Hoppa till innehåll

Rysslands attack mot Ukraina syns på bärgårdarna – säsongsarbetarna har lämnat in exceptionellt få ansökningar

Utgivningsdatum 14.7.2022 10.53
Pressmeddelande

I år har säsongsarbetarna lämnat in betydligt färre ansökningar än i fjol. Varje sommar arbetar tusentals utlänningar på finländska bär- och grönsaksodlingar och gårdar. Det har kommit säsongsarbetare till Finland särskilt från Ukraina.

Sammanlagt har 4 456 säsongsarbetsintyg beviljats i år, varav 4 242 till ukrainska medborgare. Under hela fjolåret beviljades 13 870 säsongsarbetsintyg, varav 13 287 till ukrainare. Merparten av säsongsarbetsintygen beviljas varje år under våren och sommaren.

– Jämfört med i fjol har det lämnats in mindre än en tredjedel ansökningar. Rysslands attack mot Ukraina har självfallet en stor inverkan på antalet säsongsarbetare, eftersom största delen av dem är ukrainare, säger direktören för tillstånds- och medborgarskapsenheten Pauliina Helminen.

Nästan alla begäranden om säsongsarbetsintyg har behandlats.

Merparten av säsongsarbetarna kommer till Finland för en kort period på sommaren. De ansöker hos Migrationsverket om ett säsongsarbetsintyg med vilket de kan arbeta i Finland i 90 dagar. Personer som arbetar längre än så ansöker om uppehållstillstånd för säsongsarbete.

Även antalet uppehållstillstånd för säsongsarbete håller på att sjunka. I januari–juni det har beviljats 692 tillstånd för säsongsarbete för 3–6 månaders arbete (2021: 1 619). Dessutom har det beviljats 262 tillstånd för 6–9 månaders arbete (2021: 403).

– Säsongsarbetarna ansöker mest om tillstånd för plockning av odlade bär. Säsongsarbete utförs naturligtvis också inom andra branscher och under hela året, såsom på semesterorter och på pälsfarmer på hösten, säger Helminen.

Personer som söker och får tillfälligt skydd kan arbeta fritt i Finland

Finland beviljar tillfälligt skydd till personer som flytt från Ukraina på grund av den ryska attacken. Efter den ryska attacken har det lämnats in 32 776 ansökningar om tillfälligt skydd i Finland. Fram till 13.7.2022 har det fattats 31 284 beslut.

– Ukrainare som sökt tillfälligt skydd kan arbeta fritt i Finland. En del av dem är mycket sannolikt sysselsatta även på gårdar, säger Helminen.

Cirka 68 procent av de personer som söker tillfälligt skydd är vuxna, varav cirka 20 153 procent är i arbetsför ålder. Cirka 75 procent av de sökande som är i arbetsför ålder är kvinnor.

Ansökningarna om tillfälligt skydd görs till polisen eller gränsbevakningsväsendet. Man kan börja arbeta genast när polis- eller gränsmyndigheten har registrerat ansökan om tillfälligt skydd.

Mer information till medierna