Meny

Identifiering

När du ansöker om uppehållstillstånd eller medborgarskap i webbtjänsten Enter Finland, ska du besöka Migrationsverkets serviceställe för att intyga din identitet, eller om du ansöker om uppehållstillstånd utomlands, Finlands beskickning.

Vid samma besök visar du tjänstemannen originalversionerna av bilagorna till din ansökan. Eventuellt tar man också fingeravtryck av dig för uppehållskortet.

Fortsatt tillstånd utan identifiering

Om du ansöker om fortsatt tillstånd behöver du inte nödvändigtvis besöka servicestället. I samtliga fall är det inte möjligt. 

Webbtjänsten Enter Finland meddelar dig om du behöver besöka servicestället för att identifiera dig eller inte.

Gör så här om du inte vill besöka servicestället för att identifiera dig:

  1. Gör en säker identifiering, dvs. logga in i webbtjänsten med nätbankskoder, medborgarcertifikat eller mobilcertifikat.
  2. Ta ett passfoto i en fotoaffär och bifoga koden för elektroniskt passfoto till din ansökan. Fyll i koden för passfotot på första sidan av ansökan i punkten “passfoto”.  
  3. Fyll i alla punkter i webbansökan.
  4. Betala ansökan i webbtjänsten. Ansökan betalas på sidan fem i ansökan. Du kan betala ansökan med de vanligaste bankkorten eller i finländska bankers webbtjänster.
  5. Ansök om tillstånd innan ditt tidigare tillstånd går ut.

Hur man ändrar svag identifiering till säker

Det kallas för svag identifiering när du har loggat in i webbtjänsten Enter Finland med e-postadress och lösenord. 

Säker elektronisk identifiering innebär att du autentiserar din identitet i tjänsten Enter Finland med nätbankskoder, medborgarcertifikat eller mobilcertifikat.

Om du redan har ett konto i Enter Finland, och du har loggat in dig med e-postadress, behöver du inte skapa ett nytt konto åt dig. Du kan uppdatera ditt konto till ett konto med säker identifiering. 

  1. Välj i sökmenyn punkten “Egna uppgifter”.
  2. Knappen “Byt nu” hänvisar dig till sidan för inloggning i Suomi.fi, där du kan logga in i tjänsten på ett säkert sätt. Där kan du använda till exempel finländska bankkoder för inloggning. 

När du har loggat in i tjänsten på ett säkert sätt, uppdateras ditt konto till ett konto med säker identifiering. I fortsättningen måste du logga in på kontot med säker identifiering.