Hyppää sisältöön

Kiintiöpakolaiset

Kiintiöpakolainen tarkoittaa henkilöä,

  • joka on joutunut lähtemään kotimaastaan tai maasta, jossa asuu pysyvästi, toiseen maahan ja
  • joka ei voi jäädä asumaan maahan, johon on paennut, ja
  • jonka Yhdistyneiden kansankuntien pakolaisjärjestö UNHCR on määritellyt pakolaiseksi.

Suomessa eduskunta päättää vuosittain valtion talousarvion hyväksymisen yhteydessä, kuinka monta kiintiöpakolaista Suomi sitoutuu ottamaan. Vuosina 2001–2019 Suomeen otettavien kiintiöpakolaisten määrä oli 750 henkilöä vuodessa. Vuonna 2020 määrä oli 850, vuonna 2021 1050, vuonna 2022 1500 ja vuonna 2023 1050.

Suomi vastaanottaa pakolaiskiintiössä YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n pakolaisiksi katsomia henkilöitä, joita UNHCR on esittänyt Suomelle kiintiöpakolaisiksi. UNHCR määrittää eniten apua tarvitsevat henkilöt ja esittää heitä pakolaiskiintiössä Suomelle. Suomi ei pyydä UNHCR:ää esittämään tiettyjä henkilöitä, kuten esimerkiksi vanhempiasi tai sisaruksiasi.

UNHCR päättää itse kenellä on suurin avun tarve ja keitä se esittää Suomelle. Ulkomailla olevien sukulaistesi pitää itse käydä UNHCR:n toimistossa ja hakea kansainvälistä suojelua. UNHCR:n haastattelussa sukulaistesi kannattaa kertoa Suomessa asuvista sukulaisista ja halustaan päästä juuri Suomeen.

Erityisen kiireelliset eli hätätapaukset

Pakolaiskiintiöstä on viime vuosina varattu osa paikoista sellaisille pakolaisille, joiden UNHCR on arvioinut olevan kiireellisen uudelleensijoittamisen tarpeessa. Nämä hätätapaukset Suomi valitsee UNHCR:n asiakirjojen perusteella ilman haastatteluja.

UNHCR esittää hätätapausten lisäksi myös kohdentamattomia tapauksia ilman kiireellisyysvaatimusta. Vuonna 2023 kiintiöön varataan 130 kohdentamatonta paikkaa ilman kansalaisuuteen perustuvaa tai alueellista rajausta. UNHCR:n Suomelle esittämien tapausten pääpainon (vähintään 80 %) tulee kuitenkin olla hätätapauksissa.

Suomeen saapuminen

Kiintiössä valitut pakolaiset eivät asu vastaanottokeskuksessa, vaan he muuttavat suoraan kuntaan asumaan. Pakolainen voi tulla Suomeen vasta, kun kuntapaikka ja asunto ovat löytyneet.

Kiintiöpakolaisten kuntiin ohjaamisesta vastaavat paikalliset ELY-keskukset.

ELY-keskus neuvottelee ja sopii alueensa kuntien kanssa kuinka monta pakolaista kukin kunta on sitoutunut ottamaan vastaan. Kunta saa valtiolta korvauksia kiintiöpakolaisten vastaanottamisesta ja kotoutumispalveluiden järjestämisestä.

Jos sinut on valittu Suomeen kiintiöpakolaisena, saat tarkempia tietoja sivustolta www.movingtofinland.fi.

Videot Suomeen saapuville

Englanniksi: Videos for the refugees moving to Finland in the resettlement program (youtube.com)

Arabiaksi: مقاطع فيديو للاجئين الذين سينتقلون للعيش في فنلندا ضمن برنامج إعادة التوطين (youtube.com)

Kongon swahiliksi: Video kwa ajili ya wakimbizi waliochaguliwa kwenda kuishi huko Finland (youtube.com)

Kurdi kurmandžiksi: Vîdyoyên ji bo penaberên ku di bernameya niştacîhbûnê de diçin Fînlandyayê (youtube.com)

Tigrinjaksi: ቪድዮታት ንብፕሮግራም ዳግመምቁቋም ናብ ፊንላንድ ንዝግዕዙ ስደተኛታት (youtube.com)

Infovideot Suomesta kiintiöpakolaisille 

Löydät Maahanmuuttoviraston YouTube-kanavalta seitsemän videota Suomesta. Videot ovat tarkoitettu kiintiöpakolaisille, jotka on valittu Suomeen. Voit katsoa videot viidellä eri kielellä: arabia, englanti, kurmandži, tigrinja ja Kongon swahili.

Videoiden aiheet:

  1. Perustietoa Suomesta
  2. Eläminen Suomessa
  3. Lastenhoito, koulutus ja lasten perusoikeudet Suomessa
  4. Opiskelumahdollisuudet ja nuorten elämä Suomessa
  5. Aikuiskoulutus ja työelämä
  6. Sosiaaliturva ja terveydenhuolto Suomessa
  7. Kooste videoista 1-6