Hyppää sisältöön

Moni-kortilla oleviin rahoihin liittyvä selvitystyö jatkuu

Julkaisuajankohta 17.1.2022 13.05

Maahanmuuttovirasto on selvittänyt laajasti turvapaikanhakijoiden Moni-korteilla olleiden rahojen palauttamista. Rahojen palauttamiseen ei ole löydetty toistaiseksi ratkaisua. Maahanmuuttovirasto jatkaa asian selvittämistä. Pahoittelemme tilannetta ja siitä aiheutunutta haittaa.

Pyrimme edelleen edistämään asian ratkaisua 

Teimme heinäkuussa 2020 poliisille tutkintapyynnön Moni-kortille jääneistä rahoista. Helsingin poliisilaitos teki 26.3.2021 asiassa päätöksen tutkimatta jättämisestä, koska poliisi ei epäile asiassa tapahtuneen rikosta. Poliisin mukaan kyseessä on sopimusoikeudellinen vahingonkorvausasia. Tämä tarkoittaa, että poliisi ei tutki asiaa. Maahanmuuttovirasto pyytää vielä syyttäjäviranomaista arvioimaan asiaa.

Maahanmuuttovirastolla tai vastaanottokeskuksella ei ole pääsyä Moni-korttien tilitietoihin. Emme voi maksaa sinulle puuttuvia rahoja. Rahat eivät ole Maahanmuuttoviraston hallussa. Vastaanottokeskuksesi ei voi vaikuttaa rahojen palauttamiseen.

Maahanmuuttovirasto katsoo, että rahoista ja niiden palauttamisesta on vastuussa kortit toimittanut Moni Nordic tai sen yhteistyökumppanit, joiden tehtävänä on ollut hallinnoida rahoja. Moni Nordicilla on ollut yhteistyökumppaneita ulkomailla. Selvitämme mahdollisuutta tehdä tutkintapyyntö myös ulkomaisille viranomaisille.

Tiedotamme kortinhaltijoita tilanteesta

Jos odotat rahojen palautusta, seuraa asiakastiedotteitamme. Tiedotamme kortinhaltijoita ja vastaanottokeskuksia selvitystyöstä.

Maahanmuuttovirastolla ei ole pääsyä yksittäisten asiakkaiden Moni-korttien tilitietoihin. Tämän takia emme pysty antamaan tietoa kortilla olevista rahoistasi.

Valtiokonttori käsittelee Maahanmuuttovirastoa koskevat korvausvaatimukset

Jos sinulla on korvausvaatimuksia Maahanmuuttovirastoa kohtaan, ne käsittelee Valtiokonttori. Korvausvaatimuksessa hakijan tulee esittää selvitys aiheutuneesta vahingosta.
Löydät lisätietoa korvaushakemuksen tekemisestä ja siinä tarvittavista selvityksistä sekä yhteystiedot Valtiokonttorin verkkosivuilta. Lisäohjeita voit kysyä vastaanottokeskuksestasi.

Kieliversiot

Asiakastiedote