Arbetsgivarens roll och skyldigheter
Din arbetstagare måste ansöka om uppehållstillstånd om han eller hon inte är medborgare i ett EU- eller EES-land. Arbetstagaren måste själv ansöka om uppehållstillstånd, men du kan hjälpa honom eller henne att välja rätt ansökningsblankett.
Arbetsgivaren har en viktig roll när arbetstagaren ansöker om uppehållstillstånd
Arbetsgivaren måste nästan alltid fylla i anställningsvillkoren för arbetstagarens ansökan om uppehållstillstånd. Du hittar närmare anvisningar på sidan Ifyllande av anställningsvillkoren.
Vi berättar om arbetsgivarnas roll i webbinariet om uppehållstillstånd på grund av arbete.
Som arbetsgivare ska du även
- uppfylla dina förpliktelser som arbetsgivare
- säkerställa att din utländska arbetstagare har sådant kunnande och sådan yrkeskunnighet som krävs i uppgiften i fråga
- försäkra dig om att din utländska arbetstagare har rätt att vistas och arbeta i Finland
- se till att anställningsvillkoren stämmer överens med lagarna och kollektivavtalen i Finland
- på ditt verksamhetsställe förvara uppgifter om de utländska arbetstagare som du har anställt samt om deras arbetsuppgifter så att arbetarskyddsmyndigheten vid behov kan granska uppgifterna. Mer information om förvaring av uppgifter hittar du på arbetarskyddsförvaltningens webbplats (Työsuojelu.fi).
- uppge den utländska arbetstagarens namn och det kollektivavtal som ska tillämpas för förtroendemannen, förtroendeombudet och arbetarskyddsfullmäktigen på arbetsplatsen.
På denna sida:
- Uppehållstillstånd för arbete
- Besked om beslut
- Arbetstagarens uppehållsrätt och rätt att arbeta
- Arbetstagarens rättigheter
- Arbetstagaranmälan
Uppehållstillstånd för arbete
Det finns över 20 olika uppehållstillstånd som man kan söka på grund av arbete. Se en lista över alla grunder för uppehållstillstånd på sidan Ansökningar. Arbetsuppgifterna, och eventuellt också anställningens varaktighet, avgör vilken ansökningsgrund som är rätt för arbetstagaren. Om din arbetstagare inte vet vilken ansökan är rätt, kan han eller hon ta hjälp av vår ansökningsguide.
Om ditt företag har beviljats certifiering för arbetsgivare, snabbar det upp behandlingen av arbetstagarens ansökan. Läs mer på sidan Certifiering för arbetsgivare.
Om din arbetstagare är medborgare i ett EU- eller EES-land, har han eller hon obegränsad rätt att arbeta i Finland. Han eller hon måste dock registrera sin uppehållsrätt. Om din arbetstagare är medborgare i Storbritannien, läs mer om hans eller hennes rätt att arbeta i Finland.
När din arbetstagare ansöker om uppehållstillstånd i e-tjänsten Enter Finland, kan du fylla i anställningsvillkoren i Enter Finland för arbetsgivare genast efter att arbetstagaren har skickat in sin ansökan. Det snabbaste sättet att få beslut om uppehållstillstånd för arbetstagare är att använda Enter Finland. Anvisningar för användning av Enter Finland för arbetsgivare finns på sidan Arbetsgivarens Enter Finland.
Om arbetstagaren inte kan använda Enter Finland, går det även att ansöka om uppehållstillstånd på pappersblankett. Då måste du fylla i och underteckna pappersblanketten ”Anställningsvillkor” som ska bifogas till arbetstagarens ansökan.
Det lönar sig att påminna din arbetstagare om att han eller hon ska ansöka om fortsatt tillstånd innan hans eller hennes nuvarande uppehållstillstånd går ut.
- Om arbetstagaren inte ansöker om fortsatt tillstånd förrän sitt första uppehållstillstånd går ut, upphör hans eller hennes rätt att arbeta. Då kan arbetstagaren inte arbeta lagligen.
- Om arbetstagaren ansöker om uppehållstillstånd innan hans eller hennes första uppehållstillstånd går ut, kommer hans eller hennes rätt att arbeta i regel att fortsätta, även om han eller hon ännu inte har fått beslut på sin ansökan om fortsatt tillstånd. Läs mer på sidan Rätt att arbeta under behandlingen av ansökan om fortsatt tillstånd.
Som arbetsgivare kan du få uppgifter om ärendets handläggningsskede. När du använder Arbetsgivarens Enter Finland, kan du följa handläggningen av arbetstagarens ansökan på webben. Då behöver du inte fråga Migrationsverket om handläggningsskedet för arbetstagarens ansökan. Läs mer om handläggningsskedena för en ansökan på sidan Behandling av ansökan.
Besked om beslut
Beslut om en ansökan om uppehållstillstånd ska fattas senast inom två månader efter att
- ansökan om uppehållstillstånd har innehållit alla uppgifter som förutsätts på ansökningsblanketten
- arbetsgivaren har lämnat anställningsvillkoren för ansökan och
- arbetstagaren har styrkt sin identitet.
Arbetstagaren har styrkt sin identitet när han eller hon har besökt ett av Migrationsverkets serviceställen i Finland eller en finsk beskickning eller en extern tjänsteleverantör utomlands för att bevisa sin identitet. Tidsfristen upphör att löpa, om ansökan är bristfällig och behöver kompletteras. Mer information om behandlingstiderna hittar du på sidan Behandlingstider.
Om din arbetstagare ansöker om uppehållstillstånd för arbetstagare (TTOL), fattar arbets- och näringsbyrån ett delbeslut på ansökan. Därefter avgör Migrationsverket ansökan.
- Du får alltid del av delbeslutet. Om du använder arbetsgivarens Enter Finland, skickas delbeslutet vanligtvis till ditt konto.
- Du får del av arbets- och näringsbyråns delbeslut efter att Migrationsverket har fattat sitt beslut på ansökan.
- Arbetsgivaren informeras om när det har fattats beslut om ansökan om uppehållstillstånd.
Du har alltid rätt att anföra besvär över delbeslutet.
Du kan överklaga Migrationsverkets beslut, om Migrationsverket fattar ett negativt beslut om uppehållstillstånd av orsaker som beror på arbetsgivaren, till exempel om arbetsgivaren har kringgått bestämmelserna om inresa i landet. I sådana fall får du del av beslutet till den del som du får överklaga beslutet.
Migrationsverket kan fatta ett negativt beslut utan delbeslut om
- sökanden inte har ett giltigt resedokument
- sökanden har meddelats inreseförbud
- sökanden äventyrar allmän ordning och säkerhet eller
- det finns grundad anledning att misstänka att sökanden eller arbetsgivaren kringgår bestämmelserna om inresa i landet.
Arbetsgivaren informeras om när det har fattats ett beslut. Om du använder arbetsgivarens Enter Finland kan du se på ditt konto när beslut har fattats i ärendet.
Du kan överklaga Migrationsverkets beslut, om Migrationsverket fattar ett negativt beslut om uppehållstillstånd av orsaker som beror på arbetsgivaren, till exempel om arbetsgivaren har försökt kringgå bestämmelserna om inresa i landet. I sådana fall får du del av beslutet till den del som du får överklaga beslutet.
Arbetstagarens uppehållsrätt och rätt att arbeta
Arbetstagarens uppehållsrätt i Finland och rätt att arbeta i Finland är två skilda saker. Din arbetstagare kan vistas lagligen i Finland utan att ha rätt att arbeta.
Du kan kontrollera arbetstagarens uppehållsrätt genom att be honom eller henne visa
- sitt giltiga uppehållstillståndskort
- intyg över inlämnad ansökan om uppehållstillstånd.
Det är möjligt att din arbetstagare vistas i Finland lagligt även om han eller hon inte har de bevis eller intyg som nämns ovan. Han eller hon kan till exempel vara asylsökande eller en säsongsarbetare som arbetar i Finland i högst tre månader med visum eller visumfritt.
Om din arbetstagare har rätt att arbeta i Finland, har han eller hon i regel även rätt att vistas i Finland. Detta gäller dock inte omvänt. Din arbetstagare kan uppehålla sig lagligen i Finland, men det är möjligt att han eller hon inte har rätt att utföra det arbete som han eller hon avser att utföra. Därför ska du alltid först försäkra dig om att din arbetstagare har rätt att arbeta i Finland.
Du kan kontrollera att din arbetstagare har rätt att arbeta
- i arbetstagarens uppehållstillstånd där det framgår vilken typ av arbete arbetstagaren får utföra och hur många timmar i veckan han eller hon kan arbeta
- På sidan Arbete i Finland hittar du information om rätten att arbeta med stöd av olika uppehållstillstånd. Rätten att arbeta kan vara obegränsad eller begränsad att gälla vissa branscher.
- genom att fråga honom eller henne om saken, om han eller hon har ansökt om fortsatt tillstånd. Du kan be din arbetstagare visa upp sitt intyg över inlämnad ansökan om fortsatt tillstånd och sitt uppehållstillståndskort.
- Om arbetstagaren har ansökt om fortsatt tillstånd innan hans eller hennes föregående uppehållstillstånd har gått ut, har han eller hon i regel rätt att arbeta, även om han eller hon ännu inte har fått beslut på sin ansökan om fortsatt tillstånd. Läs mer på sidan Rätt att arbeta under behandlingen av ansökan om fortsatt tillstånd.
- Om du använder e-tjänsten Enter Finland för arbetsgivare och din arbetstagare ansöker om fortsatt tillstånd på grund av arbete, kan du i e-tjänsten se om arbetstagarens ansökan om fortsatt tillstånd är anhängig.
- i säsongsarbetsintyget
- Mer information om rätten att arbeta med säsongsarbetsintyg finns på sidan Intyg för säsongsarbete.
- genom att fråga asylsökanden om saken eller genom att kontrollera intyget över asylsökandens rätt att arbeta. Läs mer på sidan En asylsökandes rätt att arbeta.
- Du kan får information om din arbetstagares rätt att arbeta också per e-post. Läs mer på sidan Intyg över rätten att arbeta.
I vissa fall behöver arbetstagaren inte uppehållstillstånd. Då har han eller hon begränsad rätt att arbeta inom vissa branscher i högst 90 dagar. Läs mer på sidan Att arbeta utan uppehållstillstånd.
Distansarbete utomlands för en finländsk arbetsgivare
Om du anställer en arbetstagare som enbart utför distansarbete och bor utomlands,
- behöver arbetstagaren inte uppehållstillstånd i Finland
- behöver arbetstagaren inte ha rätt att arbeta i Finland.
Du hittar information om beskattning på Skatteförvaltningens webbplats (vero.fi).
Om din arbetstagare bor och arbetar i Finland, måste du försäkra dig om att arbetstagaren har uppehållsrätt och rätt att arbeta i Finland.
Övervakning av arbetstagarnas rättigheter i Finland
Arbetstagarnas rättigheter i Finland övervakas av
- polisen (tillståndsärenden, uppehållsrätt i Finland, misstankar om människohandel)
- arbetarskyddsmyndigheterna (tillståndsärenden, anställningsvillkor)
- Skatteförvaltningen (bekämpning av grå ekonomi).
Arbetstagaranmälan
Du måste lämna in en arbetstagaranmälan om du anställer arbetstagare som kommer utanför EU- och EES-länderna och som redan har ett giltigt uppehållstillstånd och rätt att arbeta, till exempel permanent tillstånd eller tillstånd på grund av familjeband.
Arbetstagaranmälan är en anmälan som lämnas in till arbets- och näringsbyrån. Den ska enligt lag lämnas in, om du anställer en arbetstagare utanför EU. Läs mer om arbetstagaranmälan på TE-tjänsters webbplats.
Läs anvisningarna för anmälan i Enter Finland för arbetsgivare.
Du behöver inte lämna in en arbetstagaranmälan, om din arbetstagare håller på att ansöka om uppehållstillstånd och du redan har fyllt i eller kommer att fylla i anställningsvillkoren för din arbetstagares ansökan.