Kausityöllä tarkoitetaan työtä maatalouden ja matkailun alalla, jota tehdään tiettyinä vuodenaikoina. Luvan vaativia kausitöitä ovat esimerkiksi metsänhoitotyöt, kasvinviljely ja festivaalityöt (tarkempi luettelo kausitöistä). Metsämarjojen poimijoiden ei tarvitse hakea työlle lupaa, jos he työskentelevät alle kolme kuukautta.
Kausityölupia on erilaisia.
- Kausityöviisumin tarvitsee viisumivelvollisen maan kansalainen, jonka kausityö kestää enintään 90 päivää. Kausityöviisumit käsittelee ja ratkaisee Suomen edustusto.
- Kausityötodistuksen tarvitsee viisumivapaan maan kansalainen, jonka kausityö kestää enintään 90 päivää. Todistuspyynnön ratkaisee Maahanmuuttovirasto.
- Kausityöoleskeluluvan tarvitsee henkilö, joka tulee töihin Suomeen 3-9 kuukaudeksi. Oleskelulupaa haetaan Maahanmuuttovirastosta. Jos kausityön kesto on 6-9 kuukautta, TE-toimisto antaa ensin osapäätöksen.
Kausityölupien tilastot löytyvät tilastopalvelustamme. Päivitämme sesongin aikana tilannetta myös verkkosivuillamme.
Kyllä voi. Esimerkiksi marjatiloilla työskentelevät voivat tehdä työsopimuksen usean eri yrityksen kanssa jo ennen töiden aloittamista. Hakemukseen täytyy silloin täyttää tiedot ja liitteet jokaisesta työnantajasta.
Jos työsopimukset ajoittuvat selvästi eri aikajaksoille, esimerkiksi touko-kesäkuulle ja syys-lokakuulle, täytyy kummastakin työjaksosta tehdä omat kausityötodistushakemukset.
Kyllä. Suomeen saapuvan kausityöntekijän toimeentulon pitää olla turvattu ansiotyöllä. Palkkaa tulee maksaa tes:n mukaan tehdystä työstä.
Työnantajan pitää taata työntekijälle työtunteja niin paljon, että työehtosopimuksen edellyttämä tuntipalkka kerrottuna työtuntien määrällä on vähintään 1 252 euroa kuukaudessa.
Työnantajan täytyy aina täyttää kausityötä koskevaan hakemukseen lomake TY6_plus. Lomakkeessa kysytään perustiedot työnantajasta, työntekijästä ja työehdoista.
Lomake löytyy myös Enter Finland -palvelusta. Myös työnantajan kannattaa käyttää Enter Finlandia.