Yli 25 000 Ukrainasta paennutta on saanut tilapäistä suojelua Suomesta – tilastoista tiedottaminen muuttuu
Suomi myöntää tilapäistä suojelua Venäjän hyökkäyksen takia Ukrainasta paenneille. Venäjän hyökkäyksen jälkeen Suomessa on jätetty 28 039 tilapäisen suojelun hakemusta. Päätöksiä hakemuksiin on 15.6.2022 mennessä tehty 26 108.
Tilapäisen suojelun hakemukset tehdään poliisille tai rajavartiolaitokselle. Maahanmuuttovirasto vastaa päätöksenteosta. Lähes kaikki päätökset (25 892) ovat myönteisiä. Pieni osa hakemuksista on rauennut (216) hakijan peruutettua hakemuksensa.
Tilapäisen suojelun hakemusten päivittäiset määrät ovat alhaisempia kuin sodan alkuvaiheessa. Poliisi ja rajaviranomaiset rekisteröivät tällä hetkellä viikoittain noin tuhat tilapäisen suojelun hakemusta. Maaliskuun puolessa välissä hakemuksia jätettiin yli 1 200 päivässä.
Ukrainan kansalaiset ovat jättäneet suurimman osan tilapäisen suojelun hakemuksista (27 686). Tällä hetkellä tilapäisen suojelun hakemuksen käsittelyaika-arvio on noin viikko. Kun päätös on tehty, Maahanmuuttovirasto lähettää päätöksen tiedoksi postitse.
– Keväällä kun tilapäisen suojelun prosessi käynnistettiin ensimmäistä kertaa, päätöksen saamisessa oli viivettä. Toukokuun alun jälkeen päätöksen on kuitenkin saanut varsin nopeasti silloin kun hakemuksia ei ole tarvinnut täydentää esimerkiksi puuttuvan valokuvan takia, kertoo turvapaikkayksikön johtaja Antti Lehtinen.
Tilapäisen suojelun hakemus- ja päätöstilastot joka arkipäivä
Maahanmuuttovirasto julkaisee tilapäisen suojelun tilastot joka arkipäivä verkkosivuillaan ja jakaa ne Twitterissä tilillään @Maahanmuuttovir.
Tähän asti Maahanmuuttovirasto on julkaissut myös turvapaikkaa hakevien tilastot verkkosivuillaan. Jatkossa kuitenkin vain tilapäisen suojelun hakemus- ja päätösmäärät julkaistaan joka arkipäivä. Tilastot ukrainalaisten turvapaikkahakemuksista julkaistaan kuukausittain Maahanmuuttoviraston tilastopalvelussa muiden turvapaikkatilastojen yhteydessä.
Syynä muutokseen on se, että lähes kaikki Ukrainasta Suomeen saapuvat hakevat tilapäistä suojelua, jota Suomi muiden EU-maiden tavoin myöntää Ukrainasta paenneille.
1 747 ukrainalaista on hakenut turvapaikkaa Venäjän hyökkäyksen jälkeen, mutta näistä hakijoista jo 1 381 on hakenut myös tilapäistä suojelua. Jos henkilölle myönnetään tilapäistä suojelua, turvapaikkahakemuksen käsittely keskeytyy.
Selvästi suurin osa aiemmin turvapaikkaa hakeneista on jo hakenut ja saanut tilapäistä suojelua. Kaikki kansalaisuudet mukaan laskien keskimääräinen käsittelyaika turvapaikkahakemusten osalta on tällä hetkellä noin kahdeksan kuukautta.
Fakta: Tilapäinen suojelu Ukrainasta paenneille
- Tilapäistä suojelua haetaan Suomessa poliisilta tai rajaviranomaiselta. Tämän jälkeen Maahanmuuttovirasto myöntää tilapäisen suojelun oleskeluluvan.
- Työnteon voi aloittaa heti, kun poliisi tai rajaviranomainen on rekisteröinyt tilapäisen suojelun hakemuksen.
- Tilapäistä suojelua voidaan myöntää Ukrainan kansalaisille, jotka eivät voi palata takaisin Ukrainaan Venäjän hyökkäyksen takia.
- Suojelua voidaan myöntää myös niille Venäjän hyökkäyksen takia paenneille EU:n ja Schengen-sopimuksen ulkopuolisten maiden kansalaisille ja kansalaisuudettomille, jotka ovat oleskelleet laillisesti Ukrainassa ja joiden paluu lähtömaahan turvallisesti ja pysyvästi ei ole mahdollista.
- Suojelua voidaan myöntää myös ukrainalaisten ja Ukrainassa kansainvälistä suojelua tai vastaavaa kansallista suojelua saaneiden perheenjäsenille, jos perheside on muodostettu Ukrainassa ennen Venäjän hyökkäystä.
- Ukrainasta paennut saa suomalaisen henkilötunnuksen, kun hänelle myönnetään tilapäistä suojelua.
Lisätietoja medialle
- Turvapaikkayksikön johtaja Antti Lehtinen, p. 0295 433 037, sähköposti: etunimi.sukunimi@migri.fi
- Tilapäisen suojelun tilastot
- Uutishuone: Usein kysytyt kysymykset Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan
- Tiedote 20.5.2022: Yli 20 000 Ukrainasta paennutta on saanut tilapäistä suojelua Suomesta – päätöksen saa nyt nopeasti