Hyppää sisältöön

Turvapaikanhakija: Työnteko-oikeutesi laajentuu tilapäisesti, jos työskentelet maa-, metsä-, puutarha- tai kalatalouden tehtävissä

29.6.2020 16.19
Tiedote

Turvapaikanhakijan työnteko-oikeutta koskeva laki on muuttunut tilapäisesti 29.6.2020 alkaen. Laki on voimassa 31.10.2020 asti. Lakimuutos laajentaa tilapäisesti turvapaikanhakijoiden oikeutta työntekoon kausityöaloilla.

Muutos koskee työntekoa kausityöaloilla eli maa-, metsä-, puutarha- tai kalatalouden tehtävissä. Tällaisia tehtäviä ovat esimerkiksi:

 • maatalouden työt kuten kasvinviljely, rehuntuotanto sekä kotieläinten hoito
 • puutarhatuotantoon liittyvät työt pelloilla ja kasvihuoneissa
 • ammattikalastuksen ja kalankasvatuksen työt
 • maatiloilla tehtävät elintarvikkeiden jatkojalostukseen liittyvät työt
 • metsän istutus- ja kylvötehtävät, metsätaimitarhoilla tehtävä työ sekä puiden kaato-, karsinta-, katkonta-, mittaus- ja metsäkuljetustehtävät.

Mikä muuttui?

 • Jos olet hakenut kansainvälistä suojelua ennen lain voimaantuloa 29.6.2020, sinulla on heti työnteko-oikeus maa-, metsä-, puutarha- ja kalatalouden tehtävissä. Sinun ei tarvitse odottaa 3 tai 6 kuukautta, ennen kuin voit aloittaa työnteon näillä aloilla. 
 • Työnteko-oikeutesi maa-, metsä-, puutarha- ja kalatalouden tehtävissä jatkuu niin kauan kuin saat vastaanottopalveluja. Työnteko-oikeutesi ei siis pääty siihen, kun turvapaikkahakemukseesi tehty kielteinen päätös tulee täytäntöönpanokelpoiseksi eli kun sinut voidaan lain mukaan poistaa maasta. 
 • Voit osoittaa työnantajallesi työnteko-oikeutesi maa-, metsä-, puutarha- ja kalatalouden tehtävissä vastaanottokeskuksen voimassa olevalla asiakaskortilla.

Muutos ei koske kaikkia turvapaikanhakijoita 

Muutos ei koske sinua, jos tilanteesi on jokin seuraavista:

 • Et työskentele maa-, metsä-, puutarha- ja kalatalouden tehtävissä.
 • Olet hakenut turvapaikkaa tai tehnyt uusintahakemuksen sen jälkeen, kun laki tuli voimaan 29.6.2020.
 • Huomioi myös, että työnteko-oikeutesi ei palaudu, jos se on jo päättynyt täytäntöönpanokelpoisen maastapoistamispäätöksen vuoksi ennen kuin laki tuli voimaan 29.6.2020.

Jos lakimuutos ei koske sinua, voit lukea lisätietoa turvapaikanhakijan työnteko-oikeudesta verkkosivuiltamme: migri.fi/turvapaikanhakijan-tyonteko-oikeus.

Lain voimassaolon aikana voit osoittaa työnteko-oikeutesi kausityöaloilla vastaanottokeskuksen asiakaskortilla 

Työnantajan velvollisuus on varmistaa, että työntekijällä on oikeus tehdä työtä Suomessa. Myös sinun täytyy kertoa työnantajallesi heti, jos työnteko-oikeutesi päättyy. 

Jos saat työpaikan maa-, metsä-, puutarha- tai kalatalouden tehtävissä, pyydä vastaanottokeskuksesta uusi asiakaskortti. Niin kauan kuin laki on voimassa, voit osoittaa työnantajallesi työnteko-oikeutesi maa-, metsä-, puutarha- tai kalatalouden tehtävissä näyttämällä voimassa olevan vastaanottokeskuksen asiakaskorttisi. Kortti on voimassa 31.10.2020 asti. Lisäksi kortissa on tarra, joka osoittaa, että sinulla on työnteko-oikeus maa-, metsä-, puutarha- tai kalatalouden tehtävissä. Tarrassa lukee: Kausityö 2020 ja migri.fi/tyo-oikeus. 

Asiakastiedote