Hyppää sisältöön

Kesän marjasesonki: Ukrainalaiset työllistyvät maatiloille, thaimaalaiset luonnonmarjanpoimijat ensimmäistä kertaa työsuhteessa

Julkaisuajankohta 14.6.2024 10.50
Tiedote

Joka kesä Suomen marja- ja vihannesviljelmillä työskentelee ulkomaalaisia työntekijöitä. Suomeen on perinteisesti tullut kausityöntekijöitä erityisesti Ukrainasta. Tänä vuonna myös osa luonnonmarjanpoimijoista tarvitsee oleskeluluvan.

Valtaosa kausityöntekijöistä tulee Suomeen töihin lyhyeksi jaksoksi kesällä. Jos kausityöntekijä tulee viisumivapaasta maasta, hän hakee Maahanmuuttovirastolta kausityötodistuksen, jolla voi työskennellä Suomessa 90 päivää. Viisumivelvollisesta maasta tuleva kausityöntekijä hakee puolestaan kausityöviisumia Suomen edustustoilta. Jos kausityöntekijän työsuhde on pidempi, hän tarvitsee kausityöntekijän oleskeluluvan Maahanmuuttovirastolta. EU-kansalaiset eivät tarvitse erillistä kausityölupaa.

Vuonna 2023 kausityöntekijät jättivät kesäkuun alkuun mennessä 1 830 todistuspyyntöä. Tänä vuonna todistuspyyntöjä on jätetty tähän mennessä 1 506. Lisäksi kausityöntekijät hakivat kesäkuun alkuun mennessä 805 oleskelulupaa Suomeen 2023. Tänä vuonna kausityöntekijät ovat jättäneet 1 201 oleskelulupahakemusta.

– Kausityötodistuksen hakijoiden kansalaisuuksissa näkyy Kosovon kansalaisten saama viisumivapaus. Viime vuonna tähän aikaan kausityöntekijöiden yleisimmät kansalaisuudet olivat Ukraina, Moldova ja Serbia, tänä vuonna Kosovo on noussut Ukrainan ja Moldovan jälkeen kolmanneksi, kertoo prosessinomistaja Tuuli Huhtilainen.

Ukrainalaiset ovat perinteisesti olleet suurin hakijaryhmä kausityötodistuksissa. Heidän osuutensa on tänäkin vuonna 83 % kaikista todistuspyynnöistä. Lisäksi Ukrainasta paenneet, tilapäistä suojelua hakeneet ja saaneet, voivat työskennellä vapaasti missä tahansa tehtävissä. Venäjän hyökkäyksen jälkeen tilapäistä suojelua on myönnetty yli 67 000 Ukrainasta paenneelle.

– Ukrainalaiset työllistyvät edelleen kausitöihin, mutta heistä suuri osa oleskelee Suomessa tilapäisen suojelun statuksella, eli he eivät tarvitse erikseen kausityötodistusta, kertoo Huhtilainen.

Osa luonnonmarjanpoimijoista tarvitsee työntekijän oleskeluluvan

Maatiloilla työskentelevien kausityöntekijöiden lisäksi Suomeen saapuu kesäisin luonnonmarjanpoimijoita. Ulkoministeriö on tänä keväänä keskeyttänyt luonnonmarjanpoimijoiden Schengen-viisumihakemusten vastaanoton Thaimaassa. Keskeytys koskee kaikkia hakijoita Suomen Bangkokin suurlähetystön toimipiiriin kuuluvissa maissa: Thaimaassa, Kambodzhassa ja Myanmarissa. Näistä maista tuleville luonnonmarjanpoimijoille ei myönnetä Schengen-viisumeja kesän 2024 satokaudeksi.

Koska luonnonmarjojen poiminta ei ole kausityölain piirissä, poimijat tarvitsevat työntekijän oleskeluluvan. Poimijat ovat siis ensimmäistä kertaa työsuhteessa marja-alan yritykseen. Työsuhde työehtoineen on työntekijän oleskeluluvan ensimmäinen edellytys.

– Huomioimme alan ihmiskauppariskit ja tarkastelemme poimijoiden olosuhteita Suomessa kokonaisuutena tiiviissä yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa. Kaikki asiaankuuluvat viranomaiset poliisista ulkoministeriöön ovat joka hetki tilanteen tasalla. Tavoitteenamme on sujuva ja turvallinen maahantulo sekä hyvät työolot kaikille, kertoo Huhtilainen.

Työntekijän oleskelulupahakemuksen käsittely on kaksivaiheinen. Ensin TE-toimisto tekee osapäätöksen, johon kuuluu saatavuusharkinta. Sen jälkeen Maahanmuuttovirasto arvioi maassa oleskelun riskit ja edellytykset ja tekee päätöksen hakemukseen.

Hakemukset käsitellään ennen sesongin alkua

Kausityölupia viljeltyjen marjojen poimintaan on haettu hyvissä ajoin ja suurin osa hakijoista saa päätöksen ennen sesongin alkua. Myönteisen päätöksen kausityötodistukseen on tammi-toukokuussa saanut keskimäärin 16 päivässä. Lyhyeen 3-6 kuukauden kausityölupaan saa myönteisen päätöksen keskimäärin 28 päivässä ja 6-9 kuukauden lupaan 35 päivässä.

Luonnonmarjanpoimintaan on tehty työntekijän oleskelulupahakemuksia ja varattu edustustoaikoja toukokuun aikana. Luonnonmarjojen poimintaan ja poimintaleirien huoltotehtäviin on tiedossa arviolta yhteensä 1 300 työntekijän oleskelulupahakemusta. Näistä hakemuksista vasta noin puolet on vastaanotettu Suomen Bangkokin suurlähetystössä.

– Meillä on suhteellisen lyhyt aika tämän poikkeuksellisen hakemusmäärän ja -kokonaisuuden käsittelylle, kertoo Huhtilainen.

Myönteisen päätöksen ensimmäistä työntekijän oleskelulupaa koskevaan hakemukseen on toukokuussa saanut keskimäärin 27 päivässä. Tämä kokonaiskäsittelyaika pitää sisällään kaikki vaiheet, eli tunnistautumisen Suomen edustustossa, osapäätösharkinnan TE-toimistossa ja Maahanmuuttoviraston päätöksen.

– Kaikkiin hakemuksiin pyritään saamaan päätös vielä ennen mustikoiden kypsymistä, kertoo Huhtilainen.

Lisätietoja medialle

Lehdistötiedote