Hoppa till innehåll

Ändringar i Migrationsverkets behandlingsavgifter från och med 1.1.2024

Utgivningsdatum 29.12.2023 11.04
Pressmeddelande

En del av Migrationsverkets behandlingsavgifter ändras den 1 januari 2024. Avgifterna baserar sig på Inrikesministeriets förordning.

Webbansökan kostar mindre än pappersansökan

Det lönar sig att lämna in din ansökan på webben i e-tjänsten Enter Finland. Det är nästan alltid förmånligare att ansöka på webben än på en pappersblankett. Du sparar också tid när du använder Enter Finland. Du kan följa handläggningen av din ansökan på ditt konto i Enter Finland, och det går lätt och snabbt att komplettera din ansökan i Enter Finland vid behov.

Exempelvis följande avgifter ändras:

  • I fortsättningen finns det två olika behandlingsavgifter för ansökan om permanent uppehållstillstånd, en för en webbansökan som lämnas in i Enter Finland och en för en pappersansökan. Behandlingsavgiften för en ansökan om permanent uppehållstillstånd som lämnas in på webben blir 220 euro. Behandlingsavgiften för en pappersansökan blir 270 euro. Tidigare kostade både pappersansökan och webbansökan 160 euro.
  • Behandlingsavgiften för en medborgarskapsansökan som lämnas in på webben blir 490 euro. Avgiften var tidigare 460 euro.
  • Behandlingsavgiften för en ansökan om första uppehållstillstånd för arbetstagare (TTOL) som lämnas in på webben blir 540 euro. Avgiften var tidigare 490 euro. 
  • Behandlingsavgiften för en ansökan om fortsatt tillstånd som lämnas in på webben blir 170 euro. Avgiften var tidigare 160 euro. 
  • I fortsättningen finns det två olika behandlingsavgifter för förnyande av uppehållstillståndskort, en för ansökningar som görs på förhand på webben och en för ansökningar som görs på ett serviceställe utan att man fyllt i en ansökan på förhand. Behandlingsavgiften för en webbansökan är 60 euro. Om ansökan inte lämnas in på webben, är behandlingsavgiften 75 euro. Tidigare kostade ansökan 54 euro i båda situationer.

Du hittar alla behandlingsavgifter på sidan Behandlingsavgifter och betalningssätt.

Om din ansökan blir anhängig senast den 31 december 2023, betalar du den behandlingsavgift som var i kraft år 2023.