Hyppää sisältöön

Migrissä töissä: Ohjaajana vastaanottokeskuksessa

14.7.2023 10.00
Retaj Pokazeev:

Olen Retaj Pokazeev, tutummin Rita. 10 vuotta sitten olin itse Joutsenon vastaanottokeskuksen asiakkaana ja nykyisin työskentelen samassa keskuksessa ohjaajana ja autan asiakkaita suomen kielen oppimisessa.

Aloitin ohjaajana Joutsenon vastaanottokeskuksessa toukokuussa 2022. Olin toiminut aikaisemmin monta vuotta asiakaspalvelutyössä, mutta koin, etten saanut auttaa siinä ihmisiä tarpeeksi. Puhun myös useita kieliä - englantia, arabiaa, kreikkaa, venäjää sekä ruotsia – ja halusin päästä hyödyntämään kielitaitoani.
 
Olin itse Joutsenossa asiakkaana 10 vuotta sitten perheeni kanssa. Osa työntekijöistä, jotka olivat täällä silloin töissä, muistivat minut vieläkin. On hauskaa olla nykyisin ns. luukun toisella puolella ja taustani ansiosta pystyn samaistumaan asiakkaisiini – erityisesti nuoriin, koska olin täällä itsekin nuorena, hämmentyneenä ja yksinäisenä.

Vastuualueenani on suomen kielen opetuksen koordinoiminen. Monet asiakkaat eivät usko, että he voivat oppia suomea, mutta kertomalla omista kokemuksistani ja näyttämällä esimerkkiä voin motivoida heitä. Kannustamalla asiakkaita oppimaan kieltä ja sitä kautta työllistymään voin auttaa myös yhteiskuntaamme.
 
Ohjaajan työssä ei tule koskaan tylsää. Perustyön ohella järjestän usein asiakkaillemme erilaisia aktiviteetteja. Olen esimerkiksi vetänyt kollegani kanssa tanssitunteja, joilla olemme treenanneet eri maiden tanssityylejä. Vedän myös suomen kielen kerhoa, jossa asiakkaat voivat harjoitella keskustelemista, oppia arkipäivän sanastoa ja puhekieltä sekä tutustua suomalaiseen kulttuuriin.

Meillä on johtoryhmää myöten aivan ihana ja avulias työporukka. Autamme toisiamme ja viihdymme töissä, minkä ansiosta työ ei aina tunnu työltä. Olen onnellinen, että uskalsin hakea ja pääsin tänne töihin, sillä en keksi, missä muualla voisin tehdä yhtä monipuolista työtä ihmisten auttamiseksi.

Uutishuoneen uutinen