Hyppää sisältöön

Maahanmuuttovirasto ei kirjoita enää todistuksia turvapaikanhakijan työnteko-oikeudesta

Migri
Julkaisuajankohta 7.7.2016 16.20
Uutinen

Jatkossa työantaja voi tarkistaa työnteko-oikeuden puhelimitse

Maahanmuuttovirasto ei enää kirjoita työntekoon oikeuttavia todistuksia turvapaikanhakijoille. Syynä on halu palvella asiakkaita, niin työnantajia kuin työhön haluavia turvapaikanhakijoita entistä nopeammin ja tehokkaammin.

Turvapaikanhakijoiden määrä kasvoi viime vuonna lähes kymmenkertaiseksi, ja myös työnteko-oikeudesta kertovia todistuksia on pyydetty huomattavasti aiempaa enemmän. Pyyntöjen käsittelyaika on venynyt usean kuukauden pituiseksi.

Maahanmuuttovirasto on etsinyt ratkaisuja jonon purkamiseksi, ja päättänyt luopua todistusten kirjoittamisesta. Jatkossa työnantaja, joka haluaa työllistää Suomessa oleskelevan turvapaikanhakijan, voi tarkistaa viraston tätä tarkoitusta varten avaamasta puhelinnumerosta, onko henkilöllä oikeus tehdä ansiotyötä.

Todistuspyyntöjen ruuhka puretaan kesän aikana

Laki ei edellytä todistusta työnteko-oikeudesta. Se on ollut Maahanmuuttoviraston tarjoama lisäpalvelu, joka on otettu käyttöön kun hakijamäärä oli vähäinen. Silloin katsoimme, että kirjallisen todistuksen antaminen oli paras tapa palvella työnantajia.

Käsittelemme kaikki tähän mennessä lähetetyt pyynnöt pikaisesti ja syntynyt ruuhka puretaan kesän aikana. 8.7.2016 jälkeen Maahanmuuttovirasto ei kuitenkaan ota enää vastaan uusia kirjallisia todistuspyyntöjä.

Turvapaikanhakijalla on oikeus tehdä työtä joko kolmen tai kuuden kuukauden kuluttua turvapaikan hakemisen jälkeen

Turvapaikanhakijan oikeus tehdä työtä perustuu lakiin. Sitä ei tarvitse hakea erikseen. Jos työnteko on jatkuvaa, turvapaikanhakija voi hakea oleskelulupaa työnteon perusteella.

Työnantajalla on velvollisuus varmistaa, että hänen palkkaamallaan ulkomaalaisella on oikeus tehdä työtä. Työnantajan täytyy siis aika ajoin tarkistaa, onko turvapaikanhakijan työnteko-oikeus mahdollisesti päättynyt.

Myös turvapaikanhakijalla on velvollisuus huolehtia siitä, ettei hän työskentele oikeudetta – hänen on kerrottava työnantajalle, jos oikeus on päättynyt. Sekä työntekijää että työnantajaa voidaan rangaista työskentelystä ilman työnteko-oikeutta.

Työnteko-oikeus on voimassa, kunnes turvapaikkahakemukseen annettu päätös on lainvoimainen. Lainvoimaisuus tarkoittaa sitä, että hallinto-oikeus tai korkein hallinto-oikeus on antanut asiassa ratkaisunsa tai korkein hallinto-oikeus ei myönnä valituslupaa. Esimerkiksi:

  • Jos Maahanmuuttovirasto tekee kielteisen päätöksen turvapaikkahakemukseen, hakijalla on oikeus tehdä työtä mahdollisen valituksensa käsittelyn ajan.
  • Jos Maahanmuuttovirasto tekee myönteisen päätöksen turvapaikkahakemukseen, hakija saa oleskeluluvan, johon lähes aina sisältyy työnteko-oikeus.

Turvapaikanhakijalla on oikeus tehdä työtä joko kolmen tai kuuden kuukauden kuluttua siitä, kun hän on hakenut turvapaikkaa, jos asiaa ei ole jo lainvoimaisesti ratkaistu.

  • Raja on kolme kuukautta, jos turvapaikanhakija on esittänyt passin tai muun matkustusasiakirjan viranomaiselle silloin, kun on tehnyt turvapaikkahakemuksen.
  • Raja on kuusi kuukautta, jos turvapaikanhakija ei ole esittänyt matkustusasiakirjaa.

Uusi työnantajia palveleva puhelinnumero

  • 0295 433 155 palvelee maanantaista 11.7.2016 alkaen.
  • Palveluaika on maanantaista perjantaihin kello 9–12.

Lisätietoja medialle

turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo
puh. 0295 430 431, etunimi.sukunimi@migri.fi

Lehdistötiedote