Hyppää sisältöön

Maahanmuuttovirasto lisää turvapaikanhakijoiden puhutteluja videoyhteydellä

Julkaisuajankohta 23.3.2021 13.26
Tiedote

Puhuttelujen pitäminen videoyhteydellä tarkoittaa, että viraston työntekijä on Maahanmuuttovirastossa ja turvapaikanhakija osallistuu puhutteluun videoyhteyden välityksellä vastaanottokeskuksesta tai säilöönottoyksiköstä. Varaamme turvapaikanhakijalle puhuttelua varten erillisen tilan ja tarvittavat laitteet. Avustaja ja tulkki osallistuvat myös puhutteluun videoyhteydellä.

Järjestämme puhutteluja videoyhteydellä aluksi muutamassa vastaanottokeskuksessa ja säilöönottoyksikössä.

Puhuttelun pitäminen videoyhteydellä ei vaikuta puhuttelun sisältöön 

Puhuttelu on samansisältöinen riippumatta siitä, pidämmekö sen videoyhteydellä vai siten, että Maahanmuuttoviraston työntekijä on samassa tilassa turvapaikanhakijan kanssa. Pidämme puhutteluja videoyhteyden välityksellä koronavirustilanteen vuoksi tai jos siihen on muu perusteltu syy. Tällainen perusteltu syy voi olla pitkä välimatka tai se, että turvapaikanhakija on säilöönottoyksikössä. 

Emme puhuttele kaikkia turvapaikanhakijoita videoyhteydellä 

Arvioimme jokaisen turvapaikanhakijan kohdalla erikseen, miten järjestämme puhuttelun. Esimerkiksi ilman huoltajaa olevat lapset puhuttelemme ensisijaisesti paikan päällä Maahanmuuttovirastossa. 

Jos turvapaikanhakija majoittuu vastaanottokeskuksessa, kysymme häneltä ennen puhuttelua suostumuksen puhuttelun pitämiseen videoyhteydellä. Puhuttelu pidetään Maahanmuuttoviraston tiloissa, jos vastaanottokeskuksessa majoittuva turvapaikanhakija pyytää sitä ja hänellä on siihen perusteltu syy.  

Puhuttelukutsussa kerrotaan, missä puhuttelu pidetään 

Turvapaikanhakija saa puhuttelukutsun ja videoyhteydellä pidettävää puhuttelua koskevat ohjeet vastaanottokeskuksesta tai säilöönottoyksiköstä.  

Asiakastiedote