Hyppää sisältöön

Brexit-hakemusten käsittely ruuhkautunut

Julkaisuajankohta 30.3.2022 9.24

Olemme vastaanottaneet helmikuun loppuun mennessä yli 4 700 brexit-lupaa koskevaa hakemusta. Päätöksiä on tehty noin 3 800. Suurin osa päätöksistä on ollut myönteisiä.

Tiedotimme 29.7.2021 julkaistussa tiedotteessa, että kuusi kuukautta päätöstä odottaneet hakemukset pyritään ratkaisemaan 10–14 kuukauden kuluessa. Valitettavasti aika-arviossa ei ole voitu pysyä ruuhkautuneen käsittelytilanteen takia. 

Vuosina 2020 ja 2021 jätetyistä hakemuksista noin 850 odottaa edelleen päätöksiä. Pahoittelemme pitkittynyttä käsittelyaikaa. Suurin syy hakemusten ruuhkautumiseen on ollut tilapäinen vaje hakemusten käsittelijöissä. 

Saamme lisää käsittelijöitä kevään aikana, jolloin hakemusten ruuhkaa päästään purkamaan. Arviomme mukaan 

 • vuonna 2020 jätetyt hakemukset ratkaistaan elokuun loppuun mennessä ja
 • vuonna 2021 jätetyt hakemukset ratkaistaan joulukuun loppuun mennessä.

Jos odotat päätöstä hakemukseesi,

tarkista, että hakemuksesi tiedot ovat ajan tasalla. Hakemuksesi käsittely on nopeampaa, jos hakemuksessa on kaikki tarvittavat tiedot. Voit täydentää hakemustasi oma-aloitteisesti, jos esimerkiksi toimeentulossasi tai perhesuhteessasi on tapahtunut muutoksia. Täydennä hakemustasi

Jos et ole vielä saanut hakemukseesi päätöstä, voit jatkaa elämääsi Suomessa normaalisti

Koska olet jättänyt brexit-lupaa koskevan hakemuksen,

 • olet laillisesti Suomessa.
  • Jos sinulle ei myönnetä erosopimuksen piiriin kuuluvaa oleskeluoikeutta ja saat kielteisen päätöksen, olet laillisesti Suomessa niin pitkään, kunnes päätös on lainvoimainen.
 • työnteko-oikeutesi jatkuu niin pitkään, kunnes saat päätöksen.
  • Jos sinulle myönnetään erosopimuksen piiriin kuuluva oleskeluoikeus, työnteko-oikeutesi Suomessa jatkuu rajoittamattomana.
  • Jos sinulle ei myönnetä erosopimuksen piiriin kuuluvaa oleskeluoikeutta ja saat kielteisen päätöksen, työnteko-oikeutesi jatkuu niin pitkään, kunnes päätös on lainvoimainen.
 • voit jatkaa opiskelua Suomessa oleskeluoikeutesi mukaisesti, kunnes saat päätöksen.
  • Jos sinulle myönnetään erosopimuksen piiriin kuuluva oleskeluoikeus, voit jatkaa opiskelua Suomessa.
  • Jos sinulle ei myönnetä erosopimuksen piiriin kuuluva oleskeluoikeutta ja saat kielteisen päätöksen, sinulla on oikeus opiskella niin pitkään, kunnes päätös on lainvoimainen. 

Jos olet hakenut brexit-lupaa Enter Finlandissa, voit seurata hakemuksesi käsittelyä verkkopalvelussa. Saat lisäksi automaattiviestejä hakemuksesi käsittelytilanteesta.