Hyppää sisältöön

Akateeminen vapaus Suomessa: Imanin tarina

31.10.2023 13.36

Iman Baramaki sulkee silmänsä ja hengittää sisään raikasta varhaiskesän ilmaa. Sää on viileä, jopa suomalaisellakin mittapuulla. ”Ehkä parasta Suomessa on ilma. Se on niin puhdasta. Tarvitsee vain vierailla Tukholmassa, että huomaa eron.” Energinen ja iloinen 25-vuotias jatko-opiskelija on suhteellisen uusi asukas Helsingissä. Alun perin Iranista kotoisin oleva Iman oli opiskellut myös Turkissa ennen saapumista Suomeen elokuussa 2022. Akateemisen uran ja elämän jatkaminen Suomessa vaikuttaa hänen taustaansa nähden merkittävältä muutokselta. Mikä sai Imanin valitsemaan Suomen? Lyhyt vastaus on tiede.

– Helsingin yliopisto kuuluu parhaimpaan yhteen prosenttiin maailman yliopistojen listalla. Tämä tosiasia oikeastaan teki päätöksen puolestani, Iman sanoo. 

Iman opiskelee Helsingin yliopistossa Pharmaceutical Research, Development and Safety -maisteriohjelmassa. Suoritettuaan farmasian kandidaatin tutkinnon Iman halusi jatkaa opintojaan ja oli kiinnostunut neurotieteestä. Eri maiden ja yliopistojen tarjontaa tutkittuaan Iman havaitsi, että Helsingin yliopistolla oli ”maailmanluokan tutkijoita, jotka ovat tehneet huippututkimusta erilaisista hermoston rappeutumissairauksista, joihin halusin kovasti perehtyä”. Tästä alkoi Imanin matka Suomeen.

Hakuprosessi

Iman etsi tietoa verkosta ja selvitti erilaisia mahdollisuuksia opiskella Suomessa. Hän löysi hyödyllistä tietoa yliopiston verkkosivuilta, Study in Finland- ja Opintopolku-sivustoilta sekä Maahanmuuttoviraston sivuilta. Iman osallistui myös viraston webinaariin, jossa hänellä oli mahdollisuus esittää kysymyksiä hakuprosessista. Iman hyväksyttiin myös kahteen muuhun eurooppalaiseen yliopistoon, mutta lopulta Helsinki voitti kilpailun. 

Iman kuvailee enterfinland.fi-sivuston kautta tehtyä oleskelulupaprosessia suoraviivaiseksi ja selkeäksi. Hän tarvitsi henkilökohtaista apua ainoastaan muutaman lisäasiakirjan kanssa. Iman lähetti sähköpostia Maahanmuuttovirastolle ja sai tarvitsemansa avun. Sen jälkeen kaikki kävi sujuvasti ja yllättävän nopeasti, hän sanoo. Iman sai oleskeluluvan koko maisteriohjelman ajaksi eli kahdeksi vuodeksi. Neuvona muille Suomessa opiskeleville hän antaa yksinkertaisen vinkin: ”Älä kysy Googlelta, vaan luota virallisiin kanaviin!”

Elämä ja opiskelu Suomessa

Iman on kokenut opiskelun Suomessa hyvin erilaiseksi verrattuna aiempiin kokemuksiinsa Lähi-Idässä. Hän oppi pian uuden termin, jota hän ei ollut koskaan kuullut Suomen ulkopuolella: akateeminen vapaus.

– Periaatteessa yliopistoissa täällä ei ole hierarkkista järjestelmää. Opettajat ja professorit ovat aina lähestyttäviä; he varmistavat, että opit ja he ottavat huomioon tarpeesi. Opiskelijoille ei aseteta paineita, ja opettajat tekevät parhaansa opintojesi onnistumisen kannalta.

Opintojen ohella Iman työskentelee yliopistossa tutkimusassistenttina ja kokee tasapainoilun työn ja opintojen välillä helpoksi. Hän pitää myös opiskelijan töiden 30 tunnin viikkorajaa varsin sopivana, sillä se mahdollistaa tarvittaessa lähes kokopäiväisen työn tekemisen. Iman nauttii opiskelun ja työn ohessa Viikin kampuksesta ja sitä ympäröivästä luonnosta, opiskelijayhteisöstä ja kuntosalista. Ja tietysti mainitsemastaan raikkaasta, puhtaasta ilmasta. 

Suomessa opiskelun edut

– Kansainvälisenäkin opiskelijana elämänlaatu on yksi niistä eduista, joista nautin. Yliopiston maailmanluokan tutkijoita on helppo lähestyä ja heiltä on helppo mielipiteitä siitä, miten urallaan voi edetä.

– Tähän mennessä kokemukseni on ollut hyvin positiivinen. Odotan innolla tulevaisuuteni rakentamista tänne Suomeen.

Experiencing academic freedom in Finland: Iman’s story

 

FAKTA: Opiskelijan oleskelulupa

  • Opiskelija, joka ei ole EU:n kansalainen, tarvitsee oleskeluluvan, jos hän tulee opiskelemaan Suomeen yli 90 päivän ajaksi.
  • Oleskelulupa myönnetään koko opintojen ajaksi.
  • Vuonna 2022 myönnettiin 8 383 oleskelulupaa opintojen perusteella.
  • Opiskelija voi saada oleskeluluvan, jos hän tulee Suomeen tutkinto-opiskelijana, vaihto-opiskelijana tai erityis- ja lisäopetuksen opiskelijana.
  • Hakemuksessa opiskelijan tulee osoittaa, että hänellä on riittävät varat asua Suomessa ja maksaa lukuvuosimaksut. Opiskelija tarvitsee myös sairausvakuutuksen.
  • Oleskelulupaa voi hakea Maahanmuuttoviraston Enter Finland -verkkopalvelun kautta.

Euroopan unionin rahoittama: Next Generation EU.

Uutishuoneen uutinen