Hyppää sisältöön

Näin haet jatkolupaa tai pysyvää lupaa Maahanmuuttovirastosta – vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin

Migri
Julkaisuajankohta 14.12.2016 9.39
Tiedote

Maahanmuuttovirasto ottaa vastaan ja ratkaisee hakemukset jatkoluvista ja pysyvistä oleskeluluvista 1.1.2017 alkaen. Kokosimme tähän vastauksia asiakkaiden usein kysymiin kysymyksiin.

Täytä hakemus etukäteen joko sähköisessä Enter Finland -palvelussa tai paperilomakkeenaja varmista, että sinulla on kaikki tarvittavat liitteet, ennen kuin tulet Maahanmuuttoviraston palvelupisteeseen.

Miten varaan ajan jatkoluvan hakemiseen?

Varaa aika sillä perusteella, jolla haet oleskelulupaa. Perusteita ovat työ, opiskelu ja perhe. Jos perusteesi ei ole mikään edellä olevista, valitse ”Muu peruste”. Maahanmuuttoviraston ajanvarauspalvelussa ei erotella ensimmäistä ja jatkolupahakemusta.

Jos haet jatkolupaa, älä varaa aikaa oleskelulupakortin uusimiseksi. Varaa aika oleskelulupakortin uusimiseksi vain, jos oleskeluoikeutesi on voimassa, mutta sinun täytyy uusia oleskelulupakortti esimerkiksi siksi, että edellinen on kadonnut.

Milloin ajanvarauspalveluun tulee uusia aikoja?

Ajanvarausaikoja vapautetaan aina vähitellen ja aikoja on tarjolla muutama kuukausi eteenpäin. Jos lupasi vanhenee ensi kesänä, odota rauhassa uusia aikoja.

Missä vaiheessa jatkolupaa tai pysyvää lupaa kannattaa hakea?

Lupahakemus kannattaa jättää hyvissä ajoin, muutama kuukausi ennen vanhan luvan umpeutumista.

Kätevimmin haet sähköisesti, koska Enter Finland ohjaa sinua liittämään hakemukseesi kaikki tarvittavat liitteet. Jos joudumme erikseen pyytämään selvityksiä, pidentää se hakemuksen käsittelyaikaa. Sähköisen hakemuksen tekemisen jälkeen sinulla on kolme kuukautta aikaa käydä palvelupisteessämme tunnistautumassa.

Pysyvää lupaa voi toistaiseksi hakea vain paperilomakkeella. Täytä hakemus ja varmista, että sinulla on kaikki liitteet ennen kuin varaat ajan palvelupisteeseemme hakemuksen jättämiseksi.

Entä jos vanha lupa ehtii mennä umpeen ennen kuin jätän uuden hakemuksen?

Jos jätät lupahakemuksesi myöhässä, oleskeluoikeuteesi tulee katko. Myös työnteko-oikeutesi katkeaa. On mahdollista, että poliisi sakottaa sinua luvattomasta oleskelusta.

Selvitykseksi ei riitä, ettet ole saanut varattua aikaa. Jos et saa varattua aikaa ajanvarauspalvelussamme, voit tulla paikanpäälle asioimaan ilman ajanvarausta. Ota kuitenkin huomioon, että jono voi olla pitkä, etkä välttämättä saa hoidettua asiaasi saman päivän aikana. Vuoronumeroiden jakaminen jonottajille lopetetaan, kun päivän ajat vuoronumerotiskeille ovat menneet. On omalla vastuullasi hakea uutta lupaa ajoissa, eikä hakemista kannata jättää viimeiseen mahdolliseen päivään.

Kätevimmin haet sähköisesti Enter Finlandissa, koska silloin saat pantua hakemuksen vireille itsellesi sopivana ajankohtana. Sinun täytyy käydä tunnistautumassa palvelupisteessä kolmen kuukauden kuluessa sähköisen hakemuksen jättämisestä. Muista kuitenkin, että sähköinen asiointi edellyttää riittäviä tietoteknisiä taitoja.

Mitä minulla pitää olla mukanani, kun tulen palvelupisteeseen?

Jos olet hakenut sähköisesti Enter Finland -palvelussa ja olet tulossa tunnistautumaan, sinulla pitää olla mukanasi

  • passi
  • hakemuksesi liitteet alkuperäisinä ja
  • passikuvasi.

Jos olet ottamassa mukaan liitteitä, joita et ole liittänyt hakemukseesi, käy ensin täydentämässä hakemustasi Enter Finlandissa.

Jos haet paperihakemuksella, sinulla pitää olla mukanasi

  • täytetty hakemuslomake
  • passi ja paperikopio passin henkilötietosivusta sekä kaikista sivuista, joilla on merkintöjä
  • hakemuksen liitteet alkuperäisinä sekä paperikopioina
  • passikuvasi.

Kuinka kauan jatkolupahakemuksen käsittely kestää?

Käsittelyaikoja on vielä tässä vaiheessa vaikea ennustaa tarkasti, koska Maahanmuuttovirasto ei ole aiemmin hoitanut kaikkia jatkolupia, pysyviä oleskelulupia ja EU-rekisteröintejä koskevia asioita. Poliisilta siirtyvien keskeneräisten hakemusten määrä saattaa myös vaikuttaa alkuvuoden käsittelyaikoihin. Maahanmuuttovirastossa ratkotaan rinnakkain sekä poliisilta siirtyviä keskeneräisiä asioita että uusia virastolle jätettyjä hakemuksia.

Seuraa verkkosivujamme, tiedotamme käsittelyajoistasiellä. Uutta tietoa päivitetään sivuille heti, kun sitä on saatavilla.

Paljonko hakemusten käsittelymaksut ovat Maahanmuuttovirastossa?

Uusia käsittelymaksuja ei ole vielä päätetty. Niistä päätetään vuoden loppuun mennessä. Käsittelymaksut julkaistaan viraston verkkosivuillaheti, kun ne ovat tiedossa.

Miten voin maksaa käsittelymaksun?

Jos teet jatkolupahakemuksen Enter Finlandissa, voit maksaa käsittelymaksun yleisimmillä luottokorteilla tai verkkopankkitunnuksilla.

Palvelupisteessämme voit maksaa käteisellä, yleisimmillä maksukorteilla sekä Visa-, Visa Electron- ja MasterCard -korteilla.

Milloin voin hakea pysyvää oleskelulupaa?

Pysyvän oleskeluluvan edellytykset eivät muutu siirron myötä. Pysyvää oleskelulupaa voi hakea, kun on asunut Suomessa jatkuvalla oleskeluluvalla yhtäjaksoisesti vähintään neljä vuotta.

Voinko hakea viisumin jatkamista Maahanmuuttovirastosta?

Et voi. Viisumien jatkamisesta päättää jatkossakin poliisi.

Asiakastiedote