Valikko

Irakin tiedonhankintamatkan raportit on julkaistu

28.6.2019 9.30
Tiedote

Maahanmuuttoviraston maatietopalvelun tutkijat vierailivat Bagdadissa tiedonhankintamatkalla helmikuussa 2019. Paikan päällä tutkijat tapasivat kansainvälisiä ja kansallisia organisaatioita ja kansalaisjärjestöjä, viranomaisia ja tutkijoita. Matkan tarkoitus oli hankkia tietoa maan yleisistä olosuhteista ja eri alueiden turvallisuustilanteista. Samalla vahvistettiin tutkijoiden käytössä olevaa paikallista kontakti- ja yhteistyöverkostoa.

Irakin tiedonhankintamatkalla tehtyjen haastatteluiden perusteella on tehty kolme raporttia:

  • Ensimmäisessä raportissa tarkastellaan maan sisällä siirtymään joutuneiden paluuta kotialueille, heidän henkilöllisyysasiakirjojaan, paluuprosesseja ja sitä, miksi he eivät ole pystyneet palaamaan joillekin alueille.
  • Toinen raportti käsittelee aluehallintaa ja viranomaissuojelua. Raportissa kerrotaan ISIS-konfliktista, turvallisuustilanteesta ja eri turvallisuusjoukkojen asemasta etenkin ISISiltä vapautetuilla alueilla Nineven, Salah al-Dinin, Kirkukin, Diyalan, Anbarin ja Bagdadin lääneissä, samoin kuin tietyillä Etelä-Irakin alueilla.
  • Kolmas raportti on yleiskatsaus mielenterveysongelmista ja mielenterveysongelmiin saatavilla olevista julkisen sektorin palveluista Irakissa.

Raportit on julkaistu suomeksi verkkosivuillamme.

Tiedonhankintamatka Irakiin oli osa FAKTA-hanketta, joka on saanut EU:n turvapaikka-, maahanmuutto-, ja kotouttamisrahaston (AMIF) tukea. Maahanmuuttovirasto on tehnyt hankkeessa tiedonhankintamatkoja säännöllisesti vuodesta 2017 lähtien. Irakiin tehtiin edellinen tiedonhankintamatka vuonna 2017.

Tutkimustietoa maiden tilanteesta päätöksentekoa varten

  • Maahanmuuttoviraston maatietopalvelu tuottaa tietoa erityisesti niistä maista, joista Suomeen tulee turvapaikanhakijoita, kiintiöpakolaisia ja muita maahanmuuttajia.
  • Maiden tilanteesta saadaan tiedonhankintamatkojen lisäksi tietoa useilla muilla tavoilla. Lähteitä ovat esimerkiksi YK:n pakolaisjärjestö UNHCR, tutkimuslaitokset ja muiden maiden maatietopalvelut.
  • Maahanmuuttoviraston päätöksenteossa käytetään aina ajantasaista maatietoa. Tutkijat eivät osallistu päätöksentekoon tai maalinjausten tekemiseen.
  • Lisätietoa maatiedosta verkkosivuiltamme tietopankista.

Lisätietoa medialle

Irakin maatiedosta:

Pressmeddelande