Oulun vastaanottokeskuksen alaikäisyksikkö auttaa Suomeen yksin tulleita lapsia uuteen alkuun
Tällä viikolla vietetään Lapsen oikeuksien viikkoa. Tässä jutussa kerromme, miten vastaanottokeskuksen alaikäisyksikössä eli ryhmäkodissa autetaan Suomeen ilman huoltajaa tulleita lapsia uudessa elämäntilanteessa.
Oulun vastaanottokeskuksen alaikäisyksikkö on rauhallinen yksikkö, jonka ohjaajilla on hoito- ja kasvatusvastuu turvapaikkaa hakevista ja tilapäistä suojelua saavista lapsista.
Ryhmäkodit tarjoavat turvallisen ympäristön uudelle alulle
Oulun ryhmäkodin moniammatillinen tiimi on sitoutunut tarjoamaan lapsille turvallisen alun uudessa ja vaikeassa elämänvaiheessa. Henkilöstömme on saanut monipuolista koulutusta työnantajalta traumatisoituneiden lasten kohtaamiseen ja auttamiseen.
Ohjaajien ja lasten välinen suhde pyritään rakentamaan niin, että lapsen luottamus aikuisiin vahvistuu. Ryhmäkodin ohjaaja on lapsille ensimmäinen ja lähin turvallinen aikuinen uudessa elämänvaiheessa. Yhdessä tekeminen, yksilönä kohtaaminen, helposti lähestyttävyys ja lämminhenkinen läsnäolo ovat ohjaajien perustyötä.
Ryhmäkodissa tehdään työtä, joka perustuu lasten suojaavien tekijöiden vahvistamiseen ja haavoittuvuuksissa tukemiseen. Tämän Lapset puheeksi -menetelmän avulla lapsia autetaan selviytymään arjesta, vaikka elämässä on vaikeuksia.
Ryhmäkodissa majoittuu noin 15–21 lasta kerrallaan. Jokainen lapsi kohdataan yksilönä. Jokaisella lapsella on myös henkilökohtainen omaohjaajapari, joka käy kuukausittaisia tukikeskusteluja hänen kanssaan. Keskusteluissa käydään läpi lapsen arjen sujumista ja annetaan hänelle mahdollisuus tuoda esille omia ajatuksia ja näkemyksiä rauhallisessa ja turvallisessa ympäristössä.
Ryhmäkodissa kartoitetaan ja edistetään lasten arkielämässä tarvittavia taitoja, kuten kierrätystä, siivoamista, pyykkihuoltoa, kaupassa käyntiä ja ruoanvalmistusta. Jokaisella lapsella on myös oma siivouspäivä kerran viikossa. Lapset ovat pitäneet hyödyllisenä sitä, että näitä taitoja opetellaan.
Lapset saavat psyykkistä ja fyysistä tukea
Ryhmäkodin ohjaajat tarjoavat lapsille psykososiaalista tukea, jonka tarkoituksena on edistää lapsen sopeutumista uuteen tilanteeseen. Lisäksi Oulun ryhmäkodissa on sosiaalityöntekijä ja sairaanhoitaja, jotka tarjoavat lapsille psyykkistä ja fyysistä tukea.
Sosiaalityöntekijän avulla lapset ovat selvinneet elämän vaikeista solmukohdista. Lapset ovat sanoittaneet suhdettaan sosiaalityöntekijään niin, että hänelle omista vaikeista asioista ja traumoista puhuminen on helpompaa, koska hän ei ole läsnä arjessa niin tiiviisti kuin muut aikuiset.
Ryhmäkodin sairaanhoitaja puolestaan auttaa ja ohjaa terveyteen liittyvissä asioissa. Fyysisten sairauksien hoidon lisäksi sairaanhoitajalta saa psykososiaalista tukea ja seksuaalikasvatusta.
Jatkuvan suomen kielen opiskelun ansiosta lapset pääsevät paremmin mukaan perusopetukseen
Oulun ryhmäkodissa opiskellaan suomen kieltä jatkuvasti arjessa. Kun kielitaito kehittyy, lapset voivat siirtyä osaksi perusopetusta. Opiskeluoikeus koskee myös turvapaikkaa ja tilapäistä suojelua hakevia lapsia ja he kaikki saavat koulupaikan kaupungilta. Suomen kielen opiskelu on myös koulussa keskeisessä roolissa.
Opettajat ja ryhmäkodin henkilökunta tekevät päivittäin yhteistyötä, jolla tuetaan lasten koulunkäyntiä. Ryhmäkodin ohjaajat auttavat myös kotitehtävien teossa. Kielitaito kehittyy nopeasti monien eri pelien ansiosta.
Retkiä, yökorista, leivontaa ja muuta vapaa-ajan toimintaa
Lapsille järjestetään paljon erilaista tekemistä vapaa-ajalle. Paikalliset luonnonsuojelu- ja retkeilykohteet tulevat lapsille tutuksi ryhmäkodilla asumisen aikana. Retkillä päästään tutustumaan monipuolisesti luontoon. Kesäisin tehdään yleensä retki johonkin lähikohteeseen.
Oulun vastaanottokeskuksen ”Perparim Hetemaj”-areenaksi leikkisästi kutsutulla jalkapallokentällä on vilkasta toimintaa joka kesä. Ohjaajat järjestävät siellä pelejä, mutta myös ryhmäkodin asiakkaat pelaavat siellä omatoimisesti.
Lisäksi monet järjestöt, seurakunnat ja yhdistykset järjestävät lapsille mukavaa vapaa-ajan toimintaa. Hintan seurakunnan järjestämä kesäleiri Juuman leirikeskuksessa on jo monivuotinen perinne. Seurakunnan aktiiviset lapset ovat suunnitelleet leirille ohjelman, ja ryhmäytymisen ansiosta lapsille syntyy uusia arvokkaita ystävyyssuhteita paikallisten kanssa. Oulun NMKY:n Yökoris järjestää ohjattuja lajikokeiluja ja monenlaisia muita tapahtumia lapsille. Pelastakaa Lapset ry:n Nuorisoystävällinen tila (NYT) tarjoaa lapsille myös kerhotoimintaa, kuten leivontaa, pelejä ja luontoretkiä eri teemoilla.
Jokainen lapsi saa edustajan, joka hoitaa lapsen virallisia asioita
Maahanmuuttovirasto tekee käräjäoikeudelle hakemuksen edustajan määräämisestä kaikille Suomeen yksin tulleille lapsille. Käräjäoikeus määrää näille turvapaikkaa ja tilapäistä suojelua hakeville lapsille edustajan, jonka tehtävänä on varmistaa lapsen edun toteutuminen eri tilanteissa.
Edustaja käyttää lapsen puolesta huoltajalle kuuluvaa puhevaltaa ja avustaa viranomaisten kanssa asioinnissa, kuten turvapaikkapuhuttelussa. Edustaja ei vastaa kuitenkaan lapsen päivittäisestä hoidosta tai kasvatuksesta. Tässä ryhmäkodin henkilökunnalla on erityinen rooli.