Hyppää sisältöön

Maahanmuuttovirasto voi käsitellä turvapaikkahakemuksen rajamenettelyssä 1.9.2024 alkaen

Julkaisuajankohta 30.8.2024 13.02
Tiedote

Rajatarkastusviranomainen voi jatkossa ohjata turvapaikanhakijan Suomen ulkorajalta rajamenettelyyn. Maahanmuuttovirasto voi käsitellä turvapaikkahakemuksen rajamenettelyssä, jos hakemuksen perusteet viittaavat siihen, että Maahanmuuttovirasto voi jättää hakemuksen tutkimatta tai se voi käsitellä hakemuksen nopeutetussa menettelyssä.

Lakimuutos tulee voimaan 1.9.2024 alkaen. Samaan aikaan laissa tulee voimaan uusia perusteita, joiden perusteella Maahanmuuttovirasto voi käsitellä turvapaikkahakemuksen nopeutetussa menettelyssä. 

Tutkimatta jättäminen ja nopeutettu menettely 

Tutkimatta jättäminen tarkoittaa, että Maahanmuuttovirasto ei tutki turvapaikkahakemuksesi perusteita. Maahanmuuttovirasto voi tehdä päätöksen tutkimatta jättämisestä, jos se hakemuksen alustavan tutkinnan jälkeen toteaa, että tutkinnan jatkamiselle ei ole perusteita. 

  • Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi, jos olet tehnyt uusintahakemuksen, joka ei sisällä sellaisia uusia perusteita, että Maahanmuuttovirasto tutkisi hakemuksen.

Nopeutettu menettely tarkoittaa, että Maahanmuuttovirasto käsittelee hakemuksesi tavallista nopeammin. Jos Maahanmuuttovirasto hylkää hakemuksesi nopeutetussa menettelyssä, se voi katsoa hakemuksesi ilmeisen perusteettomaksi.

  • Maahanmuuttovirasto voi käsitellä hakemuksesi tavallista nopeammin esimerkiksi, jos et ole esittänyt hakemuksessasi lain mukaisia perusteita kansainvälisen suojelun myöntämiseksi, hakemuksesi perusteet ovat selvästi epäuskottavia tai olet johtanut viranomaisia harhaan. 

Rajamenettely tiivistetysti

  1. Kun olet hakenut turvapaikkaa Suomesta, rajatarkastusviranomainen rekisteröi hakemuksesi, sekä tallentaa sormenjälkesi, allekirjoituksesi ja valokuvasi.
  2. Rajatarkastusviranomainen ohjaa sinut rajamenettelyyn ja vastaanottokeskukseen. Saat silloin tarkempaa tietoa rajamenettelystä ja turvapaikkahakemuksen käsittelystä. Sinulla on rajamenettelyssä velvollisuus pysytellä sinulle määrätyn vastaanottokeskuksen alueella, etkä saa poistua alueelta ilman lupaa. Vastaanottokeskus osoittaa sinulle alueen, jolta et saa poistua.
    • Rajatarkastusviranomainen voi myös ottaa sinut säilöön ja ohjata säilöönottoyksikköön. Saat silloin välittömästi tiedon säilöön ottamisen perusteesta ja muuta tietoa säilöön ottamisesta. Säilöönottoyksikkö on suljettu, eikä sen alueelta ole mahdollista poistua.
  3. Jos Maahanmuuttovirasto käsittelee hakemuksesi rajamenettelyssä, se kutsuu sinut nopeasti turvapaikkapuhutteluun. Maahanmuuttovirasto pitää yleensä puhuttelusi videoyhteydellä siten, että sinä osallistut puhutteluun vastaanottokeskuksesta tai säilöönottoyksiköstä.
    • Jos Maahanmuuttovirasto katsoo, että hakemuksesi ei kuulu rajamenettelyyn, vastaanottokeskus tai säilöönottoyksikkö antaa sinulle ilmoituksen rajamenettelyn päättymisestä. Siinä tapauksessa turvapaikkahakemuksesi käsittely jatkuu tavallisessa käsittelyssä. 
  4. Puhuttelun jälkeen Maahanmuuttovirasto tekee päätöksen hakemukseesi 4 viikon sisällä siitä, kun hait turvapaikkaa. 
  5. Poliisi antaa sinulle päätöksen tiedoksi. Sinulla on oikeus valittaa päätöksestä. Päätöksen mukana on kirjalliset ohjeet valituksen tekemiseen. Valituksen tekeminen ei vaikuta rajamenettelyyn. Rajamenettely jatkuu niin kauan, kunnes saat ilmoituksen rajamenettelyn päättymisestä.
  6. Vastaanottokeskus tai säilöönottoyksikkö ilmoittaa sinulle, kun rajamenettely päättyy. Saat asiasta kirjallisen ilmoituksen. 

Oikeusapu rajamenettelyssä

Sinulla on oikeus saada oikeusapua eli tavata oikeudellista avustajaa koko turvapaikkahakemuksesi käsittelyn ajan. Sinun pitää itse hankkia avustaja. Julkiset oikeusaputoimistot pystyvät järjestämään avustajan kiireellisissäkin tilanteissa, joten sinun on mahdollista saada avustaja nopeasti. 

Jos et hanki avustajaa puhutteluun, Maahanmuuttovirasto voi silti pitää puhuttelun ilman avustajaa. Avustaja osallistuu puhutteluun oman harkintansa mukaan. Voit kysyä neuvoa avustajan hankkimisesta vastaanottokeskuksestasi. 

Miten rajamenettely eroaa muusta turvapaikkahakemuksen käsittelystä?

Maahanmuuttovirasto tutkii turvapaikkahakemukset aina yksilöllisesti, perusteellisesti ja oikeudenmukaisesti. Hakemuksesi tutkitaan samalla tavalla kuin ne hakemukset, joita ei käsitellä rajamenettelyssä. Saat myös samanlaista neuvontaa viranomaisilta ja vastaanottokeskuksestasi kuin muut turvapaikanhakijat. Saat tietoa turvapaikkahakemuksen käsittelystä ja sen eri vaiheista sekä oikeuksistasi ja velvollisuuksistasi turvapaikkahakemuksesi tutkinnan aikana.

Rajamenettely eroaa muiden turvapaikkahakemusten käsittelystä seuraavasti:

  • Lain mukaan Maahanmuuttoviraston pitää rajamenettelyssä tehdä päätös turvapaikkahakemukseesi 4 viikon sisällä siitä, kun hait turvapaikkaa. Rajamenettely jatkuu niin kauan, kunnes saat vastaanottokeskukseltasi ilmoituksen sen päättymisestä.
  • Jos hakemuksesi käsitellään rajamenettelyssä, et saa rajamenettelyn aikana poistua sinulle määrätyn vastaanottokeskuksen alueelta ilman erillistä lupaa. 

Lue lisää

Kieliversiot

Päivitetty 23.9.2024: Lisätty kieliversioita.

Asiakastiedote