Hoppa till innehåll

Frågor och svar: Finskt medborgarskap

Att ansöka om medborgarskap

1. Vad kostar det att ansöka om medborgarskap?

Du hittar information om behandlingsavgifterna på sidan Behandlingsavgifter och betalningssätt.

Om du ansöker om medborgarskap i e-tjänsten Enter Finland, betala behandlingsavgiften på webben. Om du ansöker om medborgarskap med en pappersblankett, betala behandlingsavgiften samtidigt som du lämnar in din ansökan på ett av Migrationsverkets serviceställen.

2. Ska bilagor till medborgarskapsansökningar och -anmälningar på främmande språk översättas till finska, svenska eller engelska? Måste översättningarna vara auktoriserade?

Om handlingen är på något annat språk än svenska, finska eller engelska, låt en auktoriserad translator översätta handlingen till något av dessa språk. Visa upp översättningen för Migrationsverket.

3. Jag ska söka finskt medborgarskap. Kan jag söka finskt medborgarskap så att min make är medsökande?

Nej, det kan du inte göra. Du kan ansöka om finskt medborgarskap endast för dig och för dina minderåriga barn som du har vårdnaden om.

4. Jag har lämnat in en ansökan om medborgarskap men giltighetstiden för mitt pass eller mitt uppehållstillstånd går snart ut. Vad ska jag göra?

Skaffa ett nytt pass och ansök om uppehållstillstånd innan giltighetstiden för passet och uppehållstillståndet går ut. Du måste ha ett giltigt uppehållstillstånd och ett giltigt pass när du ansöker om medborgarskap. Behandlingen av din medborgarskapsansökan kan inte påskyndas på grund av att ditt pass eller uppehållstillstånd ska gå ut.

5. Varför har jag ännu inte fått ett beslut på min medborgarskapsansökan?

Behandlingen av medborgarskapsansökningar har anhopat sig. De största anhopningarna gäller sådana ansökningar som vi inte kan behandla utan att be om ytterligare uppgifter och dokument.
Snabbast kan vi behandla sådana ansökningar där sökanden har kommit till Finland efter att ha skaffat tillstånd på förhand, har ett nationellt pass och uppfyller de allmänna villkoren för naturalisation.

Läs mer i vårt kundmeddelande: Anhopningar i behandlingen av medborgarskapsansökningar.

Om du ännu inte har fått ett beslut på din ansökan, vänta i lugn och ro. Vi kontaktar dig om vi behöver ytterligare utredningar för din ansökan.

Boendetid

6. Jag uppfyller boendetidsvillkoret nästa år och tänker då avlägga en allmän språkexamen (YKI). Kan jag lämna in min ansökan redan nu?

Det lönar sig inte att lämna in en ansökan om medborgarskap om alla förutsättningar inte uppfylls eller om du inte har alla obligatoriska bilagor. Om förutsättningarna inte uppfylls eller om en obligatorisk bilaga saknas, gör detta att behandlingen går långsammare, och det kan även resultera i ett negativt beslut.

7. Jag har hört att behandlingen av medborgarskapsansökningar har anhopat sig. Jag uppfyller boendetidsvillkoret först efter 2 år. Kan jag lämna in min medborgarskapsansökan redan nu för att få medborgarskap genast när jag uppfyller villkoren?

Du kan lämna in en medborgarskapsansökan när som helst, men det lönar sig att lämna in din ansökan först när du uppfyller alla villkor. Om din ansökan tas upp till behandling hos oss innan du uppfyller boendetidsvillkoret, måste vi fatta ett negativt beslut på din ansökan.

8. Jag har lämnat in en medborgarskapsansökan som ännu inte har avgjorts. Kan jag resa utomlands? Kommer mina resor att beaktas vid behandlingen av ansökan? 

Du kan resa utomlands efter att du har lämnat in en medborgarskapsansökan. Meddela Migrationsverket per telefon eller per e-post när och vart du ska resa och när du ska komma tillbaka till Finland. Vi kan fatta ett positivt beslut på din ansökan först när du har kommit tillbaka till Finland. Vi beaktar även de resor som du gör efter inlämningen av ansökan när vi prövar om du uppfyller boendetidsvillkoret.

9. Jag har lämnat in en ansökan om medborgarskap. Jag har för avsikt att resa utomlands för en lång tid. Måste jag meddela Migrationsverket att jag ska resa utomlands?

Om din resa varar längre än 2 veckor, ska du meddela Migrationsverket per telefon eller per e-post. På så sätt försäkrar du dig om att du inte får ett negativt beslut för att du inte har svarat på en eventuell begäran om komplettering som har skickats till dig.

10. Har orsaken till utlandsvistelsen betydelse för om den oavbrutna boendetiden avbryts eller inte? Har det t.ex. någon betydelse om min finländska arbetsgivare har skickat mig utomlands?

Nej, orsaken till utlandsvistelsen har inte någon betydelse. Läs mer om den boendetidsvillkoret.

11. Har det någon betydelse för min boendetid om min utlandsvistelse har varit temporär eller om jag under min utlandsvistelse har
- betalat skatt till Finland
- fått studiestöd från Finland
- varit skriven i Finland
- varit inskriven vid ett finländskt universitet?

Den tid som du har vistats utomlands räknas inte in i boendetiden i något av de fall som du har angett. Läs mer om den boendetidsvillkoret och om beräknandet av boendetiden.

12. Jag har haft ett A-uppehållstillstånd. Jag glömde att ansöka om ett nytt uppehållstillstånd i tid och saknade därför ett giltigt tillstånd i två månaders tid. Jag har ändå bott och arbetat hela den tiden i Finland. Jag kan skicka mina lönekvitton för denna tidsperiod till Migrationsverket. Har min oavbrutna boendetid avbrutits?

Den vistelse som godkänns som boendetid ska vara både laglig och lovlig. Det är sannolikt att din boendetid anses ha avbrutits, eftersom du inte hela tiden har haft ett giltigt uppehållstillstånd. Den tid som du har vistats i landet utan tillstånd kan godkännas som boendetid om det är motiverat till exempel med hänsyn till ditt hälsotillstånd.

13. Jag har beviljats ett A-uppehållstillstånd i Finland 20.2.2015. Jag flyttade till Finland 1.3.2015. Jag har gjort tre resor medan jag bott i Finland, och längden på varje resa har varit tre månader. Jag uppfyller språkkunskapsvillkoret. Uppfyller jag boendetidsvillkoret?

Din boendetid börjar räknas från den dag då du flyttade till Finland, det vill säga 1.3.2015, eftersom du redan hade beviljats ett kontinuerligt tillstånd (A) innan du flyttade till Finland. 

Eftersom du uppfyller språkkunskapsvillkoret, ska du ha bott i Finland i 4 år utan avbrott (oavbruten boendetid) eller sammanlagt 6 år (förvärvad boendetid). Endast den tid som du bott i Finland efter det att du fyllt 15 år räknas in i den förvärvade boendetiden.

Den oavbrutna boendetiden avbryts inte, om du under de senaste 4 åren har gjort högst 2 resor som varat över 2 men högst 6 månader. Om du har gjort högst 2 av dina resor under de senaste 4 åren, uppfyller du boendetidsvillkoret.

Om du har gjort alla 3 resor under de senaste 4 åren, har din oavbrutna boendetid avbrutits. Din boendetid kan räknas som förvärvad boendetid.

Din förvärvade boendetid börjar räknas från den dag då du flyttade till Finland, det vill säga 1.3.2015, eftersom du redan hade beviljats ett kontinuerligt (A) tillstånd innan du flyttade till Finland.

14. Jag flyttade till Finland för att studera. Jag har bott i Finland i sammanlagt 6 år med B-tillstånd. Jag beviljades ett A-tillstånd för cirka 6 månader sedan. Jag uppfyller språkkunskapsvillkoret. Jag har gjort bara korta resor utomlands. Är min boendetid tillräcklig lång för att få finskt medborgarskap?

Eftersom du uppfyller språkkunskapsvillkoret, ska du ha bott antingen 4 år i Finland utan avbrott (oavbruten boendetid) eller sammanlagt 6 år (förvärvad boendetid). Endast hälften av den tid som vistats i landet med ett tillfälligt (B) uppehållstillstånd räknas in i boendetiden. Dessutom förutsätts att du har vistats i Finland med ett kontinuerligt (A) eller ett permanent (P) uppehållstillstånd minst ett år omedelbart innan medborgarskapsansökan avgörs. Du uppfyller boendetidsvillkoret tidigast om cirka ett halvt år.

15. Först hade jag flera B-uppehållstillstånd för studier. Sedan hade jag flera A-tillstånd på grund av arbete sammanlagt i 5 års tid. Mitt senaste tillstånd var igen ett B-uppehållstillstånd som beviljades för studier. Hur beräknas boendetiden i mitt fall?

Hälften av den tid som du bott i Finland med ett B-tillstånd innan du fick ett A-tillstånd räknas in i den oavbrutna boendetiden. Du måste dock ha ett giltigt kontinuerligt uppehållstillstånd (A-tillstånd) eller ett permanent uppehållstillstånd (P-tillstånd) när du ansöker om finskt medborgarskap. Du måste ha bott i Finland med ett kontinuerligt eller permanent uppehållstillstånd (A- eller P-tillstånd) i minst ett år före avgörandet av din medborgarskapsansökan. Om du har ett B-tillstånd vid den tidpunkt då beslutet fattas, uppfyller du inte boendetidsvillkoret.

16. Jag sökte asyl i Finland 1.4.2016. Först fick jag ett negativt beslut på min asylansökan, men förvaltningsdomstolen godkände mina besvär och återförvisade ärendet till Migrationsverket. Jag beviljades asyl 1.12.2016. När har min boendetid börjat?

Eftersom du till slut beviljades asyl i Finland, börjar din boendetid räknas från den dag då du lämnade in din asylansökan i Finland, det vill säga 1.4.2016.

17. Är den boendetid som krävs av mig kortare om jag tidigare har varit gift med en finsk medborgare?

Nej. Det förutsätts att du har bott oavbrutet i 5 år i Finland eller har en förvärvad boendetid på 7 år. Den förvärvade boendetiden kan bestå av flera olika tidsperioder under vilka du har bott i Finland. Läs mer om den boendetidsvillkoret.

Språkkunskaper 

18. Jag har bott i Finland i 4 år och vill ansöka om finskt medborgarskap. Hur ska jag visa mina språkkunskaper?

Kravet på boendetiden är i regel 5 år. Om du har hunnit skaffa de språkkunskaper som krävs för att få medborgarskap redan innan du har uppnått en boendetid på 5 år, kan du ansöka om medborgarskap tidigare, dvs. efter en oavbruten bo-endetid på 4 år i Finland.

Läs mer om de olika sätten att visa sina språkkunskaper.

19. Jag har bott i Finland i 10 år. Måste jag visa upp bevis på mina språkkunskaper när jag ansöker om medborgarskap?

Ja, det måste du göra. Om du ansöker om finskt medborgarskap måste du lägga fram bevis på dina språkkunskaper oavsett hur länge du har bott i Finland.

20. Jag är pensionerad. Måste jag bifoga ett intyg om språkkunskaper till min medborgarskapsansökan?

Ja, det måste du göra. Om du ansöker om finskt medborgarskap, måste du lägga fram bevis på dina språkkunskaper.

21. Vilken examen ska jag avlägga, den allmänna språkexamen (YKI) eller språkexamen för statsförvaltningen?

Du kan visa att du innehar de språkkunskaper som krävs med båda examina och själv välja vilken du avlägger.

Läs mer på sidan Språkkunskaper.

22. Räcker det med ett intyg över universitetsstudier, högskolestudier eller yrkeshögskolestudier för att visa mina språkkunskaper?

Du kan visa dina språkkunskaper med ett universitets-, högskole- eller yrkeshögskolebetyg, om det av ditt betyg framgår

  • att du har avlagt ett mognadsprov som ingår i examen på finska eller svenska eller
  • att du har visat sådana språkkunskaper i finska eller svenska som krävs av statens personal vid tvåspråkiga myndigheter (s.k. tjänstemannafinska eller -svenska).

23. Räcker studier i "Finska för utlänningar" vid ett universitet eller en högskola för att visa mina språkkunskaper, om jag har avlagt minst 15 studieveckor i dessa?

Nej. Du kan visa dina språkkunskaper med ett universitets-, högskole- eller yrkeshögskolebetyg endast om det framgår av betyget

  • att du har avlagt ett mognadsprov som ingår i examen på finska eller svenska eller
  • att du har visat sådana språkkunskaper i finska eller svenska som krävs av statens personal vid tvåspråkiga myndigheter (s.k. tjänstemannafinska eller -svenska).

24. Är ett avlagt mognadsprov som en del av en högskoleexamen ett tillräckligt bevis på att man kan språket?

Ja, om du har skrivit mognadsprovet på finska eller svenska.

25. Kan jag visa mina språkkunskaper med ett språkintyg som inte anges på Migrationsverkets webbsidor?

Nej. Du kan visa dina språkkunskaper endast med de intyg som anges på Migrationsverkets webbsidor.

Du kan inte visa dina språkkunskaper med ett annat språkintyg, även om din kunskapsnivå har betygsatts med en trea eller som nöjaktig på intyget.

26. Hur kan en 15-åring som inte har slutfört grundskolan visa att hen uppfyller språkkunskapsvillkoret?

Du kan bifoga det senaste skolbetyget till ansökan, vilket ska innehålla ett betyg i finska eller svenska.

27. Jag har avlagt grundskole- och/eller gymnasieexamen i Sverige. Kan ett svenskt grundskole- eller gymnasiebetyg användas för att visa att språkkunskapsvillkoret uppfylls?

Nej. Du kan visa att du uppfyller språkkunskapsvillkoret med ett finländskt avgångsbetyg från grundskolan eller gymnasiet med godkänt vitsord i finska eller svenska som modersmål eller som andra språk.

Om du slutfört grundskolan eller gymnasiet i Sverige, lönar det sig för dig att avlägga exempelvis en allmän språkexamen eller statsförvaltningens språkexamen och foga intyget till din ansökan. På sidan Språkkunskaper får du mer information om olika intyg med vilka du kan visa att du uppfyller språkkunskapsvillkoret.

Försörjning och avgifter

28. På vilket sätt ska jag redogöra för min försörjning när jag ansöker om finskt medborgarskap?

I din ansökan ska du redogöra för din inkomstkälla under hela den boendetid som krävs av dig. Bifoga följande bilagor till din ansökan:

29. Min make är finsk medborgare. Måste jag redogöra för min försörjning när jag ansöker om finskt medborgarskap? Måste jag uppfylla samma villkor för beviljande av finskt medborgarskap som andra sökande?

Ja, du måste redogöra för din försörjning under hela den boendetid som krävs av dig. Den boendetid som krävs av en finsk medborgares make eller maka är kortare än normalt.
Om din make är finsk medborgare, räcker det att du har bott i Finland
•    de senaste 6 åren utan avbrott (oavbruten boendetid) eller
•    sammanlagt 6 år efter det att du fyllt 15 år, varav de senaste 2 åren utan avbrott (förvärvad boendetid).
För övrigt är villkoren för att få finskt medborgarskap desamma. 

30. Jag har tagit studielån men betalar amorteringarna i tid. Utgör studielånet ett hinder för att få medborgarskap?

Nej, det är det inte om du betalar amorteringarna i tid. 

Förlust av medborgarskap

31. Förlorar jag mitt finska medborgarskap om jag ansöker om och får med-borgarskap i ett annat land?

Nej. Den finländska lagstiftningen godkänner flerfaldigt medborgarskap (dubbelt medborgarskap).

Även om flerfaldigt medborgarskap godkänns, kan en person som är medborgare i flera länder (person med dubbelt medborgarskap) förlora sitt finska medborgarskap vid 22 års ålder om han eller hon saknar tillräcklig anknytning till Finland.

32. Jag förlorade mitt tidigare medborgarskap samtidigt som jag fick finskt medborgarskap. Kan jag få tillbaka det?

Den finländska medborgarskapslagen tillåter flerfaldigt medborgarskap. Hör dig för huruvida du kan återfå ditt medborgarskap i ett annat land hos myndigheterna i den aktuella staten. Detta gör du enklast genom att kontakta denna stats beskickning.

Befrielse från finskt medborgarskap

33. Om jag befrias från finskt medborgarskap men vill få tillbaka det längre fram, vilka är kriterierna för att få tillbaka medborgarskapet?

Som tidigare finsk medborgare kan du ansöka om finskt medborgarskap med en medborgarskapsanmälan.

Du kan dock inte återfå ditt finska medborgarskap genom en anmälan om du har förlorat det för att du har lämnat felaktiga uppgifter i en tidigare ansökan om med-borgarskap och fått ditt medborgarskap på felaktiga grunder.

Du kan inte heller återfå ditt finska medborgarskap genom en anmälan om du har förlorat det till följd av upphävt faderskap.

Tidigare finsk medborgare

34. Jag är en tidigare finsk medborgare. Hur kan jag få tillbaka mitt förlorade finska medborgarskap?

Som tidigare finsk medborgare kan du ansöka om att återfå ditt finska medborgar-skap med en medborgarskapsanmälan.

Hur får jag tillbaka mitt finska medborgarskap om jag förlorade det när jag fyllde 22 år?

Som tidigare finsk medborgare kan du ansöka om att återfå ditt medborgarskap genom en medborgarskapsanmälan med blanketten KAN_7. Läs mer om medborgarskapsanmälan.

35. Hur får jag tillbaka mitt finska medborgarskap som jag förlorade när jag fyllde 22 år?

Som tidigare finsk medborgare kan du ansöka om att återfå ditt medborgarskap genom att lämna in en medborgarskapsanmälan. Läs mer om medborgarskapsanmälan.

36. Ska bilagorna till medborgarskapsanmälan vara i original eller bestyrkta kopior?

De handlingar som bifogas till medborgarskapsanmälan ska visas upp i original när du lämnar in din ansökan till Migrationsverkets serviceställe i Finland eller till en finländsk beskickning utomlands. Likaså ska du under den tid som ansökan handläggs på begäran kunna visa upp handlingarna i original för Migrationsverket.

En handling som har beviljats av en utländsk myndighet ska vara legaliserad. Du hittar mer information om legalisering på sidan Legalisering av utländska handlingar (ddv.fi).

37. Varför står mitt gamla namn på beslutet?

Om du är tidigare finsk medborgare och ditt namn har ändrats, kan ditt gamla namn stå i beslutet. Detta beror på att Migrationsverket utfärdar beslutet med det namn som förts in i befolkningsdatasystemet.

Namnet i ett nationellt pass eller något annat dokument antecknas inom parentes efter det namn som har antecknats i befolkningsdatasystemet. Migrationsverket beslutar inte om sökandens officiella namn, utan det hör till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata.

För att uppdatera dina personuppgifter kan du kontakta din närmaste finska beskickning eller Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. Ytterligare information för utlandsfinländare ges av Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata (dvv.fi).

Medborgarskap för ett barn

38. Om ett barn som är fött före 1.6.2003 har en pappa som är finsk medborgare, är då även barnet finsk medborgare? Hur kan barnet få medborgarskap?

Ett barn som är fött före 1.6.2003 har fått finskt medborgarskap om hans eller hennes pappa var finsk medborgare och gift med barnets mamma vid födseln.

Om ett barn till en pappa som är finsk medborgare har fötts utom äktenskapet, men föräldrarna har gift sig före 1.6.2003, har barnet fått finskt medborgarskap till följd av äktenskapet. Detta har skett om faderskapet har fastställts.

Barnet har dock inte fått medborgarskap när föräldrarna gifte sig om:

Medborgarskapslagen ändrades 1.9.2011. Läs mer om hur ett barn får finskt medborgarskap.

39. Jag och min make har lämnat in våra medborgarskapsansökningar. Vi fick ett barn efter att vi hade lämnat in ansökningarna. På vilket sätt får också mitt barn medborgarskap? Ska vi fylla i en ny ansökan? Måste vi ansöka om uppehållstillstånd för det nyfödda barnet?

Du behöver inte fylla i en ny ansökan. Barnet blir medsökande i din ansökan när du fyller i blankettbilaga. Om du har ansökt om medborgarskap i e-tjänsten Enter Finland, kan du komplettera din ansökan och bifoga blankettbilagan i Enter Finland. Om du har lämnat in en pappersansökan, ska du lämna blankettbilagan till Migrationsverkets serviceställe. Läs mer på sidan Medborgarskap för vuxna.

Observera att barnet ska vara med på Migrationsverkets serviceställe när du lämnar in blanketten. Om du kompletterar din ansökan på webben, måste du ändå besöka Migrationsverkets serviceställe med ditt barn.

Ett nyfött barn behöver inte ett uppehållstillstånd men du måste ansöka om uppehållstillstånd inom 3 månader från barnets födelse. Om ni inte får ett beslut om medborgarskap inom 3 månader från barnets födelse, måste ni ansöka om uppehållstillstånd för barnet.