Hyppää sisältöön

Ukrainasta paennut: Tarjosiko joku sinulle työtä, majoitusta tai kuljetusta? Varmista aina, että tarjous on totta

Julkaisuajankohta 1.4.2022 14.31
Tiedote

Jos saat tuntemattomilta ihmisiltä tarjouksen tai ehdotuksen työstä, majoituksesta tai kuljetuksesta, varmista, että tarjous on todellinen.

Jotkut tarjoukset voivat olla huijauksia, joiden avulla hädänalainen henkilö yritetään houkutella hyväksikäytön kohteeksi. Sinulle saatetaan tarjota esimerkiksi poikkeuksellisen suurta palkkaa, työhön kuuluvaa majoitusta tai mahdollisuutta matkustaa ulkomaille. 

Ohjeita tilanteisiin, joissa olet saanut tarjouksen:

  • Kysy apua luotettavalta henkilöltä, esimerkiksi viranomaiselta tai henkilöltä, johon tiedät voivasi luottaa.
  • Jos saat tarjouksen Suomessa toimivalta yritykseltä, selvitä Yritys- ja yhteisötietojärjestelmän verkkosivuilta, onko yritys olemassa. Sivulta selviää myös, onko yritys rekisteröity työnantajaksi. Löydät yrityshaun verkosta osoitteesta: www.ytj.fi
  • Jos saat tarjouksen rekrytointikonsultilta tai muulta yksityishenkilöltä, varmista, että palkka ja tehtävät työtunnit ovat lainmukaisia. Palkkaa pitää yleensä maksaa vähintään 8 euroa tunnissa. Työaika on Suomessa korkeintaan 40 tuntia viikossa.
  • Sinulta ei saa pyytää rahaa, työtä tai seksiä vastineeksi tarjotusta majoituksesta, kuljetuksesta tai työstä. 
  • Jos sinulle on tarjottu kuljetusta, ota ajoneuvon rekisterinumero ylös. Anna rekisterinumero luotettavalle henkilölle ja kerro hänelle, mihin osoitteeseen olet menossa ja kenen kanssa. Muista, että kuljettaja ei saa ottaa sinulta puhelinta, passia tai lompakkoa pois. 

Jos olet joutunut hyväksikäytön kohteeksi, apua on saatavilla

Jos epäilet joutuneesi hyväksikäytön kohteeksi, ota yhteyttä Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään. Auttamisjärjestelmä on Suomessa toimiva viranomainen, jolta voit saada muun muassa turvallisen majoituksen, suojaa, terveyspalveluja, neuvontaa ja apua oleskelusi laillistamisessa.

Saat apua matalalla kynnyksellä. Sinun ei tarvitse olla varma siitä, oletko joutunut hyväksikäytön uhriksi. Avun vastaanottaminen on sinulle vapaaehtoista ja maksutonta.
Katso lisätietoa Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjelmän verkkosivuilta:

Hätätilanteessa soita kuitenkin aina yleiseen hätänumeroon 112.

Kieliversiot