Hyppää sisältöön

Miksi urheilijoiden pitää hakea oleskelulupaa ulkomailta käsin?

20.11.2024 10.14
Kolumni
Kolumni: Assi Puistolahti

Urheilijoiden oleskelulupahakemukset ovat herättäneet keskustelua tänä syksynä. Taustalla on 1.9.2024 voimaan tullut lakimuutos, jonka myötä ensimmäistä oleskelulupaa ei välttämättä myönnetä, jos oleskelulupahakemuksen jättää Suomessa.

Ammattiurheilijat ovat osa Suomeen muuttavan työvoiman kokonaisuutta ja ymmärrettävästi tärkeitä osaajia seuroilleen ja seurojen kannattajille. Ammattiurheilijoilla on myös merkittävä rooli yhteiskunnassa ja suomalaisessa kulttuurissa. On ymmärrettävää, että lain tiukentuminen on nostanut ilmoille kysymyksiä.

Ulkomaalaislaki tähtää hallittuun maahanmuuttoon, ja hallitun maahanmuuton näkökulmasta ensimmäistä oleskelulupaa pitää hakea ulkomailta. Olemme Maahanmuuttovirastossa nopeuttaneet työperusteisten oleskelulupien käsittelyä onnistuneesti viime vuosien aikana. Ulkomailtakin haettuna työperäisen oleskeluluvan voi saada nykyisin alle kuukaudessa.

Mikä on muuttunut?

Ennen lakimuutosta oleskeluluvan hakemiseen Suomessa ei suhtauduttu yhtä tiukasti kuin nyt. Huomioimme lupaharkinnassa nyt lakimuutokseen liittyvät uudet luvan epäämisperusteet sekä arvioimme maahantulon todellista tarkoitusta.

Urheilija ei esimerkiksi saisi tulla Suomeen lyhyeen vierailuun tarkoitetulla Schengen-viisumilla, jos hänen tarkoituksenaan on alun perinkin ollut muuttaa Suomeen pidempiaikaisesti työskentelemään. 

Urheilijat voivat edelleenkin työskennellä Suomessa ilman oleskelulupaa, jos työ kestää enintään 90 päivää. Työ on tällöin lyhytkestoista. Jos urheilijan tarkoitus on kuitenkin oleskella ja työskennellä Suomessa yli 90 päivää, pitää ensimmäistä oleskelulupaa hakea kotimaasta ennen Suomeen saapumista. Laissa ei ole säädetty poikkeuksia urheilijoiden suhteen.

Oleskelulupaa voi edelleen hakea Suomessa, mutta lupa myönnetään vain poikkeuksellisissa tapauksissa

Arvioimme jokaisen hakemuksen yksilöllisesti. Työnantajien ja asiakkaiden tilanteet vaihtelevat ja yksilölliset olosuhteet voivat olla hyvinkin erilaisia.

Lupa voidaan poikkeuksellisesti myöntää Suomessa haettuna, jos luvan epääminen olisi ilmeisen kohtuutonta. Kohtuuttomuutta arvioimme aina hakijan näkökulmasta. Kohtuuton tilanne ei ole esimerkiksi se, että työnantajalla on kiireellinen tarve työvoimalle.

Urheilija voi siis yhä jättää oleskelulupahakemuksen Suomessa. On kuitenkin hyvä muistaa, että jos Suomessa jätettyyn hakemukseen tulee myönteinen päätös, on aina kyse poikkeuksesta.
 

 

Assi Puistolahti

Assi Puistolahti työskentelee Maahanmuuttoviraston lupa- ja kansalaisuusosastossa erityisasiantuntijoiden, yrittäjien ja muun työnteon prosessinomistajana.

Kolumni Uutishuoneen pääuutinen