Arbete i Finland
Om du ska arbeta i Finland behöver du i regel ett uppehållstillstånd beviljat av Finland. Vanligtvis får du inte börja arbeta förrän du har ett giltigt uppehållstillstånd.
Rätten att arbeta med stöd av uppehållstillstånd kan vara obegränsad, vilket innebär att du får arbeta utan begränsningar inom vilken bransch som helst. Rätten att arbeta kan också vara begränsad.
Du kan kontrollera din rätt att arbeta i Finland på ditt uppehållstillståndkort och i det beslut om uppehållstillstånd som du har fått.
Utlänningslagen har ändrats den 15 april 2022 och den 23 februari 2023. Till följd av dessa ändringar är det möjligt att uppgiften om rätten att arbeta på ditt kort inte motsvarar den nuvarande bestämmelsen i lagen enligt vilken din rätt att arbeta bestäms. Du behöver inte ansöka om ett nytt uppehållstillståndskort på grund av detta. I denna tabell (pdf) kan du se hur den gamla och den nya paragrafen motsvarar varandra.
Begränsad rätt att arbeta
Grunden för ditt uppehållstillstånd avgör hur mycket, inom vilken bransch eller hos vilken arbetsgivare du får arbeta och vilka uppgifter du får utföra. I en del av uppgifterna nedan får man arbeta endast en begränsad tid. Om längden på ditt arbete överskrider tidsgränsen som fastställts för uppgiften i fråga, ska du ansöka om uppehållstillstånd för arbetstagare.
Se närmare information om din rätt att arbeta under den punkt som gäller dig:
- Specialsakkunnig
- Au pair
- Working Holiday (arbetssemester)
- Säsongsarbete
- Anställd hos ett religionssamfund
- Oavlönat praktikprogram
- Arbetspraktik
- Företagsintern förflyttning (ICT-tillstånd)
- Företagsintern förflyttning (mobilt ICT-tillstånd)
- Arbete inom kultur eller konst
- Masskommunikation
- Internationella organisationer och mellanstatligt samarbete
- Företagsetablering och övervakande av beställningar
- Leverans av maskiner eller system
- Idrottare, tränare och idrottsdomare
- EU-blåkort
- Ledningsuppgifter på högsta nivå eller mellannivå
- Gästande konsult eller utbildare
Du som har beviljats uppehållstillstånd för studier har obegränsad rätt att arbeta om arbetet ingår i din examen. Med arbete som ingår i din examen avses arbetspraktik och ett slutarbete. Du har även rätt att utföra annat förvärvsarbete 30 timmar per vecka. Några veckor kan du arbeta mer än 30 timmar, men i slutet av året måste antalet arbetstimmar vara i genomsnitt 30 timmar per vecka.
Om du har avlagt en examen i Finland, kan du ansöka om uppehållstillstånd för att söka arbete.
Om du redan har fått arbete eller har grundat ett företag, kan du ansöka om
Se närmare information om din rätt att arbeta under den punkt som gäller dig:
Obegränsad rätt att arbeta
- Du har obegränsad rätt att arbeta om du har något av följande tillstånd som är i kraft:
- permanent uppehållstillstånd
- EU-uppehållstillstånd för varaktigt bosatta beviljat av Finland
- kontinuerligt uppehållstillstånd:
- uppehållstillstånd för företagare
- uppehållstillstånd för tillväxtföretagare
- uppehållstillstånd för den som har avlagt examen i Finland
- uppehållstillstånd för den som har slutfört forskning i Finland
- uppehållstillstånd för återflyttare
- uppehållstillstånd på grund av individuella mänskliga orsaker
- uppehållstillstånd på grund av familjeband
- uppehållstillstånd på grund av tillfälligt skydd eller annan humanitär invandring
- uppehållstillstånd för offer för människohandel
- uppehållstillstånd på grund av hinder för avlägsnande ur landet
- uppehållstillstånd för forskare (nationellt tillstånd eller tillstånd enligt direktivet)
- uppehållstillstånd för att söka arbete.
Du kan se vilken bestämmelse gäller ditt uppehållstillstånd i tabellen ”Uppgiften om rätten att arbeta”.
Att arbeta i Finland som EU-medborgare
Om du är medborgare i ett EU-land, Island, Norge, Liechtenstein eller Schweiz, får du börja arbeta genast när du har anlänt till Finland. Du behöver inget uppehållstillstånd i Finland. Du måste dock registrera din uppehållsrätt om du vistas i Finland oavbrutet i över tre månader.
Företagsverksamhet
Om du ska komma till Finland som företagare, ansök om uppehållstillstånd för företagare. Du kan också bedriva företagsverksamhet med ett annat uppehållstillstånd än ett uppehållstillstånd för företagare, även om det huvudsakliga syftet med din vistelse i Finland är någon annan än att bedriva företagsverksamhet (till exempel familjeband, studier eller arbete). I så fall får företagsverksamheten dock inte vara det huvudsakliga syftet med din vistelse i Finland.
Näringsutövning betyder att du bedriver näringsverksamhet och arbetar för dig själv utan att ha någon arbetsgivare. Du är till exempel frilansare eller en så kallad lättföretagare (egenanställd). Utövande av företagsverksamhet innebär att du arbetar på ett företag som du äger, det vill säga du arbetar som företagare. Kriterierna för att vara företagare hittar du på ansökningssidan för uppehållstillstånd för företagare.
När kan man ansöka om uppehållstillstånd på grund av företagsverksamhet och näringsutövning?
Du kan ansöka om uppehållstillstånd för företagare om grunden för din vistelse i Finland är företagande. Då måste du få din försörjning genom ditt företag. Läs mer om uppehållstillstånd för företagare.
I vissa fall kan näringsutövning utan företagsverksamhet vara grunden för ditt tillstånd, om du ansöker om uppehållstillstånd på grund av en viss arbetsuppgift. Om detta är möjligt, nämns denna möjlighet på ansökningssidan för uppehållstillståndet. Ta hjälp av vår ansökningsguide för att hitta rätt ansökan enligt din arbetsuppgift.
Rätt att utöva näring och företagsverksamhet när den inte är grunden för uppehållstillståndet
Mera anvisningar om näringsutövning finns på sidan Suomi.fi.
Frilansarbete betyder att du arbetar självständigt och utan anställningsförhållande och vanligen har flera uppdragsgivare.
Du är lättföretagare om du sysselsätter dig själv och arbetar företagarmässigt. Du erbjuder tjänster eller säljer produkter till dina egna kunder genom ett plattformsföretag (till exempel Foodora, Freska, Uber, Wolt).
Om du ska arbeta i Finland som frilansare eller lättföretagare behöver du i regel ett uppehållstillstånd för företagare.
Om du har ett uppehållstillstånd på någon annan grund, kan du arbeta som lättföretagare eller frilansare. Grunden för din vistelse i landet måste dock förbli densamma.
Ansök om uppehållstillstånd för arbetstagare endast om du har ett anställningsförhållande och arbetar under arbetsgivarens ledning och övervakning.
Om du har studerat och avlagt en examen i Finland eller har slutfört forskning i Finland och vill arbeta som företagare, lättföretagare eller frilansare, kan du ansöka om uppehållstillstånd för den som har avlagt examen i Finland eller uppehållstillstånd för den som har slutfört forskning i Finland.
Att arbeta med ett uppehållstillstånd som beviljats av ett annat land
Om du har ett uppehållstillstånd i ett annat land, får du i regel inte arbeta i Finland långvarigt. Läs mer på sidan Rätt att arbeta utan uppehållstillstånd.
Om du har uppehållstillstånd i ett annat EU-land på grund av företagsintern förflyttning (ICT-uppehållstillstånd), kan du komma till Finland för att arbeta i högst 90 dagar. Enheten i Finland måste göra en underrättelse om rörlighet för kortare vistelse. Läs mer om underrättelse om rörlighet för personer som beviljats ICT-tillstånd.
Om du har ett uppehållstillstånd, uppehållsrätt eller ett D-visum som ett EU-land, Island, Norge, Liechtenstein eller Schweiz har beviljat och som gäller i minst ett år, kan du inte få ett tillstånd för säsongsarbete i Finland.