Työnantajan rooli ja velvollisuudet
Työntekijäsi pitää hakea oleskelulupaa, jos hän ei ole EU- tai ETA-maan kansalainen. Työntekijän pitää hakea oleskelulupaa itse. Voit kuitenkin neuvoa häntä oikean hakulomakkeen valinnassa.
Työnantajalla on tärkeä rooli, kun työntekijä hakee oleskelulupaa
Työnantajan pitää lähes aina täyttää työehdot työntekijänsä oleskelulupahakemukseen. Lue tarkemmat ohjeet sivulta Työehtojen täyttäminen.
Kerromme työnantajan roolista Oleskelulupa työnteon perusteella -webinaarissa.
Työnantajana sinun pitää myös
- huolehtia velvoitteistasi työnantajana.
- varmistua siitä, että ulkomaalaisella työntekijällä on riittävä osaaminen ja ammattitaito, jota tehtävässä edellytetään.
- varmistua siitä, että ulkomaalaisella työntekijällä on oikeus oleskella ja työskennellä Suomessa.
- pitää huolta, että työntekijöiden työehdot ovat Suomen lakien sekä työehtosopimusten mukaiset.
- säilyttää toimipisteessäsi tiedot palkkaamistasi ulkomaalaisista työntekijöistä sekä heidän tehtävistään niin, että työsuojeluviranomainen voi tarvittaessa tarkistaa tiedot. Lisätietoa tietojen säilyttämisestä löydät työsuojeluviranomaisen verkkosivuilta (Työsuojelu.fi).
- ilmoittaa myös työpaikan luottamusmiehelle, luottamusvaltuutetulle ja työsuojeluvaltuutetulle ulkomaalaisen nimi sekä sovellettava työehtosopimus.
Tällä sivulla:
- Oleskelulupa työn tekemisen perusteella
- Tieto päätöksestä
- Työntekijän oleskelu- ja työskentelyoikeus
- Työntekijän oikeuksien valvonta
- Työntekijäilmoitus
Oleskelulupa työn tekemisen perusteella
Työnteon perusteella haettavia oleskelulupia on yli 20. Katso lista oleskelulupaperusteista Hakemukset-sivulta. Työntekijän työtehtävä, ja mahdollisesti työsuhteen kesto, määräävät, mikä on hänelle oikea hakuperuste. Jos työntekijäsi ei tiedä mikä on hänelle oikea hakemus, hän saa apua hakemusoppaasta.
Jos yrityksellesi on myönnetty työnantajan sertifiointi, nopeutat työntekijäsi hakemuksen käsittelyä. Lue lisää Työnantajan sertifiointi -sivulta.
Jos työntekijäsi on EU- tai ETA-maan kansalainen, hän saa työskennellä Suomessa ilman rajoituksia. Hänen pitää kuitenkin rekisteröidä oleskeluoikeutensa. Jos työntekijä on Ison-Britannian kansalainen, lue hänen työnteko-oikeudesta Suomessa.
Kun työntekijäsi hakee oleskelulupaa verkossa Enter Finlandissa, voit täyttää hakemukseen työehdot työnantajan Enter Finlandissa heti, kun työntekijäsi on lähettänyt hakemuksen. Enter Finlandin kautta työntekijä saa päätöksen nopeimmin. Tutustu työnantajan Enter Finlandin käyttöohjeisiin Työnantajan Enter Finland -sivulla.
Jos työntekijä ei voi käyttää Enter Finlandia, hän voi hakea oleskelulupaa myös paperihakemuksella. Tällöin sinun pitää täyttää ja allekirjoittaa paperinen Työehdot-lomake työntekijän hakemuksen liitteeksi.
Sinun kannattaa muistuttaa työntekijääsi jatkoluvan hakemisesta ennen hänen nykyisen oleskeluluvan voimassaolon päättymistä.
- Jos työntekijä ei hae jatkolupaa ennen ensimmäisen oleskelulupansa päättymistä, hänen työnteko-oikeutensa katkeaa. Työntekijä ei voi tällöin laillisesti työskennellä.
- Jos työntekijä hakee oleskelulupaa ennen ensimmäisen oleskelulupansa päättymistä, hänen työnteko-oikeutensa yleensä jatkuu ennallaan, vaikka hän ei olisi vielä saanut päätöstä jatkolupahakemukseensa. Lue lisää sivulta Työnteko-oikeus jatkolupahakemuksen käsittelyn aikana.
Työnantajana voit saada tietoja asian käsittelyvaiheesta. Kun käytät Työnantajan Enter Finlandia, voit seurata työntekijän hakemuksen käsittelytilannetta verkossa. Tällöin sinun ei tarvitse tiedustella työntekijäsi hakemuksen käsittelytilannetta Maahanmuuttovirastolta. Lue lisää hakemuksen käsittelyvaiheista sivulta Hakemuksen käsittely.
Tieto päätöksestä
Työnteon perusteella tehtyyn oleskelulupahakemukseen on tehtävä päätös kahden kuukauden kuluessa siitä, kun
- oleskelulupahakemus sisältää kaikki lomakkeella pyydetyt tiedot
- työnantaja on toimittanut hakemukseen työehdot ja
- työntekijä on käynyt tunnistautumassa.
Tunnistautuminen tarkoittaa sitä, kun hakija on käynyt todistamassa henkilöllisyytensä Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä tai ulkomailla Suomen edustustossa tai ulkoisella palveluntarjoajalla. Määräajan kuluminen keskeytyy, jos hakemuksessa on puutteita ja sen tietoja pitää täydentää. Lisätietoja käsittelyajoista löydät sivulta Käsittelyajat.
Jos työntekijäsi hakee työntekijän oleskelulupaa (TTOL), TE-toimisto tekee hakemukseen osapäätöksen, jonka jälkeen hakemus siirtyy Maahanmuuttoviraston päätettäväksi.
- Saat aina tiedon osapäätöksestä. Jos käytät työnantajan Enter Finlandia, osapäätös lähetetään yleensä sinun tilillesi.
- Saat TE-toimiston osapäätöksen tiedoksi sen jälkeen, kun Maahanmuuttovirasto on tehnyt hakemukseen päätöksen.
- Työnantajalle lähetetään tieto, kun oleskelulupahakemukseen on tehty päätös.
Sinulla on aina valitusoikeus osapäätöksestä.
Voit valittaa Maahanmuuttoviraston päätöksestä, jos Maahanmuuttovirasto tekee kielteisen oleskelulupapäätöksen työnantajasta johtuvasta syystä. Esimerkiksi, jos työnantaja on kiertänyt maahantulosäännöksiä. Tällaisessa tapauksessa saat päätöksen siltä osin tiedoksi, mistä sinulla on valitusoikeus.
Maahanmuuttovirasto voi tehdä kielteisen päätöksen ilman osaratkaisua, jos:
- oleskeluluvan hakijalla ei ole voimassa olevaa matkustusasiakirjaa
- oleskeluluvan hakija on määrätty maahantulokieltoon
- oleskeluluvan hakija vaarantaa yleistä järjestystä ja turvallisuutta tai
- on perusteltua aiheitta epäillä, että oleskeluluvan hakija tai työnantaja kiertää maahantulosäännöksiä
Työnantajalle lähetetään tieto, kun päätös on tehty. Jos käytät työnantajan Enter Finlandia, pystyt näkemään tililtäsi, kun asiaan on tehty päätös.
Voit valittaa Maahanmuuttoviraston päätöksestä, jos Maahanmuuttovirasto tekee kielteisen oleskelulupapäätöksen työnantajasta johtuvasta syystä. Esimerkiksi jos työnantaja on pyrkinyt kiertämään maahantulosäännöksiä. Tällaisessa tapauksessa saat päätöksen siltä osin tiedoksi, mistä sinulla on valitusoikeus.
Työntekijän oleskelu- ja työskentelyoikeus
Työntekijän oikeus oleskella Suomessa ja oikeus työskennellä ovat eri asioita. Työntekijäsi voi oleskella Suomessa laillisesti, mutta hänellä ei silti välttämättä ole oikeutta tehdä töitä.
Voit tarkastaa työntekijän oleskeluoikeuden pyytämällä häntä näyttämään
- voimassa olevan oleskelulupakortin
- oleskelulupahakemuksen vireilläolotodistuksen.
Työntekijäsi saattaa oleskella Suomessa laillisesti, vaikka hänellä ei olisi yllä mainittuja todistuksia. Hän voi olla esimerkiksi turvapaikanhakija tai viisumilla tai viisumivapaasti enintään kolme kuukautta Suomessa työskentelevä kausityöntekijä.
Jos työntekijälläsi on voimassa oleva työnteko-oikeus Suomessa, on hänellä yleensä myös oleskeluoikeus Suomessa. Sama ei kuitenkaan päde toisin päin. Työntekijäsi voi oleskella Suomessa laillisesti, mutta hänellä ei silti välttämättä ole työnteko-oikeutta siihen työhön, jota hänen on tarkoitus tehdä. Näin ollen sinun pitää ensisijaisesti varmistaa aina, että työntekijälläsi on työnteko-oikeus Suomessa.
Voit tarkastaa työntekijäsi työnteko-oikeuden:
- oleskeluluvasta, josta ilmenee, millaista työtä työntekijä voi tehdä ja kuinka monta tuntia hän voi viikossa työskennellä.
- Työnteko Suomessa -sivulta löydät tietoa eri oleskelulupien työnteko-oikeuksista. Työnteko-oikeus voi olla rajoittamaton tai rajoitettu tietyille aloille.
- jatkolupaa hakeneelta henkilöltä. Voit pyytää työntekijääsi näyttämään jatkolupahakemuksensa vireilläolotodistuksen ja oleskelulupakorttinsa.
- Jos hän on hakenut jatkolupaa ennen edellisen oleskelulupansa päättymistä, hänen työnteko-oikeutensa on yleensä voimassa, vaikka hän ei olisi vielä saanut päätöstä jatkolupahakemukseensa. Lue lisää sivulta Työnteko jatkoluvan käsittelyn aikana.
- Jos käytät työnantajan Enter Finlandia ja työntekijäsi hakee jatkolupaa työnteon perusteella, voit nähdä verkkopalvelusta onko työntekijäsi jatkolupahakemus vireillä.
- kausityötodistuksesta
- Lisätietoa työnteko-oikeudesta kausityötodistuksella löydät sivulta Kausityötodistus.
- turvapaikanhakijalta itseltään tai turvapaikanhakijan työnteko-oikeutta koskevasta todistuksesta. Lue lisää sivulta Turvapaikanhakijan työnteko-oikeus.
- Voit kysyä työntekijän työnteko-oikeutta myös sähköpostilla. Lue lisää sivulta Tieto työnteko-oikeudesta.
Joissakin tapauksissa työntekijä ei tarvitse oleskelulupaa. Tällöin hänellä on rajattu työnteko-oikeus tietyille aloille, joilla hän voi työskennellä enintään 90 päivää. Lue lisää sivulta Työnteko ilman oleskelulupaa.
Etätyö ulkomailta Suomeen
Jos palkkaat työntekijän, joka tekee pelkkää etätyötä ja asuu ulkomailla
- työntekijällä ei tarvitse olla Suomeen oleskelulupaa
- työntekijällä ei tarvitse olla Suomeen työnteko-oikeutta.
Voit tarkistaa verotukseen liittyvät asiat verottajan verkkosivulta (vero.fi).
Jos työntekijäsi kuitenkin asuu ja työskentelee Suomessa, sinun pitää varmistaa, että hänellä on oleskeluoikeus ja työnteko-oikeus.
Työntekijän oikeuksien valvonta Suomessa
Työntekijöiden oikeuksia Suomessa valvovat:
- poliisi (lupa-asiat, oleskeluoikeus Suomessa, ihmiskauppaepäilyt)
- työsuojeluviranomaiset (lupa-asiat, työehdot)
- verottaja (harmaan talouden torjunta)
Työntekijäilmoitus
Sinun pitää tehdä työntekijäilmoitus, jos palkkaat EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta työntekijän, jolla on jo voimassa oleva oleskelupa ja työnteko-oikeus, esimerkiksi pysyvä lupa tai perhesiteen perusteella myönnetty lupa.
Lue ohjeet, miten teet ilmoituksen Työnantajan Enter Finlandissa.
Jos työntekijäsi on vasta hakemassa oleskelulupaa, ja olet jo täyttänyt tai tulet täyttämään työehdot työntekijäsi oleskelulupahakemukseen, sinun ei tarvitse tehdä työntekijäilmoitusta.