Hyppää sisältöön

Valoisan tulevaisuuden rakentaminen maailman onnellisimmassa maassa: Syedin tavoitteet

31.10.2023 13.36 | Julkaistu suomeksi 5.12.2023 klo 12.12
Valokuva Syedista.

Syed Ajim, 27-vuotias opiskelija Tampereen yliopistosta, on vierailemassa Helsingissä ensimmäistä kertaa. Alun perin Bangladeshista kotoisin oleva Syed oli aiemmin opiskellut Koreassa ja oli hämmästynyt siitä, kuinka vähän ihmisiä siellä oli. Nyt skaala on jälleen muuttunut ja Helsinki tuntuu todella tilavalta. Hänen kokemuksensa Suomessa ovat olleet positiivisia. Syed arvostaa Public Policy Analysis -maisteriohjelmassa opiskelevana suomalaista elämänlaatua ja akateemisen kulttuurin vapautta.

Syed saapui Suomeen elokuussa 2022. Suomen maine koulutuksen, innovaatioiden ja tutkimuksen laadussa herätti Syedin kiinnostuksen, kun hän pohti jatko-opiskelupaikan valintaa. Hänellä oli jo Suomessa ystäviä, joiden kokemuksiin hän pystyi luottamaan.

Nyt, lähes kymmenen kuukautta myöhemmin, Syedin kokemukset ovat vastanneet hänen odotuksiaan.

– Yliopistoelämä ja akateeminen kulttuuri ovat täällä uskomattoman joustavia, ja ihmiset ovat ystävällisiä ja avuliaita. Olen opiskellut aiemmin Bangladeshissa ja Koreassa, ja kokemus on todella erilainen Suomeen verrattuna. Täällä useimmilla kursseilla voi esimerkiksi suorittaa tenttejä uudelleen jopa kolme kertaa. Tämä helpottaa opiskelijoiden paineita, Syed kertoo.

Hakuprosessi

Syed sai aluksi neuvoja Suomessa opiskelevilta ystäviltään. Hän keräsi tietoa myös opintopolku.fi-sivustolta ja Maahanmuuttoviraston verkkosivuilta. Tiedot löytyivät helposti ja lisäapua saatiin viraston asiointikanavien kautta.

Hakuprosessissa tapahtui pienoinen kupru, kun Syed laski virheellisesti väärän aloituspäivämäärän. Hän lähetti virastolle sähköpostia ja sai selvityksen jälkeen uuden päätöksen oleskeluluvastaan.

– Olin niin onnellinen ja yllättynyt. Luulin, että kun päätös on tehty, sitä ei voi muuttaa. Onneksi luulin väärin, Syed kertoo.

Syedin mukaan koko prosessi kesti noin kuukauden ja asiat etenivät sujuvasti. Syed kiittää myös yleisesti suomalaista maahanmuuttoprosessia.

– Olen käynyt läpi muiden maiden maahanmuuttoprosesseja ja minun on sanottava, että Maahanmuuttovirastosta oli paljon apua. Heiltä voi kysyä mistä vain mieltä askarruttavasta asiasta ja he ohjaavat eteenpäin.

Elämä Suomessa

Opintojensa lisäksi Syed työskentelee varastonhallintayhtiössä vuoronjohtajana ja tutustuu suomalaiseen työkulttuuriin. Hänen kokemuksensa on ollut hyvä ja hän tuntee oppivansa uutta joka päivä.

Valmistuttuaan Syed toivoo pääsevänsä töihin Suomen valtionhallintoon. Siksi hän aikoo jatkossa keskittyä syvemmin suomen kielen opiskeluun. Syed kiittelee kuitenkin myös suomalaisten englannin kielen taitoa.

– Ihmiset puhuvat täällä todella hyvää englantia. Se oli yllätys Korean jälkeen, jossa kielimuuri oli merkittävä. Käytännössä kaikki voidaan hoitaa Suomessa englanniksi.

Tulevaisuussuunnitelmiensa perusteella Syed näyttää haluavan rakentaa elämäänsä Suomessa.

– Suomi on yksi parhaista opiskelu- ja asuinpaikoista. Ehkä siksi se on valittu maailman onnellisimmaksi maaksi.

Valoisan tulevaisuuden rakentaminen maailman onnellisimmassa maassa: Syedin tavoitteet

 

FAKTA: Opiskelijan oleskelulupa

  • Opiskelija, joka ei ole EU:n kansalainen, tarvitsee oleskeluluvan, jos hän tulee opiskelemaan Suomeen yli 90 päivän ajaksi.
  • Oleskelulupa myönnetään koko opintojen ajaksi.
  • Vuonna 2022 myönnettiin 8 383 oleskelulupaa opintojen perusteella.
  • Opiskelija voi saada oleskeluluvan, jos hän tulee Suomeen tutkinto-opiskelijana, vaihto-opiskelijana tai erityis- ja lisäopetuksen opiskelijana.
  • Hakemuksessa opiskelijan tulee osoittaa, että hänellä on riittävät varat asua Suomessa ja maksaa lukuvuosimaksut. Opiskelija tarvitsee myös sairausvakuutuksen.
  • Oleskelulupaa voi hakea Maahanmuuttoviraston Enter Finland -verkkopalvelun kautta.

Euroopan unionin rahoittama: Next Generation EU.

Uutishuoneen uutinen