Hyppää sisältöön

Tiedonhankintamatka: Jehovan todistajiin kohdistuvat viranomaistoimet jatkuvat Venäjällä

Julkaisuajankohta 23.4.2019 11.53
Tiedote

Jehovan todistajiin kohdistuneiden viranomaistoimien on raportoitu jatkuneen Venäjällä vuoden 2019 aikana, kertoo Maahanmuuttoviraston tuore maatietoraportti. Jehovan todistajien koteihin on esimerkiksi tehty kotietsintöjä ja heitä on pidätetty eri puolilla maata.

Tänään julkaistu raportti käsittelee Jehovan todistajien tilannetta Venäjällä. Maatietopalvelun tutkijat vierailivat marras-joulukuussa tiedonhankintamatkalla Moskovassa. Paikan päällä tutkijat haastattelivat kansalaisjärjestöjä, asiantuntijoita, tutkijoita, kansainvälisiä järjestöjä ja viranomaisten edustajia.

Maahanmuuttovirasto tekee tiedonhankintamatkoja erityisesti niihin maihin, joista Suomeen saapuu turvapaikanhakijoita. Suomeen tuli viime vuonna Venäjältä 490 turvapaikanhakijaa. Heistä yli 100 oli Maahanmuuttoviraston arvion mukaan Jehovan todistajia. Tarkkaa tilastoa ei ole, sillä virasto ei tilastoi turvapaikkaperusteita tällä tasolla.

Turvapaikanhakijan tilanne arvioidaan aina yksilöllisesti ja hänen kertomaansa verrataan saatavilla olevaan maatietoon. Jokaisen henkilön kohdalla selvitetään erikseen, onko juuri hän vainon tai vakavan haitan vaarassa, jos hän palaa kotimaahansa. Jehovan todistajille on tehty sekä myönteisiä että kielteisiä päätöksiä.

Taustalla luokittelu äärijärjestöksi

Venäjän korkein oikeus luokitteli huhtikuussa 2017 Jehovan todistajien organisaation äärijärjestöksi ja virallinen toiminta kiellettiin. Päätöksen jälkeen Jehovan todistajiin on Venäjällä kohdistettu omaisuuden takavarikkoja, kotietsintöjä, pidätyksiä, tutkintavankeuksia, kotiaresteja ja matkustuskieltoja. Vuoden 2019 alussa Jehovan todistaja tuomittiin vankeusrangaistukseen ekstremistiseksi luokitellun organisaation toiminnan järjestämisestä.

Yhteisön jäsenet ovat jatkaneet oikeuden päätöksen jälkeen toimintaansa, mutta moni pelkää joutuvansa oikeudelliseen vastuuseen. Lähetystyö ja rukoilu tapahtuvat nykyisin perhepiirissä ja yksityisasunnoissa, sillä kokouksia voidaan pitää lainvastaisina.

Maastamuutto jatkuu todennäköisesti lähivuosina

Jehovan todistajia on Venäjällä noin 170 000 - 175 000. Kevään 2017 jälkeen arviolta noin 5 000 yhteisön jäsentä on lähtenyt maasta. Jehovan todistajiin kohdistuneiden viranomaistoimien arvioidaan jatkuvan, mikä aiheuttaa maastamuuttoa myös tulevien vuosien aikana.

Tiedonhankintamatkat ovat osa Euroopan unionin turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahaston (AMIF) rahoittamaa FAKTA-hanketta. Myöhemmin keväällä julkaistaan raportit, jotka käsittelevät Pohjois-Kaukasian tilannetta, rikosprosessin kulkua Venäjällä sekä ekstremismin vastaisen lainsäädännön soveltamista.

Venäjä-raportti on luettavissa verkkosivuillamme.

Tutkimustietoa maiden tilanteesta päätöksentekoa varten

  • Maatietopalvelu kerää lähtömaatietoa, jota käytetään päätöksenteon tukena erityisesti kansainvälistä suojelua koskevien hakemusten ratkaisemisessa.
  • Maiden tilanteesta saadaan tiedonhankintamatkojen lisäksi tietoa useilla muilla tavoilla. Lähteitä ovat esimerkiksi YK:n pakolaisjärjestö UNHCR, tutkimuslaitokset ja muiden maiden maatietopalvelut.
  • Maahanmuuttoviraston päätöksenteossa käytetään aina ajantasaista maatietoa. Tutkijat eivät osallistu päätöksentekoon.
  • Lisätietoa maatiedosta verkkosivuiltamme tietopankista

Lisätietoa medialle

  • Venäjän maatiedosta: tutkija Maria Kyrönlahti, s-posti: etunimi.sukunimi@migri.fi, puh. 0295 430 431
  • Turvapaikkapäätöksenteko: Anu Karppi, tulosalueen johtaja, s-posti: etunimi.sukunimi@migri.fi, puh. 0295 430 431

Lehdistötiedote