Hyppää sisältöön

Rajamenettely on otettu käyttöön 1.9.2024

Julkaisuajankohta 2.9.2024 10.04
Tiedote

Rajamenettelyä koskevat lakimuutokset ovat nyt voimassa. Samalla lakiin tuli voimaan uusia perusteita, joiden myötä Maahanmuuttovirasto voi käsitellä turvapaikkahakemuksen nopeutetussa menettelyssä. Uudet säännökset tulivat voimaan ulkomaalaislakiin, eivätkä ne liity 16.7.2024 vahvistettuun rajalakiin.

Rajamenettelyyn voidaan ohjata hakijat, jotka ovat jättäneet turvapaikkahakemuksen Suomen ulkorajalla 1.9.2024 tai sen jälkeen. Nopeutetun menettelyn muutokset puolestaan koskevat kaikkia, myös ennen 1.9.2024, jätettyjä turvapaikkahakemuksia.

Rajamenettelyn tavoitteena on tehostaa todennäköisesti perusteettomien hakemusten tutkintaa ja kielteisen päätöksen saavien hakijoiden palauttamista. Sen tavoite on myös toimia yhtenä hallinnan työkaluna muun muassa välineellistetyn maahantulon tilanteissa. Lisäksi rajamenettelyllä voidaan estää turvapaikanhakijoiden edelleen liikkumista muihin EU-maihin.

Maahanmuuttovirasto tutkii turvapaikkahakemukset aina yksilöllisesti ja perusteellisesti riippumatta siitä, ohjataanko hakemus rajamenettelyyn vai ei. Rajamenettelyyn ohjautuvat turvapaikanhakijat saavat myös samaa neuvontaa kuin muut turvapaikanhakijat ja ovat oikeutettuja oikeusapuun.

Rajamenettely eroaa kuitenkin muiden turvapaikkahakemusten käsittelystä seuraavasti:

  • Lain mukaan Maahanmuuttoviraston pitää rajamenettelyssä tehdä päätös turvapaikkahakemukseen neljän viikon kuluessa siitä, kun hakemus on jätetty.
  • Rajamenettelyn aikana turvapaikanhakija ei saa poistua hänelle määrätyn vastaanottokeskuksen alueelta ilman erillistä lupaa.

Rajaviranomainen voi ohjata rajamenettelyyn vain sellaiset hakemukset, joiden perusteet viittaavat siihen, että Maahanmuuttovirasto voi jättää hakemuksen tutkimatta tai se voi käsitellä hakemuksen nopeutetussa menettelyssä.

Tutkimatta jättäminen tarkoittaa, että Maahanmuuttovirasto ei tutki turvapaikkahakemuksen perusteita puhuttelussa. Maahanmuuttovirasto voi tehdä päätöksen tutkimatta jättämisestä, jos se hakemuksen alustavan tutkinnan jälkeen toteaa, että tutkinnan jatkamiselle ei ole perusteita.

Nopeutettu menettely tarkoittaa, että Maahanmuuttovirasto käsittelee turvapaikkahakemuksen tavallista nopeammin. Jos Maahanmuuttovirasto hylkää turvapaikkahakemuksen nopeutetussa menettelyssä, se voi katsoa turvapaikkahakemuksen ilmeisen perusteettomaksi.

Edellytykset, joiden mukaan Maahanmuuttovirasto voi jättää hakemuksen tutkimatta tai käsitellä hakemuksen nopeutetussa menettelyssä, on määritelty ulkomaalaislaissa.

Lisätietoa medialle:

Lehdistötiedote