Hyppää sisältöön
Palvelut

Näin pääset alkuun, kun saavut Ukrainasta Suomeen

Tällä sivulla on tietoa sinulle, joka pakenet sotaa Ukrainasta Suomeen.

Sivu ukrainaksi: Ось так ви розпочинаєте своє життя, коли приїжджаєте до Фінляндії з України

1. Suomeen saapuminen

Kun saavut Suomeen, tapaat viranomaisia. He auttavat sinua.

Lemmikit

Ilmoita lemmikkieläimestä viranomaisille. Saat ohjeet lemmikkisi karanteenia varten ja lemmikkisi saa lääkkeet, jotka suojaavat tarttuvilta eläintaudeilta.

2. Tilapäinen suojelu

Sinun kannattaa hakea tilapäistä suojelua. Voit hakea sitä poliisilta tai rajaviranomaiselta, kun olet Suomessa.

Saat myöhemmin Maahanmuuttovirastolta päätöksen hakemukseesi.

3. Majoittuminen

Kun olet hakenut tilapäistä suojelua, voit majoittua vastaanottokeskuksessa tai asua yksityismajoituksessa.

Vastaanottokeskus

Jos tarvitset majoitusta, sinut ohjataan vastaanottokeskukseen, jossa on tilaa. Perheet majoitetaan omaan asuntoon tai huoneeseen. Muille kuin perheille tarjotaan yhteismajoitusta, jossa miehet ja naiset asuvat omissa huoneissaan tai asunnoissaan.

Yksityismajoitus

Voit halutessasi järjestää majoituksesi itse vastaanottokeskuksen ulkopuolella, esimerkiksi ystävän tai sukulaisen luona. Ilmoita asuinosoitteesi vastaanottokeskukseen, jossa olet kirjoilla. Ilmoita vastaanottokeskukselle, jos osoitteesi muuttuu. Sinun pitää pystyä maksamaan majoituksesi itse eli vastaanottokeskus ei voi tukea asumistasi rahallisesti, kun asut yksityismajoituksessa. Jos tilanteesi muuttuu ja tarvitset majoitusta, sinulle järjestetään paikka vastaanottokeskuksesta, jossa on tilaa.

4. Vastaanottokeskuksen palvelut

Kun olet hakenut tilapäistä suojelua, saat oman vastaanottokeskuksesi yhteystiedot. Saat omasta vastaanottokeskuksestasi palveluita ja neuvoja myös silloin, kun asut yksityismajoituksessa.

5. Työnteko

Voit tehdä töitä Suomessa, kun olet hakenut tilapäistä suojelua. 

Kun jätät hakemuksen, saat poliisilta tai rajaviranomaiselta vireilläolotodistuksen. Säilytä todistus. Sillä voit todistaa työnantajalle, että sinulla on oikeus tehdä Suomessa töitä.

Apua työllistymiseen

Jos haluat tehdä töitä Suomessa, vastaanottokeskus voi ohjata sinut työnhakijoita auttavaan TE-toimistoon. TE-toimistossa sinua neuvotaan työnhaussa ja sinulle voidaan tarjota työllistymistäsi edistäviä palveluita. Voit päästä TE-palvelujen kautta muun muassa suomen tai ruotsin kielen kursseille. 

TE-toimistoissa on myös paljon tietoa avoimista työpaikoista. Työpaikkoja Suomesta voi löytää esimerkiksi myös verkkopalveluiden kautta:

Muista oikeutesi

Suomessa kaikilla on oikeus tehdä töitä reiluilla ehdoilla. Työsuojelun oppaasta löydät tietoa esimerkiksi palkasta, työajasta ja lomista.

Jos sinua yritetään kiristää maksamaan välityspalkkiota, painostaa huonoihin työehtoihin, seksiin tai rikoksiin esimerkiksi työpaikkaa, majoitusta tai apua vastaan, sinun kannattaa pyytää apua vastaanottokeskuksen henkilökunnalta tai muilta viranomaisilta. Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä on viranomainen, joka voi myös tarvittaessa auttaa. 

Poliisin tehtävä on varmistaa ihmisten ja ympäristön turvallisuus kaikissa tilanteissa ja kaikkina aikoina. Poliisi estää rikoksia ennalta ja selvittää niitä. Poliisin selvittämät rikokset siirtyvät syyttäjälle, joka tekee päätöksen mahdollisesta syytteen nostamisesta. Rikosilmoituksen voi tehdä millä tahansa poliisilaitoksella, riippumatta siitä missä rikos on tapahtunut. 

6. Lasten koulunkäynti ja päivähoito

Kaikilla Suomessa olevilla 6-17-vuotiailla lapsilla on oikeus käydä peruskoulua. Saat vastaanottokeskuksesta apua koulupaikan saamisessa lapsellesi. Koulunkäynti on maksutonta.

Voit myös tarvittaessa hakea alle 6-vuotiaalle lapsellesi päivähoitopaikkaa kunnasta. Kunta ei välttämättä myönnä päivähoitoa. Saat vastaanottokeskuksesta apua päivähoitopaikan hakemisessa.

7. Apu ja tuki

Suomessa on useita vapaaehtoisia järjestöjä, jotka tarjoavat esimerkiksi vaatteita ja tavaralahjoituksia ukrainalaisille. Voit kysyä lisää vastaanottokeskuksestasi.