Hyppää sisältöön

Venäjän hyökkäys Ukrainaan näkyy marjatiloilla – kausityöntekijät jättäneet poikkeuksellisen vähän hakemuksia

Julkaisuajankohta 14.7.2022 10.53
Tiedote

Kausityöntekijät ovat jättäneet tänä vuonna huomattavasti vähemmän hakemuksia kuin viime vuonna. Joka kesä Suomen marja- ja vihannesviljelmillä ja maatiloilla työskentelee tuhansia ulkomaalaisia työntekijöitä. Suomeen on tullut kausityöntekijöitä erityisesti Ukrainasta.

Kaikkiaan kausityötodistuksia on tänä vuonna myönnetty 4 456, joista 4 242 Ukrainan kansalaisille. Koko viime vuonna kausityötodistuksia myönnettiin 13 870, joista 13 287 ukrainalaisille. Suurin osa kausityötodistuksista myönnetään joka vuosi kevään ja kesän aikana.

– Hakemuksia on jätetty alle kolmasosa viime vuoteen verrattuna. Venäjän hyökkäys Ukrainaan vaikuttaa luonnollisesti paljon kausityöntekijöiden määrään, sillä suurin osa heistä on ukrainalaisia, kertoo lupa- ja kansalaisuusyksikön johtaja Pauliina Helminen.

Lähes kaikki kausityötodistuspyynnöt on käsitelty.

Valtaosa kausityöntekijöistä tulee Suomeen töihin lyhyeksi jaksoksi kesällä. He hakevat Maahanmuuttovirastosta kausityötodistuksen, jolla voi työskennellä Suomessa 90 päivää. Tätä pidempään työskentelevät hakevat kausityöntekijän oleskelulupaa.

Myös kausityöntekijän oleskelulupien määrä on laskussa. Kausityöluvan 3-6 kuukautta kestävään työhön on saanut tammi-kesäkuussa 692 (2021: 1 619). Lisäksi 6–9 kuukautta kestävään työhön on myönnetty 262 lupaa (2021: 403).

– Kausityöntekijät hakevat lupia eniten puutarhamarjojen poimintaan. Kausityötä tehdään toki myös muilla aloilla ja pitkin vuotta, kuten lomakohteissa ja syksyllä turkistarhoilla, kertoo Helminen.

Tilapäistä suojelua hakevat ja saavat voivat työskennellä vapaasti Suomessa

Suomi myöntää tilapäistä suojelua Venäjän hyökkäyksen takia Ukrainasta paenneille. Venäjän hyökkäyksen jälkeen Suomessa on jätetty 32 776 tilapäisen suojelun hakemusta. Päätöksiä hakemuksiin on 13.7.2022 mennessä tehty 31 284.

– Tilapäistä suojelua hakeneet ukrainalaiset saavat työskennellä vapaasti Suomessa. Osa heistä on hyvin todennäköisesti työllistynyt myös maatiloille, kertoo Helminen.

Tilapäisen suojelun hakijoista noin 68 % on täysi-ikäisiä, heistä 20 153 on työikäisiä ja työikäisistä noin 75 % naisia.

Tilapäisen suojelun hakemukset tehdään poliisille tai rajavartiolaitokselle. Työnteon voi aloittaa heti, kun poliisi tai rajaviranomainen on rekisteröinyt tilapäisen suojelun hakemuksen.

Lisätietoja medialle

Lehdistötiedote