Hyppää sisältöön

Turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksissa kehitetään ehkäisevää mielenterveystyötä

Migri
Julkaisuajankohta 3.3.2014 12.13
Uutinen

Kotimaassa koetut asiat sekä nykyinen elämäntilanne rasittavat turvapaikanhakijoiden henkistä hyvinvointia. Se vähentää turvapaikanhakijoiden edellytyksiä pärjätä omatoimisesti.

Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikkö johtaa vuonna 2014 uutta hanketta, joka keskittyy vastaanottokeskuksissa tehtävän mielenterveystyön kehittämiseen.

MIELIVOK–hankkeessa mielenterveystyötä lähestytään ehkäisevästä viitekehyksestä käsin.

Ehkäisevä mielenterveystyö on toimintaa, josta valtaosa toteutuu lääketieteellisten perustein toteutettavien mielenterveyspalveluiden ulkopuolella. Suuri osa ehkäisevästä mielenterveystyöstä tehdään esimerkiksi päivähoidossa, kouluissa, järjestöissä, sosiaalihuollossa ja tämän hankkeen myötä myös turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksissa.

Koulutusta vastaanottokeskusten henkilökunnalle

Hankkeessa kaikkien vastaanottokeskusten henkilökunnalle tarjotaan kattava koulutus ehkäisevästä mielenterveystyöstä.

Koulutuksessa käsitellään turvapaikanhakijoiden mielenterveyteen ja psyykkisiin ongelmiin liittyviä erityispiirteitä. Ehkäisevän mielenterveystyön näkökulmasta käydään läpi ongelmien varhainen tunnistaminen, toiminnan suunnittelu ja sen toteuttaminen.

Koulutuksessa opitut asiat pyritään siirtämään vastaanottokeskusten jokapäiväiseen toimintaan.

Koulutusmateriaaleja turvapaikanhakijan tueksi

Vastaanottokeskusten henkilökunnan kouluttamisen lisäksi hankkeessa tehdään koulutusmateriaaleja turvapaikanhakijoille. Materiaalit käsittelevät suomalaista yhteiskuntaa, Suomen lainsäädäntöä, työntekoa Suomessa, tasa-arvoa ja seksuaaliterveyttä. Lisäksi annetaan neuvoja oman jaksamisen ja hyvinvoinnin ylläpitoon sekä kuinka huolehtia ravinnosta ja omasta taloudesta.

Materiaalit halutaan liittää osaksi työ- ja opintoimintaa. Vastaanottokeskukset järjestävät aikuisille asiakkailleen työ- ja opintotoimintaa. Sen avulla on tarkoitus edistää asiakkaiden omatoimisuutta ja pärjäämistä. Työ- ja opintotoiminta voi esimerkiksi sisältää suomen kielen opiskelua tai yhteisten tilojen siivoamista ja pihatöitä.

Materiaalit ovat sellaisia, että ne soveltuvat jaettavaksi ryhmille tarkoitetuissa koulutustilaisuuksissa. Koulutusta on tarkoitus järjestää vuoden 2015 alusta lähtien. Materiaaleja voidaan hyödyntää myös asiakkaan yksilöllisessä ohjaamisessa.

Koulutusmateriaaleilla ja myöhemmin järjestettävillä koulutuksilla halutaan tukea ja edistää turvapaikanhakijoiden omatoimisuutta ja pärjäämistä niin turvapaikkahakemuksen käsittelyn aikana kuin sen jälkeisessäkin elämässä.

Hankkeessa tehdään laajaa yhteistyötä

Hanke toteutetaan Maahanmuuttoviraston, turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskusten ja yhteistyökumppaneiden välisenä yhteistyönä.

Maahanmuuttovirasto vastaa hankkeen suunnittelusta, johtamisesta ja koordinoimisesta. Yhteistyökumppaneista Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kouluttaa vastaanottokeskusten henkilökuntaa. Suomen Mielenterveysseura, Väestöliitto ja Marttaliitto taas tekevät ja testaavat turvapaikanhakijoille suunnattuja informaatiokoulutusmateriaaleja yhdessä vastaanottokeskusten kanssa.

Turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksista Oulu, Helsinki, Metsälä, Mänttä-Vilppula ja Turku sekä Joutsenon vastaanottokeskuksessa sijaitsevan Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän hallinnoima ja Euroopan Pakolaisrahaston osin rahoittama HAPKE-hanke osallistuvat hankkeen toteuttamiseen.

Ehkäisevän mielenterveystyön kehittäminen turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksissa (MIELIVOK) hanke kestää vuoden 2014 loppuun asti.

Lisätietoa medialle

Ylitarkastaja Olli Snellman, vastaanottoyksikkö, puh. 0295 430 431,
s-posti: etunimi.sukunimi@migri.fi

Lehdistötiedote