Hyppää sisältöön

Maahanmuuttovirasto aloittaa automaattisen jälkivalvonnan startup-yrittäjien oleskelulupiin

Julkaisuajankohta 24.4.2024 10.17
Tiedote

Startup-yrittäjien oleskelulupien automaattinen jälkivalvonta alkaa 24.4.2024. Jälkivalvonnalla selvitetään, täyttävätkö startup-yrittäjät edelleen heille myönnetyn luvan edellytykset.

Startup-yrittäjän oleskeluluvan voi saada henkilö, joka joko perustaa startup-yrityksen tai omistaa jo nuoren kasvuhakuisen yrityksen. Startup-yrittäjän oleskelulupaa voi hakea, jos yrittäjä on saanut Business Finlandilta myönteisen lausunnon. Maahanmuuttovirasto tekee jälkivalvontaa startup-yrityksen perustamista varten tarkoitettuihin oleskelulupiin, jotka ovat alkaneet 1.1.2023 tai sen jälkeen.

Jälkivalvonta painottuu startup-yrittäjän oleskeluluvissa luvan tärkeimpiin edellytyksiin. Virasto valvoo esimerkiksi, onko yrittäjä muuttanut Suomeen.

– Jälkivalvonta on tärkeää sisäisen turvallisuuden varmistamisessa, lupajärjestelmän väärinkäytösten estämisessä sekä laittoman maahantulon ja maassa oleskelun ehkäisemisessä. Jälkivalvonnan avulla voimme havaita myös esimerkiksi työvoiman hyväksikäyttöä tai ihmiskauppaa, kertoo lupa- ja kansalaisuusyksikön johtaja Pauliina Helminen.

Maahanmuuttovirasto on tehnyt jälkivalvontaa vuodesta 2017 lähtien. Automaattinen jälkivalvonta otettiin käyttöön ensimmäisen kerran opiskelijoiden oleskeluluvissa syksyllä 2023.

Lisätietoja medialle

Lehdistötiedote