Tilastot oleskelulupahakemuksista opiskelun perusteella löydät tilastopalvelusta.
Tilastot päätöksistä oleskelulupahakemuksiin opiskelun perusteella löydät tilastopalvelusta.
1. Hakija saa opiskelupaikan Suomesta ja ottaa sen vastaan. Hänen tulisi hakea mahdollisimman pian oleskelulupaa.
2. Hakija täyttää hakemuksen ja varmistaa, että hänellä on kaikki vaadittavat liitteet ja tarvittaessa käännättää ja laillistaa ne.
3. Hakija maksaa hakemuksen joko Enter Finland -palvelussa, edustustossa tai viraston palvelupisteessä.
4. Hakija käy todistamassa henkilöllisyytensä ja jättämässä sormenjälkensä. Ulkomailla tämä tapahtuu Suomen edustustossa tai ulkoisen palveluntarjoajan VFS:n toimipisteessä, Suomessa Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä. Ensimmäistä opiskelijan oleskelulupaa haetaan ensisijaisesti ulkomailta käsin.
5. Hakemus siirtyy käsiteltäväksi Maahanmuuttovirastoon.
6. Jos hakija on jättänyt hakemuksensa Suomen edustustossa, odottaa hakija päätöstä ulkomailla. Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä hakemuksensa jättänyt odottaa päätöstä Suomessa. Hakija voi seurata käsittelyn etenemistä Enter Finlandissa.
7. Kun hakija on saanut päätöksen ja oleskelulupakortin, hän voi muuttaa Suomeen. Kortti toimitetaan siihen edustustoon, jossa hakija on käynyt jättämässä hakemuksensa. Suomessa hakeneille kortti toimitetaan hakemuksessa ilmoitettuun osoitteeseen Suomessa.
Opiskelijan oleskelulupaa hakevan täytyy täyttää yleiset maahantulon edellytykset, eli hänellä täytyy esimerkiksi olla voimassa oleva passi. Sen lisäksi hakijalla täytyy olla opiskelupaikka, vähintään 560 euroa käytettävissä joka kuussa ja sairasvakuutus.
Toimeentuloa edellytetään, koska ulkomaalainen opiskelija ei ole oikeutettu opintotukeen.
Tavoite on aina se, että opiskelijat saavat luvan mahdollisimman nopeasti, ja he pääsevät aloittamaan opinnot ajoissa.
Odotettavissa olevat käsittelyajat näet verkkosivuiltamme.
Julkaisemme hakemussesongin aikana myös jonotiedotetta, jotta käsittelytilannetta on helppo seurata.
Jos käsittelyaika on ennakoitua pidempi, yleensä syynä on lisäselvitysten tarve. Tämä voi johtua esimerkiksi siitä, että hakija ei ole toimittanut pyydettyjä tietoja tai hakijan antamien tietojen tai asiakirjojen oikeellisuutta pitää selvittää.
Kyllä voi. Opiskelijan oleskeluluvalla saa tehdä ilman rajoituksia työtä, joka liittyy suoritettavaan tutkintoon. Tutkintoon liittyvää työtä ovat työharjoittelu ja lopputyön tekeminen. Lisäksi opiskelija saa tehdä ansiotyötä keskimäärin 25 tuntia viikossa lukukauden aikana ja ilman rajoitusta, kun oppilaitoksessa ei järjestetä varsinaista opetusta.
Kun opiskelija hakee jatkolupaa, voi hän turvata toimeentulonsa myös työnteolla. Työnteko ei kuitenkaan saa hidastaa opintoja, vaan niiden pitää edetä koko ajan normaalisti.
Kyllä voi. Suomessa tutkinnon suorittaneen työlupaa voi hakea silloin, kun on suorittanut tutkinnon Suomessa ja työsopimus tai sitova työtarjous on jo valmiina. Suomessa tutkinnon suorittaneille ei tarvitse tehdä työ- ja elinkeinotoimiston saatavuusharkintaa. Tätä lupaa voi hakea, vaikka olisi valmistunut Suomessa jo vuosia sitten ja muuttanut ulkomaille välissä.
Jos opiskelijalla ei ole työpaikkaa tiedossa ennen kuin opiskelijan oleskelulupa päättyy ja hän on valmistumassa, voi hän hakea jatkolupaa työnhakua tai yrityksen perustamista varten. Lupa työnhakua varten myönnetään vuodeksi, jona aikana hän voi etsiä Suomesta töitä.