och företag om inrättande av nya förläggningar, om situationen kräver det. Många kommuner har också i sina beredskapsplaner förberett sig för situationer där man snabbt behöver ta i bruk lokaler.

Migrationsverket svarar för handledning, planering och övervakning av verksamheten inom mottagningssystemet. Statens förläggningar finns i Helsingfors, Villmanstrand (Joutseno) och Uleåborg. Det finns också förläggningar som drivs av organisationer, kommuner och företag.

Ytterligare information:

Ytterligare information för medier:

  • Tillfälligt skydd, asylsökande: Antti Lehtinen, direktör för asylenheten, tfn 0295 433 037, e-post: fornamn.efternamn@migri.fi
  • Mottagning: 
    • Jari Kähkönen, överdirektör, tfn 0295 433 037, e-post: fornamn.efternamn@migri.fi (fram till 11.3 kl. 17.30)
    • Pekka Nuutinen, direktör för enheten för mottagande, tfn 0295 433 037, e-post: fornamn.efternamn@migri.fi (från och med 11.3 kl. 17.30)
  • Migrationsverkets kommunikation, tfn 0295 433 037, e-post: media@migri.fi 

Detta pressmeddelande publicerades på finska den 11 mars 2022.