Hyppää sisältöön

Tilapäinen suojelu Ukrainasta paenneille

Tilapäinen suojelu on tarkoitettu Ukrainasta sotaa pakeneville henkilöille. Tilapäisen suojelun tarkoituksena on, että heille voidaan tarjota nopeasti väliaikaista suojelua. 

Jatkamme kaikkia tilapäisen suojelun oleskelulupia 4.3.2024 - sinun ei tarvitse itse hakea oleskelulupaa

Jatkamme kaikkia tilapäisen suojelun oleskelulupia lakimuutoksen perusteella 19.1.2023 alkaen. Lupia jatketaan 4.3.2024 asti. Sinun ei tarvitse itse hakea oleskelulupasi jatkamista.

Jatkossa myönnämme kaikki tilapäisen suojelun luvat 4.3.2024 asti. 

Saat Maahanmuuttovirastolta kirjeen, kun tilapäisen suojelun lupaasi on jatkettu

Kun olemme jatkaneet tilapäisen suojelun lupaasi, lähetämme sinulle kirjeen, jossa kerrotaan lupasi jatkamisesta ja oleskelulupakortista. Huolehdi, että vastaanottokeskuksella on oikea osoitteesi ja puhelinnumerosi.

Jos meillä on puhelinnumerosi, lähetämme sinulle myös tekstiviestin, jossa kerromme lupasi jatkamisesta. Saat tekstiviestin suomen ja englannin kielellä. Viestissä on myös linkki verkkosivullemme migri.fi/uk/timcasovij-zahist. Viestin lähettäjänä lukee Migri. Et voi vastata viestiin.

Sinun ei ole pakko hakea uutta oleskelulupakorttia 

Oleskelulupasi ja nykyinen oleskelulupakorttisi ovat voimassa 4.3.2024 asti ja oleskelet Suomessa laillisesti, vaikka et hakisi uutta korttia. 

Jos kuitenkin haluat uuden kortin, voit hakea uutta oleskelulupakorttia 25.1.2023 alkaen. Uuteen korttiin on merkitty oleskelulupasi uusi voimassaoloaika. Et voi hakea uutta oleskelulupakorttia ennen 25.1.2023. Uusi tilapäisen suojelun oleskelulupakortti on maksuton. Et tarvitse uutta valokuvaa korttia varten. Sinun ei tarvitse hankkia uutta valokuvaa. Kortti tilataan samalla valokuvalla, joka on aiemmassa tilapäisen suojelun oleskelulupakortissa.

Jos haluat uuden oleskelulupakortin, sinun kannattaa tehdä hakemus verkossa

Voit hakea uutta oleskelulupakorttia verkkopalvelussamme Enter Finlandissa. Silloin sinun ei tarvitse käydä palvelupisteessä. Jos et pysty hakemaan uutta oleskelulupakorttia Enter Finlandissa, voit hakea uutta korttia Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä. Voit hakea korttia missä vaiheessa tahansa niin kauan kuin oleskelulupasi on voimassa. Saat uuden kortin noin kahden viikon kuluessa siitä, kun teit hakemuksen.

 • Jos sinulla on alle 18-vuotiaita lapsia, jotka ovat saaneet tilapäistä suojelua Suomesta, voit hakea uusia oleskelulupakortteja myös heille Enter Finlandissa. Huomioi kuitenkin, että jos lapsesi on täyttänyt 6 vuotta sen jälkeen, kun hän on saanut tilapäistä suojelua, et voi hakea hänelle oleskelulupakorttia Enter Finlandissa. Tämä johtuu siitä, että lain mukaan häneltä pitää ottaa sormenjäljet oleskelulupakorttiin. Voit hakea 6 vuotta täyttäneelle lapsellesi oleskelulupakorttia palvelupisteessämme. 
 • Lapsi, joka on täyttänyt 15 vuotta, voi myös itse yksin tehdä hakemuksen Enter Finlandissa.
 • Jos olet ilman huoltajaa olevan lapsen edustaja, voit hakea lapselle uutta oleskelulupakorttia Enter Finlandissa.

Näin haet uutta oleskelulupakorttia Enter Finlandissa

Katso ohjevideo, miten luot itsellesi käyttäjätilin Enter Finlandiin ja tilaat uuden tilapäisen suojelun oleskelulupakortin.

Käyttäjätilin luominen

Luo ensin itsellesi käyttäjätili Enter Finlandissa. Jos sinulla on jo käyttäjätili, kirjaudu sisään Enter Finlandiin ja siirry tässä ohjeessa kohtaan hakemuksen tekeminen. Jos sinulla ei ole käyttäjätiliä, lue tästä ohjeet, miten luot käyttäjätilin:

 1. Valitse Enter Finlandin etusivun vasemman yläkulman valikosta (kolme viivaa) ”Luo käyttäjätili”.
 2. Voit luoda käyttäjätilin sähköpostiosoitteella: klikkaa sivun oikealta puolelta ”Sähköpostilla”.
  • Jos sinulla on mahdollisuus luoda käyttäjätili esimerkiksi suomalaisilla pankkitunnuksilla, valitse ”Suomi.fi tai eIDAS -tunnistautumisella”.
 3.  Kun klikkaat ”Sähköposti" näytölle avautuu lomake ”Luo käyttäjätili sähköpostiosoitteellasi”.
  • Täytä tietosi lomakkeelle: etunimi, sukunimi, syntymäaika, sähköpostiosoite ja suomalainen matkapuhelinnumero. Puhelinnumero ei ole pakollinen tieto. Jos sinulla ei ole suomalaista puhelinnumeroa, jätä puhelinnumeron kohta tyhjäksi. Merkitse nimesi ja syntymäaikasi täysin samassa muodossa kuin ne on merkitty oleskelulupakorttiisi.
  • Keksi itsellesi salasana ja kirjoita se lomakkeeseen. Toista salasana kohtaan ”Salasana (uudestaan”.
  • Lue palvelun käyttöehdot ja lisää ruksi kohtaan ”Olen lukenut ja hyväksynyt palvelun käyttöehdot”.
  • Klikkaa ”Luo käyttäjätili”. Sen jälkeen saat sähköpostiisi käyttäjätilin vahvistuslinkin. Klikkaa vahvistuslinkkiä. Sähköpostiosoitteesi on nyt vahvistettu.
  • Lopuksi kirjaudu sisään käyttäjätilillesi.
  • Tämän jälkeen saat sähköpostiisi 6-numeroisen vahvistuskoodin. Kirjoita vahvistuskoodi Enter Finlandiin ja paina Lähetä.  Nyt olet kirjautunut Enter Finlandiin.

Hakemuksen tekeminen 

Kun olet luonut käyttäjätilin Enter Finlandiin tai kirjautunut sisään palveluun, voit tehdä hakemuksen uudesta oleskelulupakortista.

 1. Valitse Enter Finlandin etusivun vasemman yläkulman valikosta (kolme viivaa) ”Tilapäinen suojelu: oleskelulupakortin hakeminen”.
  • Selaa sivu alas ja valitse ”Täytä hakemus".
 2. Täytä henkilötietosi lomakkeelle: etunimi, sukunimi, syntymäaika tai henkilötunnus, asiakasnumero, kansalaisuus ja sukupuoli. 
  • Nimitietosi, syntymäaikasi sekä sähköpostiosoite ja puhelinnumero ovat valmiiksi täytettynä lomakkeella käyttäjätilisi tietojen perusteella.
  • Jos sinulla on henkilötunnus, löydät sen oleskelulupakortista kohdasta Henkilötunnus. Jos sinulla ei ole henkilötunnusta, pelkkä syntymäaika riittää.
  • Löydät asiakasnumerosi oleskelulupakortista kohdasta Asiakasnumero
  • Tarkista, että nimitiedot asiakasnumero ja syntymäaika tai henkilötunnus ovat täysin samassa muodossa kuin ne on merkitty oleskelulupakorttiisi. Jos tiedoissa on eroa, voit muokata niitä käyttäjätililläsi. 
  • Jos haet oleskelulupakorttia lapsen puolesta, vain sähköpostiosoite ja puhelinnumero ovat valmiiksi täytettynä lomakkeelle käyttäjätilisi tietojen perusteella.
 3. Ilmoita lomakkeella, onko sinulla suomalainen puhelinnumero valitsemalla kyllä tai ei. Vahvista puhelinnumerosi klikkaamalla painiketta ”Lähetä vahvistuskoodi”. Saat sen jälkeen tekstiviestin, jossa on 6-numeroinen vahvistuskoodi. Merkitse koodi kenttään ”Puhelinnumeron vahvistuskoodi”.
  • Kun olet merkinnyt vahvistuskoodin, saat ilmoituksen näytölle ”Puhelinnumeron vahvistaminen onnistui”. 
 4. Merkitse lomakkeelle asuinosoitteesi Suomessa.
  • Huomioi, että lähetämme kortin vain Suomessa olevaan osoitteeseen.
 5. Jos haluat, voit ilmoittaa lomakkeella myös erillisen toimitusosoitteen, johon haluat, että kortti toimitetaan. Huomioi, että lähetämme kortin vain Suomessa olevaan osoitteeseen.
  • Merkitse lomakkeelle tähän kohtaan se osoite, johon haluat, että lähetämme kortin. 
  • Jos haluat, että kortti toimitetaan osoitteeseen, jossa asut, valitse ”Ei”.
 6. Anna suostumus, että voimme käyttää uudessa oleskelulupakortissasi samoja sormenjälkiä, valokuvaa ja allekirjoitusta, jotka on otettu aiemmin tilapäisen suojelun hakemustasi varten. Vahvista suostumuksesi klikkaamalla valintaruutua.
 7. Lähetä hakemus klikkaamalla painiketta ”Lähetä”. Kun olet lähettänyt hakemuksen, saat näytölle vahvistuksen, että olemme vastaanottaneet hakemuksesi. Löydät hakemuksesi omalta Enter Finland -tililtäsi kohdasta ”Lähettämäsi hakemus ja liitteet”.
  • Lähetämme kortin Matkahuollon palvelupisteeseen, joka sijaitsee lähimpänä osoitetta, jonka ilmoitit korttihakemuksessa. Matkahuolto on yritys, jonka kautta Suomessa voi muun muassa lähettää ja vastaanottaa paketteja.
  • Lähetämme jokaisen kortin omana lähetyksenä. Jos olet hakenut uutta oleskelulupakorttia itsellesi ja lapsellesi, lähetämme molemmat kortit erikseen.
  • Jos asut Ahvenanmaalla tai sinulla on turvakielto, Maahanmuuttovirasto lähettää oleskelulupakorttisi suoraan siihen osoitteeseen, jonka ilmoitit korttihakemuksessa.

Näin noudat oleskelulupakortin Matkahuollon palvelupisteestä

Saat uuden kortin noin kahden viikon kuluessa siitä, kun teit hakemuksen. Kun oleskelulupakorttisi on valmistunut, saat sähköpostiisi tai puhelinnumeroosi ilmoituksen Matkahuollosta, että voit nyt noutaa sinulle saapuneen lähetyksen. Ilmoituksessa on kerrottu Matkahuollon noutopiste, josta voit noutaa lähetyksen.

Lähetämme jokaisen kortin omana lähetyksenä. Jos olet hakenut uutta oleskelulupakorttia itsellesi ja lapsellesi, lähetämme molemmat kortit erikseen. Jos asut Ahvenanmaalla tai sinulla on turvakielto, lähetämme oleskelulupakorttisi suoraan siihen osoitteeseen, jonka ilmoitit korttihakemuksessa.

 • Jos noudat kortin toisen henkilön puolesta, et tarvitse valtakirjaa. Ota mukaan Matkahuollon noutoilmoitus sekä sen henkilön asiakasnumero, jonka korttia haet.

Kun saat ilmoituksen, toimi näin

 

 1. Ota mukaan oleskelulupakorttisi ja Matkahuollon ilmoitus saapuneesta lähetyksestä eli sähköpostiviesti, tekstiviesti tai kirje.
 2. Näytä Matkahuollon palvelupisteen työntekijälle ilmoitus, jonka olet saanut ja kerro asiakasnumerosi, joka näkyy oleskelulupakortissasi.
 3. Matkahuollon työntekijä antaa sinulle lähetyksen, jossa on uusi oleskelulupakortti.
 4. Jos noudat kortin toisen henkilön puolesta, et tarvitse valtakirjaa. Ota mukaan Matkahuollon noutoilmoitus sekä sen henkilön asiakasnumero, jonka korttia haet.

Kun olet noutanut uuden oleskelulupakortin, hävitä vanha tilapäisen suojelun oleskelulupakorttisi

Kun olet noutanut uuden oleskelulupakortin Matkahuollon palvelupisteestä, hävitä vanha tilapäisen suojelun oleskelulupakorttisi. 

 • Leikkaa kortin siru neljään osaan – ensin kahteen osaa pystysuunasta ja sen jälkeen vaakasuunnasta. 
 • Laita osat sen jälkeen roskakoriin sekajätteeseen. Voit jakaa osat useampaan roskapussiin.

Oleskelulupakortti pitää hävittää, jotta kukaan ei voi käyttää korttia väärin.

Tulostettava asiakasohje: Olet nyt hakenut uutta tilapäisen suojelun oleskelulupakorttia - näin noudat kortin Matkahuollon palvelupisteestä.pdf

Näin haet uutta oleskelulupakorttia palvelupisteellä

Jos haluat uuden oleskelulupakortin ja et pysty hakemaan sitä Enter Finlandissa, voit hakea uutta korttia palvelupisteessämme. Varaa aika palvelupisteeseen etukäteen verkossa ajanvarauspalvelussamme

 • Palvelupisteessä voit saada palvelua suomen, ruotsin tai englannin kielellä. Palvelupisteessä ei ole tulkkia.
 • Avaamme 26.1.2023 ensimmäiset ajat ajanvarauspalveluumme. Aikoja avataan nyt seuraaviin palvelupisteisiin:
  • Helsinki
  • Kuopio
  • Lahti
  • Lappeenranta
  • Oulu
  • Raisio
  • Rovaniemi
  • Tampere
  • Vaasa
 • Viikonpäivät, jolloin aikoja on varattavissa, vaihtelevat eri toimipisteissä.
 • Löydät eri palvelupisteiden vapaat ajat ajanvarauspalvelustamme. Emme tiedota niistä erikseen verkkosivuillamme.

Näin varaat ajan palvelupisteeseen

 1. Klikkaa ajanvarauspalvelumme vasemmasta yläkulmasta ”Varaa uusi aika”.
  • Jos varaat ajan samaan aikaan puolisollesi ja alle 18-vuotiaille lapsillesi, valitse välilehti ”Varaan perheelle”. Merkitse avautuvaan ikkunaan perheenjäsentesi nimet sekä valitse palvelukategoria ”Tilapäinen suojelu” ja palvelu ”Oleskelulupakortin hakeminen”. Voit lisätä henkilöitä klikkaamalla ”Lisää henkilö”. Lopuksi klikkaa ”Ok”. Tämän jälkeen siirry tässä ohjeessa kohtaan numero 4.
 2. Valitse palvelukategoria: Tilapäinen suojelu
 3. Valitse palvelu: Oleskelulupakortin hakeminen
 4. Valitse palvelupiste, jossa haluat asioida. Voit valita minkä tahansa valikosta löytyvän palvelupisteen.
 5. Klikkaa painiketta ”Hae vapaat ajat”
  • Palvelu näyttää sinulle kaikki vapaana olevat ajat siinä palvelupisteessä, jonka olet valinnut.
  • Jos aikoja ei ole vapaana, päivän kohdalla lukee ”Ei aikoja”.
 6. Klikkaa aikaa, jonka haluat varata. Palvelu pyytää sinua tarkistamaan valinnat. Klikkaa ”Valitse aika” ja pääset jatkamaan varausta.
 7. Täytä lomakkeen tiedot: asiakasnumero, etunimi, sukunimi, kansalaisuus, syntymäaika, sukupuoli, puhelinnumero ja sähköpostiosoite.
 8. Tarkista varauksen tiedot.
 9. Vahvista varaus klikkaamalla lomakkeen oikeasta alakulmasta ”Vahvista varaus”. 
 10. Kun olet vahvistanut varauksen, saat näytölle varausvahvistuksen. Saat varausvahvistuksen myös sähköpostiisi tai puhelinnumeroosi sen mukaan, mitä yhteystietojasi olet merkinnyt varaukseen.
  • Saat myös muistutuksen varatusta ajasta ensin viikkoa ennen varaamaasi aikaa ja vielä uudelleen päivää ennen varaamaasi aikaa. 

Täytä hakemus etukäteen

 1. Tulosta hakemuslomake ja täytä se valmiiksi etukäteen.
 1. Ota täytetty lomake ja nykyinen oleskelulupakorttisi mukaan palvelupisteeseen.
  • Jos haet samalla hakemuksella uutta oleskelulupakorttia alle 18-vuotiaalle lapsellesi tai olet alle 18-vuotiaan lapsen edustaja, lapsen ei tarvitse tulla mukaan palvelupisteeseen.
  • Huomioi kuitenkin, että jos lapsesi on täyttänyt 6 vuotta sen jälkeen, kun hän on saanut tilapäistä suojelua, lapsen pitää olla mukana palvelupisteessä. Tämä johtuu siitä, että lain mukaan häneltä pitää ottaa sormenjäljet oleskelulupakorttiin. 
 2. Virkailija kutsuu sinut palvelupisteen odotustilasta palvelutiskille, jossa hän ottaa vastaan hakemuksesi. Kun hakemus on vastaanotettu, virkailija tilaa sinulle uuden oleskelulupakortin. Saat uuden kortin noin kahden viikon kuluessa siitä, kun teit hakemuksen.
 3. Lopuksi saat virkailijalta ohjeen, jossa kerrotaan, miten uusi kortti lähetetään sinulle ja mistä voit noutaa sen, kun se on valmistunut. 
  • Lähetämme kortin Matkahuollon palvelupisteeseen, joka sijaitsee lähimpänä osoitetta, jonka ilmoitit korttihakemuksessa. Matkahuolto on yritys, jonka kautta Suomessa voi muun muassa lähettää ja vastaanottaa paketteja.
  • Lähetämme jokaisen kortin omana lähetyksenä. Jos olet hakenut uutta oleskelulupakorttia itsellesi ja lapsellesi, lähetämme molemmat kortit erikseen.

Näin noudat oleskelulupakortin Matkahuollon palvelupisteestä

Kun oleskelulupakorttisi on valmistunut, saat sähköpostiisi tai puhelinnumeroosi ilmoituksen Matkahuollosta, että voit nyt noutaa sinulle saapuneen lähetyksen. Ilmoituksessa on kerrottu Matkahuollon noutopiste, josta voit noutaa lähetyksen.  

 • Jos noudat kortin toisen henkilön puolesta, et tarvitse valtakirjaa. Ota mukaan Matkahuollon noutoilmoitus sekä sen henkilön asiakasnumero, jonka korttia haet.

Kun saat ilmoituksen, toimi näin

 1. Ota mukaan oleskelulupakorttisi ja Matkahuollon ilmoitus saapuneesta lähetyksestä eli sähköpostiviesti, tekstiviesti tai kirje.
 2. Näytä Matkahuollon palvelupisteen työntekijälle ilmoitus, jonka olet saanut ja kerro asiakasnumerosi, joka näkyy oleskelulupakortissasi.
 3. Matkahuollon työntekijä antaa sinulle lähetyksen, jossa on uusi oleskelulupakortti.

Huolehdi, että vastaanottokeskuksella on oikea osoitteesi ja puhelinnumerosi

Ilmoita heti omaan vastaanottokeskukseesi, jos osoitteesi tai puhelinnumerosi muuttuu.
Maahanmuuttovirasto saa yhteystietosi vastaanottokeskuksen kautta.

Tee ilmoitus näin

 • Tee ilmoitus omaan vastaanottokeskukseen:
  • soita
  • käy vastaanottokeskuksessa tai
  • lähetä ilmoitus kirjeenä postitse

Löydät vastaanottokeskusten yhteystiedot verkkosivuiltamme migri.fi/vastaanottokeskukset.

 • Ilmoita omaan vastaanottokeskukseesi omat tietosi ja niiden perheenjäsentesi tiedot, joita ilmoitus koskee:
  • etunimi ja sukunimi
  • syntymäaika
  • Maahanmuuttoviraston asiakasnumero
  • uusi osoite
  • uusi puhelinnumero

Jos siirryt vastaanottokeskuksesta toiseen tai et tiedä omaa vastaanottokeskustasi

 • Jos siirryt vastaanottokeskuksesta toiseen, Maahanmuuttovirasto saa tiedon asiasta automaattisesti. Sinun ei tarvitse ilmoittaa uuden vastaanottokeskuksen osoitetta Maahanmuuttovirastolle.
 • Jos et tiedä omaa vastaanottokeskustasi, ilmoita osoitteesi Maahanmuuttovirastoon. Lähetä ilmoitus salattuna sähköpostina osoitteeseen: migri@migri.fi. Käytä salatun sähköpostin lähettämiseen palvelua securemail.migri.fi.

Miksi osoitteen ja puhelinnumeron ilmoittaminen on tärkeää?

Oikea osoite ja puhelinnumero ovat tärkeitä, jotta

 • saat kaikki sinua koskevat päätökset ja oleskelulupakortin.
 • oma vastaanottokeskuksesi tavoittaa sinut ja säilytät oikeuden vastaanottopalveluihin. 
 • Ilman huoltajaa olevan lapsen ajantasainen osoite on erityisen tärkeä lapsen palvelujen järjestämiseksi.

Kuka voi saada tilapäistä suojelua? 

Tilapäistä suojelua voidaan myöntää vain

 • Ukrainan kansalaisille, jotka eivät voi palata takaisin Ukrainaan Venäjän hyökkäyksen takia.
 • Euroopan unionin ja Schengen-sopimuksen ulkopuolisten maiden kansalaisille ja kansalaisuudettomille, jotka ovat oleskelleet Ukrainassa laillisesti ja joiden paluu lähtömaahan turvallisesti ja pysyvästi ei ole mahdollista.
 • Ukrainalaisten ja Ukrainassa kansainvälistä suojelua tai vastaavaa kansallista suojelua saaneiden perheenjäsenille, jos perheside on muodostettu Ukrainassa ennen 24.2.2022 ja perheenjäsen ei ole Euroopan unioniin tai Pohjoismaihin kuuluvan maan eikä Liechtensteinin tai Sveitsin kansalainen.
  • Perheenjäsenten ei tarvitse hakea samanaikaisesti. He voivat esimerkiksi tulla Suomeen myöhemmin ja hakea sitten tilapäistä suojelua.
  • Jos perheenjäsen on Euroopan Unioniin kuuluvan maan, Liechtensteinin tai Sveitsin kansalainen, hän voi hakea EU-rekisteröintiä.

Kuinka pitkä oleskelulupa on tilapäisen suojelun perusteella?

Jatkossa myönnämme kaikki tilapäisen suojelun luvat 4.3.2024 asti. Jatkamme kaikkia tilapäisen suojelun oleskelulupia lakimuutoksen perusteella 19.1.2023 alkaen. Lupia jatketaan 4.3.2024 asti. Sinun ei tarvitse itse hakea oleskelulupasi jatkamista.

Lue lisää asiakastiedotteesta: Jatkamme kaikkia tilapäisen suojelun oleskelulupia 4.3.2024 asti - sinun ei tarvitse itse hakea jatkolupaa.

Näin haet tilapäistä suojelua

 1. Kun olet Suomessa, mene poliisille tai rajaviranomaiselle. Kerro, että haluat hakea tilapäistä suojelua. Hakemus on ilmainen.
  • Sinun kannattaa hakea tilapäistä suojelua, vaikka olisitkin jo hakenut turvapaikkaa. Tilapäistä suojelua koskeva hakemus käsitellään huomattavasti nopeammin kuin turvapaikkahakemus. 
 2. Poliisi tai rajaviranomainen rekisteröi hakemuksesi tilapäisestä suojelusta. He kirjaavat ylös 
  • henkilö- ja kotipaikkatietosi
  • Suomeen tuloosi ja matkareittiisi liittyvät tiedot
  • tiedot perheenjäsenistäsi.Lisäksi he ottavat sinusta valokuvan, sormenjäljet ja allekirjoituksen.
 3. Poliisi tai rajaviranomainen kysyy sinulta, haetko pelkästään tilapäistä suojelua vai myös turvapaikkaa. 
  • Poliisi tai rajaviranomainen kertoo sinulle tilapäisen suojelun ja turvapaikan väliset erot, jotta tiedät, haluatko hakea vain tilapäistä suojelua vai molempia. Voit halutessasi hakea turvapaikkaa vasta myöhemmin.
 4. Rekisteröinnin jälkeen Maahanmuuttovirasto tekee päätöksen hakemukseesi.
  • Maahanmuuttovirasto kuulee sinua ennen päätöksentekoa vain, jos se arvioi siihen olevan erityinen syy.
 5. Saat päätöksen tiedoksi.
  • Maahanmuuttovirasto lähettää sinulle päätöksen tiedoksi postitse. Päätös lähetetään siihen vastaanottokeskukseen, jossa majoitut. Jos asut yksityismajoituksessa, päätös lähetetään siihen osoitteeseen, jonka olet ilmoittanut osoitteeksesi Suomessa. Siksi on tärkeää, että jos osoitteesi Suomessa muuttuu, ilmoitat uuden osoitteen heti vastaanottokeskukseen, jonka kirjoilla Suomessa olet.
  • Jos et saa päätöstä tiedoksi postitse, saat päätöksen tiedoksi Maahanmuuttovirastossa tai poliisissa.
  • Jos saat tilapäistä suojelua
   • Saat oleskelulupakortin. Oleskelulupakortti lähetetään sinulle postitse, kun se on valmistunut.
   • Saat henkilötunnuksen. Henkilötunnuksesi on merkitty oleskelulupakorttiin.
    • Jos rekisteröinti väestötietojärjestelmään ei myönteisen päätöksen yhteydessä onnistu, vieraile Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikassa tai ota yhteyttä omaan vastaanottokeskukseesi. Lue lisää sivulta Henkilötunnus. Sen jälkeen et saa automaattisesti uutta oleskelulupakorttia. Jos haluat, voit hakea uutta oleskelulupakorttia, johon henkilötunnus on merkitty. Uusi kortti on maksullinen. Lue, miten voit hakea uutta oleskelulupakorttia sivulta Oleskelulupakortin uusiminen.
   • Jos olet hakenut myös turvapaikkaa, Maahanmuuttovirasto keskeyttää turvapaikkahakemuksesi käsittelyn siksi aikaa, kun oleskelulupasi tilapäisen suojelun perusteella on voimassa.

Milloin saan päätöksen tilapäisen suojelun hakemukseeni?

Tällä hetkellä tilapäisen suojelun hakemuksen käsittelyaika-arvio on noin 1 viikko, jos hakemukseesi ei tarvita lisäselvityksiä. . Kun päätös on tehty, Maahanmuuttovirasto lähettää sinulle päätöksen tiedoksi postitse. Postin kulkemiseen menee Maahanmuuttoviraston arvion mukaan noin 1 viikko. Saat päätöksen noin 2 viikon kuluttua siitä, kun teit hakemuksen. 

Kun päätös on tehty, Maahanmuuttovirasto tilaa sinulle oleskelulupakortin. Oleskelulupakortin saaminen kestää tällä hetkellä noin 2 viikkoa. 

Milloin tilapäistä suojelua ei myönnetä?

Maahanmuuttovirasto voi tehdä sinulle myös kielteisen päätöksen tilapäisen suojelun hakemukseesi, jos esimerkiksi 

 • sinulla ei ole perusteita oleskeluluvalle tilapäisen suojelun perusteella tai 
 • sinun katsotaan olevan vaaraksi yleiselle järjestykselle tai turvallisuudelle
 • sinun voidaan perustellusti epäillä tehneen
  • rikoksen rauhaa vastaan, sotarikoksen tai rikoksen ihmiskuntaa vastaan
  • törkeän muun kuin poliittisen rikoksen ennen saapumistasi Suomeen
  • YK:n tarkoitusperien ja periaatteiden vastaisen teon.

Jos poistut maasta tai haluat perua tilapäisen suojelun hakemuksen tai tilapäisen suojelun oleskeluluvan

Jos olet hakenut tilapäistä suojelua tai olet jo saanut tilapäistä suojelua Suomesta ja poistut Suomesta vain lyhyeksi ajaksi

Jos poistut Suomesta ja aiot palata pian takaisin Suomeen, ilmoita asiasta omaan vastaanottokeskukseesi. Kerro

 • milloin olet lähdössä ja kuinka pitkäksi aikaa
 • Suomeen paluupäivämäärä, jos se on tiedossa.

Merkitse lisäksi ilmoitukseen omat tietosi:

 • etu- ja sukunimi ja 
 • Maahanmuuttoviraston asiakasnumero

Lähetä ilmoitus 

 • Omaan vastaanottokeskukseesi. Löydät vastaanottokeskusten yhteystiedot verkkosivuiltamme sivulta Vastaanottokeskukset

Huomioi:

 • Jos olet hakenut myös turvapaikkaa ja poistut Suomesta vain lyhyeksikin aikaa, Maahanmuuttovirasto tekee turvapaikkahakemukseesi raukeamispäätöksen. 

Tilapäinen suojelu ja matkustaminen

Jos olet hakenut tilapäistä suojelua ja poistut Suomesta pysyvästi

Jos poistut Suomesta ja et aio enää palata takaisin Suomeen, peruuta tilapäisen suojelun hakemuksesi Suomessa. Jos myöhemmin palaat Suomeen ja et ole hakenut tilapäistä suojelua muualta, voit tehdä uuden tilapäisen suojelun hakemuksen.

Voit perua tilapäisen suojelun hakemuksen näin:

 • Ilmoita henkilökohtaisesti virkailijalle Maahanmuuttovirastoon, poliisille, rajaviranomaiselle tai vastaanottokeskuksessa sen johtajalle tai apulaisjohtajalle, että haluat peruuttaa tilapäisen suojelun hakemuksesi. Virkailija tekee kanssasi peruutusilmoituksen lomakkeelle.

Jos peruutat tilapäisen suojelun hakemuksen, sen käsittely päättyy ja Maahanmuuttovirasto tekee päätöksen hakemuksen raukeamisesta. Raukeamispäätöksestä ei voi valittaa hallinto-oikeuteen.

Jos haluat perua tilapäisen suojelun oleskelulupasi

Jos sinulla on jo tilapäisen suojelun oleskelulupa Suomeen ja haluat perua sen, toimi näin:

 • Ilmoita henkilökohtaisesti virkailijalle Maahanmuuttovirastoon, poliisille, rajaviranomaiselle tai vastaanottokeskuksessa sen johtajalle tai apulaisjohtajalle, että haluat peruuttaa tilapäisen suojelun oleskelulupasi. Virkailija tekee kanssasi peruutusilmoituksen lomakkeelle. Kun teet ilmoituksen, että haluat peruuttaa tilapäisen suojelun oleskelulupasi, palauta samalla oleskelulupakorttisi ilmoituksen vastaanottavalle virkailijalle. 

Jos et ole enää Suomessa 

Jos et ole enää Suomessa ja haluat peruuttaa tilapäisen suojelun oleskeluluvan, löydät ohjeet ilmoituksen tekemiseen sivulta Luvan peruuttaminen.
Kun peruutat tilapäisen suojelun oleskelulupasi, Maahanmuuttovirasto tekee päätöksen tilapäisen suojelun oleskelulupasi peruuttamisesta. 

Toisen EU-maan myöntämä oleskelulupa tilapäisen suojelun perusteella

Voinko hakea tilapäistä suojelua Suomessa, kun minulla on jo toisen EU-maan myöntämä tilapäisen suojelun oleskelulupa?

Voit hakea, mutta voit saada tilapäistä suojelua vain yhdessä EU-maassa kerrallaan. Jos saat Suomesta oleskeluluvan tilapäisen suojelun perusteella, toisen EU-maan myöntämä tilapäisen suojelun oleskelulupa peruutetaan.

Voinko tehdä töitä Suomessa toisen EU-maan myöntämällä tilapäisen suojelun oleskeluluvalla?

Et voi. Toisessa EU-maassa myönnetty tilapäisen suojelun oleskelulupa ei oikeuta työntekoon Suomessa. Jos haet tilapäistä suojelua Suomessa, voit tehdä töitä heti sen jälkeen, kun olet rekisteröinyt tilapäisen suojelun hakemuksen poliisilla tai rajaviranomoisella. 

Voinko saada vastaanottorahaa Suomessa, jos minulla on toisen EU-maan myöntämä tilapäisen suojelun oleskelulupa?

Et voi. Voit hakea Suomessa vastaanottorahaa, jos haet tilapäistä suojelua Suomesta. Ota huomioon, että voit saada tilapäistä suojelua vain yhdessä EU-maassa kerrallaan. Jos saat Suomesta oleskeluluvan tilapäisen suojelun perusteella, toisen EU-maan myöntämä tilapäisen suojelun oleskelulupa peruutetaan.

Voiko tilapäistä suojelua koskevasta päätöksestä valittaa?

Jos saat tilapäistä suojelua, et voi valittaa myönteisestä päätöksestä, jos

 • olet hakenut turvapaikkaa ja 
 • turvapaikkahakemuksesi käsittely on vielä kesken.

Jos et saa tilapäistä suojelua, voit valittaa päätöksestä hallinto-oikeuteen. Saat päätöksen mukana ohjeet valituksen tekemiseen. Tätä kutsutaan valitusosoitukseksi.

Sinulla on oikeus työntekoon ja opiskeluun, kun saat tilapäistä suojelua

Työnteko-oikeus

Voit tehdä töitä ja opiskella heti sen jälkeen, kun olet rekisteröinyt tilapäisen suojelun hakemuksen poliisilla tai rajaviranomaisella.

 • Poliisi tai rajaviranomainen tulostaa sinulle rekisteröinnin yhteydessä todistuksen, jolla voit todistaa, että sinulla on oikeus tehdä töitä. Todistus on nimeltään todistus vireilläolosta. Voit tehdä töitä ilman rajoituksia, eli millä tahansa alalla. Säilytä todistus itselläsi.
 • Jos olet jo hakenut tilapäistä suojelua, mutta et ole saanut todistusta poliisilta tai rajaviranomaiselta, voimme lähettää vireilläolotodistuksen sinulle sähköpostilla. Lähetä pyyntö todistuksesta osoitteeseen migri@migri.fi. Jos sinulla ei ole vielä työpaikkaa ja et tarvitse todistusta, voit odottaa päätöstä.

Tilapäisen suojelun päätöksessä kerrotaan, että voit työskennellä ilman rajoituksia. Saat myös oleskelulupakortin, johon on merkitty tieto rajoittamattomasta työnteko-oikeudesta. Päätös pyritään tekemään nopeasti. 

Työnhaku ja työllistymispalvelut

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan voit halutessasi ilmoittautua TE-toimistoon työnhakijaksi ja saada työllistymistä tukevia palveluita. Lue työ- ja elinkeinoministeriön ohje, jossa kerrotaan tarkemmin työnteko-oikeudesta ja työllistymispalveluista.  Ohjeessa myös muistutetaan, että palkka- ja työehdot koskevat Suomessa kaikkia ja työpaikasta tai sen välittämisestä ei saa periä työntekijältä maksua. Ohje neuvoo, mistä voit pyytää apua, jos kohtaat asiatonta kohtelua. 

Opiskelu

Suomi tukee opiskelijoita ja tutkijoita, jotka ovat paenneet sotaa Ukrainasta. Opetushallituksen Study in Finland -verkkosivuilta löydät tietoa korkeakoulujen avaamista opiskelu- ja tutkimusmahdollisuuksista henkilöille, joiden opinnot tai akateeminen työ Ukrainassa on keskeytynyt sodan takia.

 •  Suomalaiset korkeakoulut tarjoavat mahdollisuuksia suorittaa opintoja, joiden avulla voit saada tutkintosi valmiiksi kotiyliopistossasi. 
 • Jos olet tutkija, voit saada tukea, jonka avulla voit jatkaa tutkimustyösi tekemistä suomalaisessa korkeakoulussa.

Lue lisää englanniksi Study in Finlandin -sivulta

Mitä tapahtuu, jos saat tilapäistä suojelua ja olet hakenut myös turvapaikkaa?

Jos saat tilapäistä suojelua ja olet hakenut myös turvapaikkaa, Maahanmuuttovirasto keskeyttää turvapaikkahakemuksesi käsittelyn. Turvapaikkahakemuksesi käsittely keskeytetään siksi ajaksi, kun oleskelulupasi tilapäisen suojelun perusteella on voimassa.

Milloin Maahanmuuttovirasto jatkaa turvapaikkahakemuksesi käsittelyä?

Kun oleskelulupasi tilapäisen suojelun perusteella on päättynyt, Maahanmuuttovirasto kysyy sinulta kirjeellä, haluatko, että turvapaikkahakemuksesi käsittelyä jatketaan. 

 • Jos haluat, että turvapaikkahakemuksesi käsittelyä jatketaan, ilmoita siitä Maahanmuuttovirastolle viimeistään annettuna määräpäivänä. Maahanmuuttovirasto käsittelee hakemuksesi normaalin turvapaikkatutkinnan mukaisesti. Lue lisää turvapaikan hakemisesta
 • Jos et halua, että turvapaikkahakemuksen käsittelyä jatketaan tai jos et vastaa Maahanmuuttoviraston kirjeeseen viimeistään annettuna määräpäivänä, Maahanmuuttovirasto tekee turvapaikkahakemukseesi raukeamispäätöksen. Et voi valittaa raukeamispäätöksestä. Tämä kerrotaan päätöksessä.
 • Maahanmuuttovirasto tekee turvapaikkahakemukseesi raukeamispäätöksen myös siinä tapauksessa, jos peruutat turvapaikkahakemuksesi tai poistut Suomesta.

Muita tilanteita, joissa turvapaikkahakemuksesi käsitellään

 • Turvapaikkahakemus käsitellään tilapäisen suojelun aikana, jos tähän ilmenee perusteltu syy.  
 • Maahanmuuttovirasto käsittelee turvapaikkahakemuksesi myös siinä tapauksessa, jos sinua koskeva maasta poistamisasia tulee vireille.

Jos olet jo hakenut turvapaikkaa,

sinun kannattaa hakea tilapäistä suojelua. Tilapäistä suojelua koskeva hakemus käsitellään huomattavasti nopeammin kuin turvapaikkahakemus. 

Sinun pitää hakea tilapäistä suojelua erikseen poliisilla tai rajaviranomaisella. Lue ohjeet kohdasta Näin haet tilapäistä suojelua

Turvapaikkahakemuksesi käsittely keskeytetään, jos sinulle myönnetään tilapäistä suojelua. 

Millaista tukea voit saada Suomessa? 

Voit järjestää majoituksesi itse tai asua vastaanottokeskuksessa. Sinun on mahdollista saada vastaanottokeskuksesta erilaisia vastaanottopalveluita. Vastaanottopalveluita ovat esimerkiksi terveydenhuoltopalvelut, sosiaalipalvelut ja vastaanottoraha. Vastaanottorahaa voit saada, jos sinulla ei ole omia tuloja tai varoja. Saat keskuksesta myös tarvittaessa tietoa, ohjausta ja neuvontaa erilaisiin arjen asioihin.

Saat vastaanottopalveluja, kun 

 • haet tilapäistä suojelua
 • sinulle myönnetään oleskelulupa tilapäisen suojelun perusteella.

Saat vastaanottopalveluja niin kauan, kunnes

 • poistut Suomesta
 • saat jonkun toisen oleskeluluvan
 • oleskelulupasi tilapäisen suojelun perusteella päättyy ja voit turvallisesti poistua takaisin kotimaahasi. 

Lue lisää sivulta Arki vastaanottokeskuksessa.

Jos sinulle syntyy Suomessa lapsi, kun olet hakenut tai saanut tilapäistä suojelua

Jos olet hakenut tilapäistä suojelua Suomesta ja sinulle syntyy Suomessa lapsi tilapäisen suojelun hakemuksen käsittelyn aikana tai päätöksen saamisen jälkeen, ilmoita lapsen syntymästä heti Maahanmuuttovirastoon. Oman vastaanottokeskuksesi työntekijä voi auttaa sinua ilmoituksen tekemisessä.

Lapsen syntymästä ilmoittaminen on tärkeää, jotta Maahanmuuttovirasto voi panna vireille lapsellesi tilapäisen suojelun hakemuksen ja vastaanottokeskus voi merkitä lapsesi vastaanottokeskuksen asiakkaaksi. Maahanmuuttovirasto ei saa tietoa lapsen syntymästä muuta kautta.

Jos majoitut vastaanottokeskuksessa

1. Täytä ilmoitus lapsen syntymästä yhdessä vastaanottokeskuksen työntekijän, esimerkiksi terveydenhoitajan tai sosiaalityöntekijän kanssa

2. Vastaanottokeskuksen työntekijä lähettää ilmoituksen lapsesi syntymästä ja kopion lapsesi syntymätodistuksesta Maahanmuuttovirastoon. 

 • Alkuperäinen syntymätodistus jää sinulle.

Jos asut yksityismajoituksessa:

Voit ilmoittaa lapsen syntymästä Maahanmuuttovirastoon oman vastaanottokeskuksesi kautta, vaikka asut yksityismajoituksessa. 

 • Voit ottaa yhteyttä vastaanottokeskukseen puhelimitse tai voit käydä ilmoittamassa asiasta. Löydät oman vastaanottokeskuksesi yhteystiedot verkkosivuiltamme migri.fi/vastaanottokeskukset.

Voit kuitenkin halutessasi ilmoittaa myös itse lapsen syntymästä Maahanmuuttovirastoon. Toimi näin:

1. Tee ilmoitus lapsen syntymästä lomakkeella Ilmoitus lapsen syntymästä Maahanmuuttovirastoon (pdf).

2. Lähetä lomake ja kopio lapsesi syntymätodistuksesta valokuvana tai skannattuna Maahanmuuttovirastoon salattuna sähköpostina osoitteeseen migri@migri.fi. Käytä salatun sähköpostin lähettämiseen palvelua securemail.migri.fi.

 • Alkuperäinen syntymätodistus jää sinulle.

Lue myös nämä