Ison-Britannian kansalainen – hae erosopimuksen mukaista oleskeluoikeutta 1.10.2020–30.9.2021

22.9.2020 16.31

Ison-Britannian EU-eron takia voit hakea joko erosopimuksen mukaista oleskeluoikeutta tai erosopimuksen mukaista pysyvää oleskeluoikeutta.

Jos olet rekisteröinyt EU-oleskeluoikeutesi ja haluat jatkaa oleskelua Suomessa vuoden 2020 jälkeen

Jos olet oleskellut Suomessa laillisesti ja yhtäjaksoisesti viisi vuotta, mutta sinulla ei ole todistusta unionin kansalaisen pysyvästä oleskeluoikeudesta

Jos sinulla on todistus unionin kansalaisen pysyvästä oleskeluoikeudesta, jonka olet saanut ennen 1.1.2021

Tee hakemus Enter Finland -verkkopalvelussa tai paperihakemuksella ja varaa aika Maahanmuuttoviraston palvelupisteeseen. Katso tarkemmat ohjeet ajanvaraukseen asiakastiedotteesta: Näin varaat brexit-ajan.

Hae oleskelulupaa, jos saavut Suomeen 31.12.2020 jälkeen

Jos saavut Suomeen ensimmäistä kertaa 31.12.2020 jälkeen, et voi hakea oleskeluoikeutta erosopimuksen perusteella. Sinun pitää hakea oleskelulupaa muiden EU:n ulkopuolelta tulevien tavoin.

Voit joissain tapauksissa hakea myös ulkomailla

Voit jättää hakemuksesi ulkomailla, jos oleskelet tilapäisesti Suomen ulkopuolella, mutta asut laillisesti Suomessa. Jätä hakemuksesi sinua palvelevaan Suomen edustustoon tai ulkoisen palveluntarjoajan lupakeskukseen, joiden yhteystiedot löydät verkkosivulta finlandabroad.fi

Perheenjäsenesi hakemus

Jos perheenjäsenesi on kolmannen maan kansalainen ja oleskelee Suomessa EU-kansalaisen perheenjäsenen oleskelukortilla, pitää hänen hakea erosopimuksen mukaista oleskeluoikeutta 1.10.2020-30.9.2021. 

Jos perheenjäsenesi oleskelee ulkomailla, voi hän hakea erosopimuksen mukaista oleskeluoikeutta milloin tahansa tietyin edellytyksin. Katso hakuohjeet sivulta migri.fi/perheenjasenen-hakemus

Hakemusten maksutiedot

Maksuasetus, jonka perusteella hakemusten maksut määräytyvät, ei ole vielä valmis. Päivitämme hakemuksia koskevat maksutiedot sivulle migri.fi/kasittelymaksut-ja-maksaminen heti, kun maksuasetus tulee voimaan. 

Erosopimuksen mukaisesta oleskeluoikeudesta myönnetään todistukseksi oleskelulupakortti

Jos sinulle myönnetään erosopimuksen mukainen oleskeluoikeus tai erosopimuksen mukainen pysyvä oleskeluoikeus, tulee lupa voimaan 1.1.2021. Näin ollen saat oleskelulupakortin vasta 31.12.2020 jälkeen, vaikka päätös hakemukseesi olisi tehty jo aiemmin. Jos olet Suomessa, kortti toimitetaan sinulle postitse.

Oleskelulupakortin sirulle tallennetaan biometrisinä tunnisteina muun muassa kasvokuva ja kaksi sormenjälkeä. Jotta sirun tietoturva voidaan taata, kortti on uusittava 5 vuoden välein.

Lisätietoa

Katso tarkat hakuohjeet verkkosivuiltamme migri.fi/brexit. Päivitämme sivustolle ohjeet myös ruotsiksi niin pian kuin mahdollista. 

Usein kysytyt kysymykset brexitistä 

Asiakastiedote