Valikko

Kausityötodistuspyyntöjen käsittelyä vauhditetaan

30.4.2018 12.35
Tiedote

Tänä vuonna kausityöhön Suomeen alle 3 kuukaudeksi tuleva viisumivapaan maan kansalainen tarvitsee kausityötodistuksen. Tällä hetkellä vireillä on noin 2300 kausitodistuspyyntöä.

Maahanmuuttovirasto on priorisoinut kausityötodistuspyyntöjen käsittelyn. Kausityötodistusta koskevasta Maahanmuuttoviraston ratkaisusta ilmoitetaan työsuhteen suunniteltuun alkamisajankohtaan mennessä. Jos saavut Suomeen jo ennen työsuhteen alkamista etkä ole saanut vielä kausityötodistusta, sinun tulee esittää rajaviranomaiselle työsopimuksesi ja selvitys kausityötodistuspyynnöstä.

Maahanmuuttovirasto käsittelee ja ratkaisee kaikki huhtikuussa ja sitä ennen vireille tulleet kausityötodistuspyynnöt viimeistään toukokuun loppuun mennessä. Toukokuussa ja sen jälkeen vireille tulevat kausityötodistuspyynnöt pyritään ratkaisemaan enintään kuukaudessa. Kausityötodistuspyyntöjä käsitellään ja ratkaistaan kiireellisinä ilman erillistä kiirehtimispyyntöä.

Huomaathan, että käsittelyaika voi pidentyä, jos todistuspyynnöstä puuttuu tietoja ja se vaatii lisäselvityksiä. Jos lisäselvitystä tarvitaan, olemme hakijaan tai työnantajaan suoraan yhteydessä.

Päivitämme jonotiedotetta kausityöstä viikoittain verkkosivuillamme.

Täytä hakemus Enter Finlandissa

Hakemus kannattaa täyttää sähköisessä asiointipalvelussa Enter Finlandissa. Palvelu löytyy verkko-osoitteesta enterfinland.fi.

Huomaathan, että sähköinen asiointi tapahtuu aina Enter Finlandissa, eikä sähköpostitse. Jos olet jo tehnyt kausityötodistuspyynnön, älä tee uutta pyyntöä sähköisesti.

Sähköinen asiointi nopeuttaa selvästi asian käsittelyä ja lisäksi käsittelymaksu on edullisempi kuin paperihakemuksessa. Enter Finland -palvelu ohjaa hakemaan oikeaa todistusta tai oleskelulupaa.

Kun todistuspyyntö on käsitelty, kausityötodistuksen saa Enter Finlandissa ja sen voi tulostaa itselle ja työnantajalle.

Tarkistathan, että seuraavat seikat on huomioitu kausityötodistuspyynnössä:

 •  Liitteenä on värikopio voimassaolevasta passista
 • Työsopimus tai sitova työtarjous tai työnantajan täyttämä ja allekirjoittama lomake (verkkosivuilla TY6_plus -lomake)
 • Vähimmäistoimeentulon 1189 e/kk on täytyttävä työsopimuksessa tai TY6_plus -lomakkeessa mainitulla pienimmällä tuntimäärällä
 • Pyyntö on maksettu. EnterFinlandissa maksu on 60 euroa. (Huom! Paperisen kausityötodistuksen hinta on korkeampi, 100 euroa. Tällöin myös kopio maksukuitista tulee liittää hakemukseen mukaan.)
 • On tärkeää huomioida lisäksi Suomeen saapumisen osalta, että viisumivapaan maan kansalainen voi oleskella Schengen-alueella ilman viisumia 90 päivää viimeksi kuluneiden 180 päivän aikana.

Minkä luvan tarvitset?

Alle kolmeksi kuukaudeksi töihin tulevat:

 • Jos tulet viisumivapaasta maasta, hae Maahanmuuttovirastolta kausityötodistusta.
 • Jos tulet viisumivelvollisesta maasta, hae Suomen edustustosta kausityöviisumia.
 • Jos tulet metsämarjojen poimijaksi, sinun ei tarvitse hakea sitä varten lupaa. Jos tulet viisumivelvollisesta maasta, sinun on kuitenkin hankittava viisumi Suomen edustustosta.

3–6 kuukaudeksi töihin tulevat:

6–9 kuukaudeksi töihin tulevat:

 • Hae kausityölupaa Maahanmuuttovirastolta. Päätöksentekoon kuuluu kaksi vaihetta: työ- ja elinkeinotoimisto tekee ensin osapäätöksen ja sen jälkeen Maahanmuuttovirasto käsittelee hakemuksen ja tekee päätöksen.
 • Myönnettävän luvan pituuden määrittää työsuhteen kesto.

Sähköiset hakemukset ovat edullisempia kuin paperihakemukset:

 • Kausityöoleskelulupahakemus
  • 3-6 kuukauden lupa: sähköinen hakemus 400 euroa, paperihakemus 470 euroa
  • 6-9 kuukauden lupa: sähköinen hakemus 450 euroa, paperihakemus 520 euroa
 • Kausityötodistuspyyntö
  • Sähköinen hakemus 60 euroa, paperihakemus 100 euroa.

- Jos teet todistuspyynnön sähköisesti, sinun ei tarvitse käydä tunnistautumassa Suomen edustustossa. Kun todistuspyyntö on käsitelty, saat kausityötodistuksen Enter Finlandissa ja voit tulostaa sen itsellesi ja työnantajallesi.

- Jos teet todistuspyynnön sähköisesti, sinun täytyy myös maksaa se sähköisessä asioinnissa.

- Jos haet kausityölupaa sähköisesti, voit maksaa hakemuksen joko Enter Finlandissa tai kun käyt tunnistautumassa edustustossa.

Kausityöstä saa lisätietoa myös verkkosivuiltamme: http://migri.fi/kausityo

Asiakastiedote