Hyppää sisältöön

Uträttar du ärenden hos Migrationsverket? Använd ansiktsskydd i enlighet med rekommendationerna

3.11.2020 8.41

Vi rekommenderar att du använder ansiktsskydd om du kommer för att lämna in en ansökan, deltar i ett muntligt hörande eller ett asylsamtal eller om du kommer för att träffa en kundrådgivare i ett annat ärende.

Enligt Institutet för hälsa och välfärd (THL) smittar coronaviruset när en smittad person hostar, nyser eller talar. En del av de som smittats får inga symtom eller har mycket lindriga symtom, vilket gör att de inte är medvetna om sin smitta. När du använder ansiktsskyddet på rätt sätt kan du minska spridningen av smittan. Läs noggrant rekommendationen och anvisningarna om att använda ansiktsmask på THL:s webbplats. 

Använd ansiktsskydd i enlighet med rekommendationerna när du befinner dig inne i något av våra verksamhetsställen. Håll ett tillräckligt säkerhetsavstånd (1–2 meter) till andra personer i väntrummet.

Stanna hemma om du är sjuk, har symtom eller har exponerats för coronaviruset. Kom ihåg att avboka din tid. 

När du besöker ett serviceställe

kan du ta med dig ett eget ansiktsskydd. Vi kan tyvärr inte dela ut ansiktsskydd åt alla kunder som besöker våra serviceställen.

När du kommer till ett muntligt hörande eller ett asylsamtal 

kan du ta med dig ett eget ansiktsskydd eller begära ett kirurgiskt mun- och nässkydd av väktaren.  Vi rekommenderar att du använder ansiktsskyddet under hela hörandet eller samtalet.  

Kirurgiska mun- och nässkydd är beroende på verksamhetsställe tillgängliga även i rummen där hörandet eller samtalet försiggår.

Om flera personer deltar i hörandet eller samtalet (sökande, tolk, jurist, företrädare, stödperson eller vårdnadshavare) är det viktigt att ni sitter på 1–2 meters avstånd från varandra. 

Om du är asylsökande och bor på en förläggning

  • Följ de anvisningar som förläggningen gett dig om användningen av ansiktsskydd och hur du ska gå till väga i coronasituationen.

Mer information