FI SV EN

Kansainvälinen opiskelija – muista nämä vinkit, kun haet oleskelulupaa

5.6.2018 14.36
Tiedote

Suomessa opintonsa aloittaa tai opintojaan jatkaa tänäkin vuonna tuhansia kansainvälisiä opiskelijoita. Useimmat hakevat oleskelulupaa touko-syyskuun aikana.

Kaikki opiskelijoiden hakemukset käsitellään kiireellisinä Maahanmuuttovirastossa. Ratkaisemme hakemukset siinä järjestyksessä, kun ne tulevat vireillä. Kyselyt sähköpostilla tai puhelimitse tai ennakkoon hankitut lentoliput eivät nopeuta käsittelyä.

Kokosimme oheen muistilistan kansainväliselle opiskelijalle.

Haetko ensimmäistä opiskelijan oleskelulupaa?

 • Suosi sähköistä hakemista. Jos haet ensimmäistä kertaa opiskelijan oleskelulupaa, hae sitä ulkomailla Enter Finland -verkkopalvelun kautta tai paperilomakkeella heti, kun opiskelupaikkasi suomalaisessa oppilaitoksessa on varmistunut. Sähköinen hakemus on aina paperia nopeampi ja edullisempi.
 • Kerää kaikki tarvittavat liitteet ohjeiden mukaisesti:
 • Käy todistamassa henkilöllisyytesi. Kun olet jättänyt hakemuksesi sähköisesti, sinun pitää vierailla Suomen edustustossa kotimaassasi tai maassa, jossa oleskelet laillisesti. Siellä sinun pitää antaa sormenjälkesi ja todistaa henkilöllisyytesi. Hakemuksesi otetaan käsittelyyn vasta sen jälkeen, kun olet käynyt edustustossa.
 • Odota päätöstä ulkomailla. Jos sinulle myönnetään oleskelulupa, sinulle tilataan samalla oleskelulupakortti. Oleskelulupakortin valmistaminen ja postittaminen kestää joitakin viikkoja. Kortti toimitetaan siihen Suomen edustustoon, jossa olet käynyt tunnistautumassa. Odota siis päätöstä ulkomailla. Et voi tulla kesken hakemuksen käsittelyä Suomeen ja saada oleskelulupakorttia Suomessa.

Haetko opiskelijan oleskeluluvallesi jatkoa?

 • Suosi sähköistä hakemista. Hae jatkolupaa Enter Finland -palvelussa tai paperilomakkeella Suomessa ennen kuin nykyinen oleskelulupasi voimassaolo päättyy. Huomaathan, että jatkolupaa ei voi hakea ulkomailla.
 • Suorita ensin kevään opintosi. Hae lupaa vasta, kun olet suorittanut kevään opintosi, sillä tarkistamme opintojesi etenemisen. Yliopistoissa, korkeakouluissa ja ammattikorkeakouluissa perustutkintoa opiskelevan pitäisi suorittaa noin 45 opintopistettä lukuvuoden aikana.
 • Käy palvelupisteessämme. Käy palvelupisteessämme kolmen kuukauden sisällä siitä, kun olet jättänyt hakemuksesi. Varaa aika Migri.fi -sivuilta löytyvässä ajanvarauspalvelussa. Palvelupisteessä sinun on esitettävä esimerkiksi hakemukseen alkuperäiset liitteet ja jätettävä sormenjälkesi.
 • Muista käydä ennen kuin kolme kuukautta on kulunut. Älä huoli, jos et pääse käymään palvelupisteessämme ennen kuin nykyisen oleskelulupasi voimassaolo on päättynyt. Huolehdi kuitenkin, että käyt palvelupisteessämme ennen kuin sähköisen hakemuksesi jättämisestä on kulunut kolme kuukautta.
 • Kerää kaikki tarvittavat liitteet ohjeiden mukaisesti.
 • Odota, että oleskelulupakortti saapuu postitse. Jos sinulle myönnetään uusi oleskelulupa, saat oleskelulupakortin postitse. Jos et ole itse Suomessa, voit valtuuttaa toisen henkilön noutamaan kortin puolestasi. Jos olet ulkomailla, palaa Suomeen ennen kuin nykyinen oleskelulupasi voimassaolo päättyy. Emme lähetä sinulle uutta oleskelulupakorttia ulkomaille.

Oletko lähdössä opiskelijavaihtoon tai harjoitteluun?

 • Jos olet pois Suomesta yli kuusi kuukautta, sinulle ei voida myöntää oleskelulupaa Suomeen. Hae ennen paluutasi uudelleen ensimmäistä oleskelulupaa oleskelumaasi Suomen edustustosta.

Voit seurata opiskelijahakemusten käsittelyn etenemistä Maahanmuuttoviraston verkkosivuilla. Opiskelijahakemusten käsittelyjonojen tilannetta päivitetään säännöllisesti.

Jos olet pannut hakemuksesi vireille sähköisessä asioinnissa, seuraa hakemuksesi tilaa palvelussa.