Kansainvälisten opiskelijoiden määrä kääntyi jälleen kasvuun
Kansainväliset opiskelijat ovat jättäneet tänä vuonna selvästi enemmän hakemuksia kuin vuosi sitten, jolloin koronan takia pääsy ulkomaille opiskelemaan oli vaikeaa.
Vuoden 2021 tammi-elokuussa ensimmäisen oleskelulupahakemuksen opiskelun perusteella jätti 4 233 EU:n ulkopuolelta tulevaa hakijaa, kun viime vuonna vastaavaan aikaan määrä oli vain 1 756. Suurin osa opiskelijoista tulee opiskelemaan korkeakouluihin ja hakee oleskelulupaa opiskelupaikan saamisen jälkeen kesäkuukausien aikana.
Suomeen hakee opiskelijoita eniten Venäjältä (899) ja Kiinasta (504). Kärkimaat ovat viime vuosina pysyneet samoina.
Viime vuosi oli poikkeuksellinen, ja hakijamäärä jäi selvästi aiempia vuosia alhaisemmaksi koronatilanteen takia.
- Koronatilanne vaikuttaa edelleen eri puolilla maailmaa siihen, miten asiakkaat pääsevät matkustamaan tai vierailemaan edustustoissa. Edustustoihin on nyt myös normaalia pidemmät jonot, kun toimintaa on avattu, sanoo tulosalueen johtaja Anu Tarén.
Suomen edustustojen toiminnasta vastaa ulkoministeriö.
Suurin osa saa myönteisen päätöksen
Opiskelijoille on myönnetty tammi-elokuussa tänä vuonna 3 870 ensimmäistä oleskelulupaa. Suurin osa päätöksistä on myönteisiä, noin 93 prosenttia.
Opiskelijan oleskeluluvan saamisen edellytyksenä on Suomesta saadun opiskelupaikan lisäksi se, että opiskelijalla on riittävä rahoitus elämiseen Suomessa ja vakuutus, joka korvaa tarvittaessa sairastumisesta aiheutuvat hoitokulut Suomessa. EU-alueen ulkopuolelta tulevat opiskelijat eivät ole oikeutettuja opintotukeen, ja he maksavat Suomessa korkeakoululle lukuvuosimaksuja.
- Valtaosa opiskelijahakijoista on saanut myönteisen päätöksen. Kielteisten päätösten syynä on tyypillisesti toimeentuloon liittyvät vaikeudet, sanoo Tarén.
Opiskelijan oleskeluluvan sai parissa viikossa
Maahanmuuttoviraston tavoitteena on sujuvoittaa oleskelulupien hakemista ja nopeuttaa hakemusten käsittelyyn kuluvaa aikaa niin, että opiskelijan oleskeluluvan saa kuukaudessa vuoteen 2023 mennessä.
Ensimmäisen opiskelijan oleskeluluvan käsittelyajan mediaani on ollut 12 päivää vuoden 2021 tammi-elokuussa. Se tarkoittaa sitä, että puolet hakijoista ovat saaneet päätöksen 12 päivässä tai nopeammin.
Ensimmäinen opiskelijan oleskelulupa myönnetään tällä hetkellä yhdeksi tai kahdeksi vuodeksi, jonka jälkeen opiskelija hakee jatkolupaa. Opintojen jälkeen Suomeen on mahdollista jäädä töihin ja hakea oleskelulupaa esimerkiksi työn perusteella.
- Jos työpaikkaa ei vielä ole tiedossa, mahdollisuus on hakea myös jatkolupaa työnhakua tai yritystoimintaa varten. Tämä mahdollistaa työpaikan etsimisen opintojen jälkeen, sanoo Tarén.
Ulkomaalaisten opiskelijoiden ja tutkijoiden Suomeen jäämistä on tarkoitus helpottaa lakihankkeessa, jota valmistelee työ- ja elinkeinoministeriö. Tavoitteena on, että opiskelija saa jatkossa luvan pidemmäksi aikaa kuin nykyisin.
- Teemme paljon yhteistyötä oppilaitosten kanssa opiskelijoiden lupien käsittelyn sujuvoittamiseksi. Helpottavia toimenpiteitä kehitettiin esimerkiksi Kansainvälisen opiskelijan maahantuloprosessin sujuvoittaminen -projektissa yhdessä korkeakoulujen, ministeriöiden ja muiden viranomaisten kanssa. Saimme tuosta projektista paljon hyviä ideoita, sanoo Tarén.
Lisätietoja medialle
Tulosalueen johtaja Anu Tarén, p. 0295 433 037, sähköposti: etunimi.sukunimi@migri.fi
Opiskelijatilastot tammi-elokuulta 2021 on julkaistu Maahanmuuttoviraston tilastopalvelupalvelussa: tilastot.migri.fi