Kiintiöpakolaisilla tarkoitetaan pakolaisia, jotka valitaan Suomeen niin sanotussa pakolaiskiintiössä. Tätä ennen he ovat paenneet kotimaastaan tai pysyvästä asuinmaastaan toiseen maahan, johon he eivät kuitenkaan voi pysyvästi asettua asumaan.
Suomeen otetaan pakolaiskiintiössä henkilöitä, jotka YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on katsonut pakolaisiksi.
Turvapaikanhakijat saapuvat Suomeen omin neuvoin ja heidän kansainvälisen suojelun tarpeensa arvioidaan vasta Suomessa. Turvapaikkahakemuksen voi jättää vain Suomen rajojen sisäpuolella.
Turvapaikanhakija saa pakolaisaseman Suomessa, jos hänelle myönnetään turvapaikka. Kiintiöpakolaisella sen sijaan on jo Suomeen tullessa Suomen hänelle myöntämä oleskelulupa neljäksi vuodeksi ja pakolaisasema Suomessa.
Eduskunta päättää vuosittain, kuinka monta kiintiöpakolaista Suomi sitoutuu ottamaan.
Vuosina 2001–2019 pakolaiskiintiön määrä on ollut 750. Vuonna 2020 määrä on 850 ja hallituksen esityksen mukaan vuonna 2021 määrä nousee 1050.
Eduskunta voi päättää mahdollisesta lisäkiintiöstä. Esimerkiksi vuosina 2014 ja 2015 pakolaiskiintiötä nostettiin Syyrian vaikean tilanteen vuoksi ja kiintiöpakolaisia otettiin 1 050 (300:n lisäkiintiö). Vuoden 2020 pakolaiskiintiössä vastaanotetaan 850 pakolaista.
Kun eduskunta on päättänyt kiintiöpakolaisten määrästä, sisäministeriö valmistelee yhteistyössä ulkoministeriön ja työ- ja elinkeinoministeriön kanssa esityksen valtioneuvostolle siitä, miltä alueilta kiintiöpakolaisia otetaan. Esityksen pohjana ovat neuvottelut UNHCR:n kanssa ja UNHCR:n Suomelle tekemä esitys. Kun valtion talousarvio on hyväksytty, sisäministeri vahvistaa valtioneuvoston päätöksen allekirjoituksellaan.
Suurin osa Suomen viime vuosina vastaanottamista kiintiöpakolaisista on ollut syyrialaisia pakolaisia Turkista. Lisäksi on vastaanotettu kongolaisia pakolaisia Sambiasta sekä UNHCR:n Libyasta Nigeriin evakuoimia erityisen haavoittuvassa asemassa olevia pakolaisia (pääosin eritrealaisia).
Oleskeluluvan Suomen pakolaiskiintiössä voi saada, kun
- henkilö on kansainvälisen suojelun tarpeessa kotimaahansa nähden
- henkilö ei voi jäädä asumaan pysyvästi siihen maahan, johon on paennut kotimaastaan
- vastaanoton ja kotoutumisen edellytykset Suomeen on arvioitu
- yleinen järjestys ja turvallisuus tai Suomen kansainväliset suhteet eivät estä oleskeluluvan myöntämistä
Kiintiöpakolaisten valinnat perustuvat yleensä UNHCR:ltä saatuihin asiakirjatietoihin ja pakolaisten haastatteluihin. Hätätapaukset valitaan asiakirjojen perusteella.
Maahanmuuttovirasto myöntää oleskeluluvat pakolaiskiintiössä otettaville pakolaisille.
Ensimmäinen oleskelulupa on voimassa neljä vuotta, minkä jälkeen sille voi hakea jatkoa.
Kiintiöstä on viime vuosina osa paikoista varattu pakolaisille, joiden UNHCR on arvioinut olevan kiireellisen uudelleensijoittamisen tarpeessa. Nämä hätätapaukset Suomi valitsee UNHCR:n asiakirjojen perusteella.
- Erittäin kiireellinen: Välitön uhka turvallisuudelle, kiireellinen sairaustapaus tai muu vakava henkeä uhkaava tekijä
- Kiireellinen: Vakava terveydentilaan liittyvä riski tai pakolaisen muu haavoittuva tilanne, joka vaatii nopeutettua uudelleensijoittamista
Kiintiössä valittuja pakolaisia ei sijoiteta Suomessa vastaanottokeskuksiin, vaan heidät sijoitetaan suoraan kiintiöpakolaisia vastaanottaviin kuntiin. Kuntapaikkojen alueellisesta koordinoinnista ja ohjauksesta vastaa ELY-keskus.
ELY-keskus neuvottelee ja sopii alueensa kuntien kanssa kuinka monta pakolaista kukin kunta ottaa vastaan. KEHA-keskus maksaa kunnalle tästä aiheutuvat kustannukset.