Hyppää sisältöön

Migrissä töissä: Suunnittelijana tilannekeskuksessa

21.4.2023 13.19
Monipuolisuus, ratkaisujen etsiminen ja mahdollisuus kehittää omaa osaamista ja työn sisältöä pitävät työn mielenkiintoisena. Camilla Rautala.

Tilannekeskus on keskeinen toimija poikkeus- ja kriisitilanteissa, joissa Suomeen saapuu yllättäen tai suuria määriä vastaanottokeskuksiin majoitettavia ihmisiä. Tällöin esimerkiksi viranomaispäivystystä saatetaan tehdä 24/7 ja lentokentälle tai satamaan jalkaudutaan vastaanottamaan saapujia ja järjestämään kuljetuksia.

​​​Olen Camilla Rautala ja työskentelen Maahanmuuttoviraston tilannekeskuksessa majoitussuunnittelusta ja asiakassiirroista vastaavana suunnittelijana. Tilannekeskus ylläpitää vastaanoton ja turvapaikkajärjestelmän tilannekuvaa, tuottaa tilastoja, ohjaa ja neuvoo vastaanottokenttää, koordinoi asiakassiirtoja ja huolehtii virnaomaispäivystyksestä.

Työpäiväni kuluvat uusien vastaanottojärjestelmään tulevien asiakkaiden majoituksen ja keskusten välisten siirtojen suunnittelun ja ohjeistuksen parissa. Majoitussuunnittelu on jatkuvasti muuttuva palapeli, jossa on huomioitava niin vastaanottokeskusten paikkatilanne, vastaanottoyksikön tavoitteet, turvapaikkayksikön prosessit kuin asiakkaiden tilanteet ja tarpeetkin. Siirtojen koordinointi ulottuu myös kansainvälisten siirtojen järjestämiseen, kun turvapaikanhakijoita ja ukrainalaisia vastaanotetaan Suomeen viranomaisten ja järjestöjen avustamina.

Vastaanottoasioissa riittää uusia haasteita ja ulottuvuuksia. Asiakastapausten selvittäminen tuo vaihtelevuutta, ja niiden myötä oppii jatkuvasti uutta paitsi vastaanottokentästä myös esimerkiksi oleskeluluvista, erilaisista palveluista ja maantiedosta asiakkaiden majoittuessa ympäri Suomea. Tilannekeskuksen välitön yhteys vastaanottokeskuksiin ja osallistuminen vastaanotto-operaatioihin ovat tuoneet eteeni mieleenpainuvia kohtaamisia ja kokemuksia.

Monipuolisuus, ratkaisujen etsiminen ja mahdollisuus kehittää omaa osaamista ja työn sisältöä pitävät työn mielenkiintoisena. Parasta on olla osa mahtavaa tiimiä ja yksikköä, joissa on yhdessä tekemisen meininki."​

Tässä juttusarjassa eri alojen asiantuntijat kertovat työstään Maahanmuuttovirastossa. Camilla Rautala työskentelee suunnittelijana vastaanottoyksikön tilannekeskuksessa.

Uutishuoneen uutinen